Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vážný výbuch v pardubické Explosii! Těžce zraněné transportují vrtulníky!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Blesk - Jaroslav Krčál)
Aktualizováno -
1. listopadu 2019
09:43
Autor: yks, ČTK - 
1. listopadu 2019
08:45

Exploze v průmyslovém areálu v Semtíně na Pardubicku v pátek ráno zaměstnala místní záchranáře a hasiče. Na místě bylo několik zraněných, popálených osob. 

V pátek ráno došlo k explozi v pardubické chemičce Explosia. Na místo zamířily složky záchranného systému. Zranění utrpěli čtyři lidé. „Mohu potvrdit, že došlo k explozi, na místo zamířily sanitky záchranné služby,“ uvedla pro Blesk mluvčí policie Eva Maturová. 

„Dvě osoby utrpěly popáleniny na více než 30 procentech těla, byly uvedeny do umělého spánku a připojeny na plicní ventilaci. Do Prahy je transportuje vrtulník,“ uvedl mluvčí záchranky Aleš Malý. Další dva popálené převážela do Prahy sanita a byli při vědomí. Z informací Blesku vyplývá, že se do akce zapojily vrtulníky z Prahy a z Hradce Králové.

Podle mluvčího společnosti Explosia Martina Vencla po 7:00 začal hořet střelný prach. Zásah hasiči ukončili asi po hodině. „Nehodu jsme oznámili báňskému úřadu, na místě nehody je policie," řekl ČTK Vencl. Vedení firmy ustanovilo vyšetřovací komisi, která se bude vyšetřováním nehody zabývat.

Provozu společnosti se výbuch výrazně nedotkl. Na místo neštěstí zamířil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), sdělilo ČTK ministerstvo. Uvedlo, že situaci sleduje.

Podle mluvčí krajských hasičů Venduly Horákové na místě výbuchu stačil zásah pouze podnikových hasičů. „Od nás tam jel jen vyšetřovatel,“ řekla ČTK Horáková.

Společnost Explosia vyrábí výbušniny a střeliva. Firma existuje od roku 1920, od roku 2002 ji stoprocentně vlastní stát.

dama_s_kosou ( 1. listopadu 2019 13:39 )

Kdyz se neco jmenuje Explosia tak tam tezko pretece hrnec s krupicovou kasi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání