Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Obrovská tragédie v Itálii: Kněz Jozef (†46) se utopil v moři

Slovenský kněz Jozef Kabina (†46) se utopil v moři v Itálii.
Slovenský kněz Jozef Kabina (†46) se utopil v moři v Itálii.  (Autor: Facebook)
Autor: ital - 
25. června 2019
14:10

Ke smutnému neštěstí došlo v neděli 23. června v italském městě Vieste. Při plavání v moři se tu utopil slovenský kněz a příslušník řádu salesiánů Jozef Kabina (†46). O jeho smrti informoval člen slovenské provincie salesiánů Rastislav Hamáček. Své vyjádření upřímné soustrasti salesiáni uveřejnili na facebooku.

„Jozef by se spolubratry ze své komunity ze Žiliny na pouti v San Giovanni Rottondo. Jeho život skončil, když plaval v moři ve městě Vieste,“ popsal tragickou nehodu salesiánský provinciál don Jozef Ižold. „Naše provincie ztratila jednoho vynikajícího spolubratra. Jozef a jeho nadšení o prohlubování duchovního života, jeho chuť pro studium i jeho nabyté poznatky ze salesiánské spirituality, které uměl přesvědčivě odevzdávat, nám budou chybět,“ dodal provinciál.

Kněz Jozef Kabina, který se narodil 2. prosince 1973, nastoupil k salesiánům v létě roku 1992. Své první řeholní sliby složil 14. srpna 1993. Vystudoval filozofii a po jejím dokončení působil jako salesiánský asistent v Bratislavě. Tam se staral o rozvoj fotbalového klubu SDM Domino a přitom se věnoval studiu dějin na Univerzitě Komenského.

Teologii začal studovat v Bratislavě a na kněze jej vysvětili 12. června 2004. Zprvu působil v bratislavské části Trnávka a mezi lety 2009–2013 byl ředitelem salesiánské komunity v Bratislavě v ulici Miletičova. Následně působil v žilinské komunitě mladých salesiánů, studentů filozofie.

Odtud odešel do Říma studovat salesiánskou spiritualitu na Papežské salesiánské univerzitě. Když se vrátil zpět na Slovensko, opět působil v Žilině a jeden rok strávil i v komunitě v Popradu.

Podobně zahynul i farář Marek (†38)

Jozefova smrtelná nehoda připomíná loňskou tragédii v Chorvatsku. Oblíbený slovenský farář Marek Martiška (†38) tu zahynul během letní dovolené u moře. Šel si zaplavat a z vody už se nevynořil. „Nevím, zda se mu udělalo nevolno nebo ho zradil tlak. To opravdu netuším,“ popsal tehdy jeden z jeho známých. Marka se i přes okamžitou pomoc svědků a přivolaných záchranářů bohužel oživit nepodařilo.



Milada Gaparov ( 8. července 2019 00:07 )

Halloo... čo na toto povedať..skuste sa všetci zamyslieť nad tým čo píšete.. plávať v mori vyžaduje rešpekt, evidentne nikomu nehovoria nič spodné víry, ktoré človeka stiahnu pod hladinu a následne môžu vymrštiť niekoľko metrov od brehu. Prípadne škok, strata vedomia. Hallo sme všetci ľudia. Je jedo čo si obliekaš, akú školu si skončil - si človek. Ja Jozefa moc dobrě znala. Chodili jsme spolu na strědní školu a byl to skvělej kluk a člověk. Nesud když neznáš. Tohle se muže stát i tobě, je to součást života. I banální koupání v moři môže být zrádné.

zlomirek ( 25. června 2019 21:03 )

mckartny ( 25. června 2019 19:23 )

Zemřel člověk bohužel člověk který propadl jedne z nejmocnějších sekt v dějinách....snad našel to v co celý život věřil klid a mir

zlymikes ( 25. června 2019 18:28 )

Z toho plyne ponaučení, že kněží a jim podobní se nemají koupat v moři. Zřejmě ono nacvičené mávání rukama před oltářem v moře nestačí. Zajímavé bude rozhodnutí, zda to byl či nebyl pracovní úraz,když se jednalo o zájezd organizovaný církví.

ahojky ( 25. června 2019 17:23 )

Děkuji za tuto důležitou informaci. Bez ní bych nemohla existovat A jestli plavčil v tom kněžském hábitu, tak se ani nedivím, že se mu do něj zapletly nožky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání