Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Při výbuchu v Lenoře zemřel jeden člověk: Panelák půjde k zemi za milion!

Autor: ČTK - 
21. listopadu 2019
22:29

Jihočeský kraj vybral firmu, která zbourá dům v Lenoře na Prachaticku zasažený na začátku října výbuchem a požárem. Náklady na demolici objektu vyjdou téměř na milion korun. Původní předpokládaná cena byla čtyřnásobně vyšší. O výběru firmy ve výběrovém řízení rozhodla rada Jihočeského kraje. Novinářům to řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

Při říjnovém neštěstí zahynul jeden člověk a devět lidí bylo zraněno a dalších 19 muselo na čas opustit své domovy. Výbuch zcela zlikvidoval jeden obytný dům a další dva stejné objekty poničil částečně. Statik následně rozhodl, že dům, kde výbuch a požár nastal, musí být zdemolován. Kraj slíbil, že náklady na jeho zbourání uhradí.

Zatím není jasné, kdy přesně bude objekt stržen. „Jde nám o to, aby se dům odstranil rychle. Uzavřeli jsme dohodu s jeho vlastníky, že to můžeme zbourat,“ uvedla Stráská.

Policisté a hasiči zjišťují přesné příčiny tragické události. Podle místních obyvatel požár a výbuch úmyslně založil jeden z obyvatel domu, který v něm zemřel. Policie případ vyšetřuje jako úmyslný trestný čin.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání