Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Český kickboxer Karel Šroubek zůstane uvězněný na Zélandu: Soud mu zamítl podmínku

Autor: ČTK - 
18. září 2019
12:17

Novozélandské úřady odmítly žádost českého občana Karla Šroubka o podmínečné propuštění z vězení, kde si odpykává šestiletý trest za pašování drog. Informoval o tom ve středu novozélandský list The New Zealand Herald. Podle výboru, který o podmínečném propuštění rozhoduje, představuje Šroubek nadále příliš velké riziko pro společnost a na svobodu by se teď dostat neměl. 

„Má na kontě řadu ilegálních aktivit jak v České republice, tak na Novém Zélandu. Některé jsou spojeny s násilím, jiné s drogami a další s podvody,“ konstatoval výbor. Poukázal i na Šroubkovo „spojení se zločinci v Česku a s motorkářským gangem Hells Angels na Novém Zélandu“.

Výbor takto rozhodl, přestože firma Serco, která provozuje věznici na předměstí Aucklandu, kde je Šroubek zadržován, uvedla, že u českého občana hrozí jen malé riziko opětovného spáchání trestného činu. „Domníváme se, že toto riziko vůbec není malé,“ konstatoval naopak výbor posuzující podmínečné propuštění. Dodal, že firma Serco nebezpečnost Šroubka „silně podcenila“. 

Šroubek přijel na Nový Zéland v roce 2003 jako 22letý se zfalšovaným cestovním pasem svého kamaráda. Úřadům na Novém Zélandu řekl, že byl v Praze téhož roku svědkem incidentu, při němž byl zastřelen člověk. Tvrdil přitom, že jako svědkovi vraždy jemu i jeho rodině vyhrožovala dvojice policistů, kteří po něm chtěli, aby vypovídal lživě a tím pomohl vyváznout hlavnímu podezřelému. To prý byl důvod jeho odchodu z Česka.

Jako Ján Antolík se Šroubek posléze stal na Novém Zélandu úspěšným podnikatelem a také kickboxerem světové třídy. Novozélandský server Stuff.co.nz ale připomněl, že Šroubek se v posledních 15 letech také několikrát dostal do konfliktu s novozélandskou policií a čelil několika obviněním v souvislosti s únosem, drogami a loupeží. Byl ale buď zproštěn viny, nebo jeho obvinění bylo zrušeno.

Že Šroubek žije pod falešnou identitou na Novém Zélandu, zjistily české úřady v roce 2009. Tehdy česká pobočka Interpolu informovala novozélandské úřady o jeho pravé totožnosti a vydala na Šroubka zatykač v souvislosti s vyšetřováním zmíněné vraždy. Místo vyhoštění ho ale soudce v roce 2012 vzhledem k úspěšnému začlenění do novozélandské společnosti osvobodil a dal mu podle novozélandského tisku „druhou šanci“. 

V červnu 2016 byl Šroubek na Novém Zélandu odsouzen k pěti letům a devíti měsícům vězení za dovoz drog, jejichž cena by na černém trhu činila 375.000 novozélandských dolarů (5,6 milionu Kč).

Šroubkův případ vyvolal spory na novozélandské politické scéně, když se ministr pro přistěhovalectví Iain Lees-Galloway rozhodl udělit Šroubkovi povolení k pobytu. Pod tlakem kritiky ale své rozhodnutí nakonec zrušil. Pokud se nic nezmění, měl by tak být Šroubek po odpykání trestu v roce 2022 vyhoštěn do České republiky. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání