Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Češku (†39) zabila v Africe zákeřná exotická choroba: Maminka převzala vyznamenání od ministra

Autor: DH - 
18. června 2019
11:19

Zakladatelka české charitativní mise v Zambii Tea Tihounová (†39) obdržela in memoriam Cenu Gratias Agit. Matce zemřelé charitativní pracovnice ji předal ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Cena Gratias Agit, dříve také Cena Jana Masaryka Gratias agit, se od roku 1997 uděluje těm, kteří se během života zasloužili o šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Týká se výhradně osob a organizací, které působí či působily v mimovládní sféře.

Maminka zakladatelky české charitativní mise v Zambii Tey Tihounové si ji z rukou ministra zahraničí Tomáše Petříčka převzala v pátek 14. června ve Velkém sále Černínského paláce v Praze.

Tea Tihounová zemřela loni 12. listopadu v zambijské Lusace. V africké nemocnici podlehla zákeřné formě malárie. O život tak přišla v milované Zambii, kde se zasloužila o to, že sem proudila charitativní pomoc. Strávila zde dohromady 14 let svého života, během kterých pomohla tisícům potřebných.

„V Zambii vybudovala během pětiletého pobytu naši největší charitní misi. Svým životním přístupem, pracovitostí, laskavostí, pokorou a humorem inspirovala ostatní. Bylo nám ctí s ní spolupracovat,“ napsala na své facebookové stránce Charita ČR.

Cenu Gratias Agit od jejího založení obdrželo více než 300 laureátů. Mezi ty nejslavnější patří podnikatel Tomáš Baťa jr., politička Madeleine Albrightová, sportovkyně a olympijská vítězka Kateřina Neumannová či spisovatel a někdejší exilový vydavatel Josef Škvorecký.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Kozomrd ( 18. června 2019 20:09 )

K čemu je tato pomoc? Pomáhají tam od hladu jich se rodí o to víc a potřebují více pomoci. Je to jeden velký byznys. Ať tam jezdí šířit kondomy a sterilizaci. Kdyby seděla doma udělala líp. Pro sebe i civilizaci

tuma ( 18. června 2019 18:53 )

proti malárii jsou pouze prášky a ani ty v některých případech nefungují stoprocentně 😕

Tipsy ( 18. června 2019 18:51 )

Skoč do zdi a rypákem napřed...

mandat ( 18. června 2019 16:30 )

Dotycna netusi, ze pred cestou do Afriky se normalni clovek ockuje ? Malarie patri mezi prvni infekce a je na to ockovani i v CR.

mandat ( 18. června 2019 16:28 )

Kdyby mela potrebne ockovani a dodrzovala zakladni hygienicke navyky a nesahala na nemocne, tak by se to nestalo.

Zobrazit celou diskusi