Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Elektronická cigareta „zabila prvního člověka“: Vapování mu prý zničilo plíce!

Americké úřady hovoří o prvním případu úmrtí ve spojení s e-cigaretami.
Americké úřady hovoří o prvním případu úmrtí ve spojení s e-cigaretami.  (Autor: Reuters, ČTK)
Autor: yks - 
24. srpna 2019
15:54

Nejmenovaný Američan ze státu Illinois se podle tamních řadů stal první obětí kouření elektronických cigaret, neboli takzvaného vapování. Mezi příznivci tohoto zlozvyku propukla podle amerických úředníků zodpovědných za veřejné zdraví hotová epidemie plicních onemocnění.

Nejmenovaný Američan, kterému podle deníku The Sun nebylo v době smrti více než 38 let, se podle informací amerického CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí) stal první smrtelnou obětí inhalace z elektronických cigaret. Došlo k tomu v rámci vlny podivného onemocnění, která zachvátila uživatele této náhražky klasických cigaret. 

„Závažnost onemocnění, které lidé zakoušejí, je alarmující a my musíme vydat prohlášení, že užívání e-cigaret a vapování může být nebezpečné,“ varoval Ngozi Ezike z Úřadu pro veřejné zdraví státu Illinois. 

Zástupci CDC ve čtvrtek potvrdili, že příznaky podivné nemoci už postihly 193 pacientů. „Případy jsou obdobné a patrně mají souvislost s používáním e-cigaret,“ sdělila Ileana Ariasová ze zmíněné státní agentury. Další představitel téže organizace připustil, že případy podobných zdravotních komplikací a poškození plic mohly v předchozích letech zůstat skryté. 

Epidemie poškození plic, která je spojována s vapovaním, začala na konci června a od té doby se rozšířila do 22 států. Mezi postiženými jsou hlavně náctiletí a mladí dospělí. Popisují symptomy zahrnující obtíže při dýchání a bolest na hrudníku. V některých případech skončili na plicní ventilaci. Příčiny nemoci dosud nejsou známy, ale úřady mají zato, že se nejedná o infekční onemocnění. Zajímá je zejména složení tekutých náplní, které postižení uživatelé e-cigaret inhalovali.

„Jsme teprve v raném stádiu vyšetřování. Zatím jen dáváme dohromady fakta,“ prohlásil představitel amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) Max Zeller s tím, že některé zprávy, na které aktuálně musí spoléhat, jsou nekompletní.

havran2 ( 25. srpna 2019 08:52 )

Na zeměkouli je lidí jak sraček !

a-z- ( 24. srpna 2019 17:50 )

Není nad klasický retko.

krtek. ( 24. srpna 2019 17:03 )

zajímá je složení náplní, no to brzy ... to opět něco testují na lidech a ani nevědí co ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání