Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Místo oslav jsem objednával pohřeb: Manžel a děti učitelky Martiny zabité u Mělníka truchlí. Kolegové vyhlásili sbírku

Aktualizováno -
20. listopadu 2019
16:10
Autor: dce, ČTK - 
20. listopadu 2019
14:57

Martina Č. zemřela ve čtvrtek při nehodě autobusu u Mělníka. Vracela se se svými žáky z exkurze v Lidicích, jejich autobus se ale srazil s nákladním vozem. Kolegové chtějí pomoci pozůstalým a vyhlásili pro ně sbírku.

Tragická nehoda se stala kolem půl druhé odpoledne na silnici č. 16 ve směru na Velvary, kousek od sjezdu na dálnici D8. Autobus zezadu narazil do dodávky, která převážela dlouhé trubky. „K nehodě došlo za kruhovým objezdem u Nové Vsi. Hasiči řidiče autobusu museli vyprostit, spolujezdec na předním sedadle zemřel,“ uvedla ve čtvrtek tisková mluvčí policie Markéta Johnová.

Obětí se stala učitelka Martina Č. ze Základní školy Edvarda Beneše v Lysicích. "Odešla uprostřed svého poutavého výkladu během cesty z Lidic do Terezína," uvedl na sociálních sítích její manžel Ondřej. Její památku uctili žáci a kolegové v pátek odpoledne - před školou se sešly desítky lidí, zapálili svíčku a několik z nich na oblíbenou učitelku zavzpomínalo v dojemných proslovech.

Nejvíce ale chybí své rodině - manželovi a dvěma synům. "Je mi jasné, že můj znovu nalezený smysl života musí spočívat ve výchově našich dvou kluků tak, aby na nás byla moje milovaná Martina pyšná! Díky za přání síly, abych to byl schopen zvládnout," napsal Ondřej.

Martininí kolegové se nyní spojili, aby rodině pomohli. "Na facebooku nejen Pedagogické komory se téměř okamžitě zvedla vlna solidarity a řada kolegyň a kolegů vyjádřila ochotu přispět formou veřejné sbírky pozůstalým paní kolegyně. Obracím se na Vás jménem těch z nás, kteří soucítí s rodinou pozůstalých, zda by ČMOS PŠ (Českomoravský odborový svaz pracovníků školství, pozn. red.) nemohlo tuto sbírku vyhlásit a zaštítit. Ukažme, že i učitelé se umí semknout a podpořit se v těžkých chvílích," napsal před pár dny předsedovi ČMOS PŠ tajemník Pedagogické komory Lukáš Lanč.

Video  Lysice se loučí s oblíbenou učitelkou, zemřela při nehodě autobusu  - Hynek Zdeněk, blesk.cz
Video se připravuje ...

Sbírku nakonec vyhlásili ve středu. Prezident spolku Pedagogická komora Radek Sárközi uvedl, že tragická událost zasáhla nejen žáky a učitele školy či širokou veřejnost, ale především nejbližší příbuzné zesnulé učitelky. Přispívat lze na účet u České spořitelny 5798905329/0800 nebo do pokladniček, které jsou umístěny ve škole a v budově úřadu městysu Lysice.

"Díky za všechny vaše projevy soustrasti a nabídky pomoci. Strašně mne těší to zjištění, jak silnou mám kolem sebe síť rodiny a přátel, která se tak moc snaží, abych překonal tu šíleně náhlou změnu ve svém životě," doplnil Martinin manžel Ondřej.

V pondělí navíc zveřejnil na sociálních sítích parte se slovy: "Před týdnem jsem s Maťuš řešil, že mi natočí na kameru naše vystoupení na Sv. Martina a dnes jsem jí objednal pohřeb... Tohle člověk nevymyslí, tohle píše život."

Místo oslav jsem objednával pohřeb: Manžel učitelky zabité u Mělníka truchlí. Kolegové vyhlásili sbírku Místo oslav jsem objednával pohřeb: Manžel učitelky zabité u Mělníka truchlí. Kolegové vyhlásili sbírku | Facebook

Zveřejnil rovněž fotku z místa nehody, kde zanechal fotku Martiny. "Při cestě za vyšetřovatelem jsme se zastavili uctít její památku. Nehoda se vyšetřuje - bude to trvat pár měsíců, tak držím palce, ať se spravedlivě určí, kdo nese zodpovědnost a vyvodí se patřičné důsledky, aby se podobné tragédie více nekonaly," dodal. 

Lidé v Lysicích v pátek 15. listopadu uctili památku zesnulé učitelky. Na pietní setkání před školou jich dorazilo několik set. Svíčky před školou hoří dodnes.

bizon_pepa ( 21. listopadu 2019 01:34 )

No ale ten náklaďák byl přeci vepředu, z něj žádné trubky lítat nemohly. Navíc to asi ani nebyla velká ráno, protože na busu není moc velké poškození. Dle fotek to vypadá, že autobusák nedobrzdil a paní zřejmě nebyla připoutaná. Možná ani neseděla, protože musela vzadu uklidnit mládež. Prostě smůla.

Viera Vaov ( 20. listopadu 2019 19:32 )

Tak tohle nemyslíš važné ty cipe. Však i na tebe dojde.

dama_s_kosou ( 20. listopadu 2019 19:10 )

Chcipni, zm r de

bizon_pepa ( 20. listopadu 2019 16:43 )

Nehoda se vyšetřuje - bude to trvat pár měsíců, tak držím palce, ať se spravedlivě určí, kdo nese zodpovědnost a vyvodí se patřičné důsledky, aby se podobné tragédie více nekonaly," dodal.

Mám obavy, aby nebyl zklamán. Podle fotek to vypadá, že se paní nepřipoutala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání