Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Dva Češi spadli z nejvyšší stěny v Evropě: Záchranáři se k nim nemůžou dostat!

Aktualizováno -
30. července 2019
22:42
Autor: ČTK, chal, rc - 
30. července 2019
11:17

Norská policie se v úterý spolu se záchranáři pokusila dostat k tělům dvou českých horolezců, kteří podle všeho zemřeli na skalní stěně Trollveggen. Těla byla lokalizována z vrtulníku v pondělí odpoledne. Úterní záchranná akce však bohužel skončila nezdarem.

Pár českých horolezců se na cestu vydal ve čtvrtek a měl se vrátit v sobotu. Když se však ani jeden ze čtyřicátníků přes víkend neozval své rodině, manželka jednoho z nich kontaktovala norskou policii. Vrtulník dokázal horolezce lokalizovat v pondělí na kolmé stěně Trollveggen nad údolím Romsdalen. Místní policie se domnívá, že oba muži jsou mrtví.

„Policie spolu s vysokohorskou záchrannou skupinou z Romsdalu zjišťuje, zda je v úterý bude možné dostat dolů,“ sdělila policie v pondělí. „Jsme v kontaktu s příbuznými a českou ambasádou. Neustále je informujeme o postupu,“ dodal velitel zásahu Erik Mikalsen.

Policisté nejprve našli auto české dvojice u informačního centra ve vesnici pod stěnou, a v pondělí se po horolezcích vydal pátrat záchranný vrtulník. Přestože členitý povrch hory práci helikoptéry ztěžoval, čeští horolezci byli už ve čtyři hodiny odpoledne lokalizováni. Norská policie příbuzným už tuto zprávu sdělila.

„Je to lezecky náročné místo a není bezpečné kvůli padání kamenů. Pracujeme na plánu, abychom zajistili bezpečnost záchranářskému týmu,“ uvedla policie. Záchranná mise nakonec byla zahájena v úterý odpoledne. Do terénu se vydali horolezci z horské záchranné skupiny Romsdal. Vrtulník na místo, kde leží těla dvou Čechů, přiletěl kolem půl sedmé večer a vysadil horolezce. Ti posléze měli slézt a pomocí dlouhého lana měla být těla vyzvednuta helikoptérou. Operace však musela být ukončena. Záchranná akce podle informací policie musela být ukončena kvůli bezpečnosti horolezců. Zatím se neví, kdy bude záchranná mise opět zahájena. 

Stěna Trollveggen měří 1700 metrů, z nichž 1000 je kolmých. V Evropě jde o nejvyšší stěnu tohoto typu.

j_dc_cv ( 31. července 2019 00:10 )

Ne každý prostě sedí doma na pudeli. Zkušení horolezci. Holt to nevyšlo. Smutný.

j_dc_cv ( 31. července 2019 00:07 )

Jaký maj privilegia?

Fakt bych chtěl některé lidi potkat a zjistit jestli jsou to jen ubozaci píšící nenavistne komentáře nebo jsou to opravdu vymlety palice.

pupak_1 ( 31. července 2019 00:07 )

Zemřeli při tom, co měli rádi, ale stejně nechápu,proč má někdo potřebu lézt někam na skálu, ze které může spadnout, nebo na něj něco může spadnout (kámen, lavina), nebo někde pojde na výškovou nemoc, zmrzne....
Pro mně snad nejdivnější koníček.
Ale proti gustu...

bledulka ( 30. července 2019 21:43 )

Samozřejmě je mi jich moc líto.... Ale proč raději nebyli se svojí rodinou a nevěnovali se jí.....????

.tg.bb ( 30. července 2019 17:46 )

Policie bude muset každopádně zajistit místo i těla a určit příčinu smrti (pokud jsou tedy skutečně mrtví).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání