Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chorvatsko proti komárům nasadilo letecký postřik: Příznakem otravy je pálení v krku

Poplach v dovolenkovém ráji Čechů: Chorvaté bojují s invazí komárů jedovatým postřikem.
Poplach v dovolenkovém ráji Čechů: Chorvaté bojují s invazí komárů jedovatým postřikem.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: DH - 
24. června 2019
19:02

Chorvatsko, kam v létě zamíří statisíce Čechů na vytouženou dovolenou, sužuje invaze komárů. Ta se týká především východu země, kde se dokonce úřady rozhodly, že proti komárům budou bojovat s pomocí chemických postřiků. Biocidní roztok aplikovaný z letadel je však nebezpečný i pro člověka.

Obrázky z východu bývalé jugoslávské země Chorvatska obletěly celý svět a ukazují děsivé množství poletujících komárů, kteří zde útočí na místní i na turisty. I proto úřady přikročily k razantnímu rozhodnutí. Tam, kde je situace nejhorší, nasadí chemické postřiky z letadla.

Chorvatská legislativa zakazuje užívání leteckých postřiků nad obydlenými oblastmi. „Biocidní roztok je totiž velice nebezpečný a ohrozit může i člověka, pokud jej někdo spolkne nebo pokud je mu osoba vystavená,“ řekl pro srbský portál Telegraf.rs vědec Ivan Aleksić.

Nejvíce v ohrožení jsou podle chorvatských médií novorozenci, děti do dvou let a těhotné ženy. U všech těchto skupin může podle Aleksiće biocidní roztok vyvolat podráždění očí, pocit pálení v krku, nevolnost a nutkání ke zvracení.

Postřiky se budou týkat pouze zelených pásů kolem hranic měst, v obydlených oblastech však pracovníci pomocí ručních postřikovačů a rozprašovačů na autech používají insekticidy. I proto úřady lidem doporučují, aby zůstávali doma a nevětrali.

V Chorvatsku je s postřiky z letadel velký problém, protože země nedisponuje dostatečným množstvím k tomu uzpůsobených strojů. I proto bude muset být podle chorvatského serveru 24sata.hr zapůjčeno několik letadel ze sousedního Srbska. V jiných oblastech už to tak vyřešili a letoun si zapůjčili z Maďarska.

y1xcvbnm ( 24. června 2019 20:12 )

snad jen blbec si může sednout a chytat v tom ryby­....­....­....­....­...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání