Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Manažerka Jana zmizela před 4 lety! Z vraždy teď obvinili dva muže

Autor: shp - 
6. května 2019
10:17

Zmizení manažerky Jany Svobodové patří k největším záhadám moderní kriminalistiky. Už jsou to skoro čtyři roky, co byla žena naposledy spatřena. Bohužel se s ní ztrápení příbuzní již nejspíš neshledají. Případ si převzala slovenská policie, podle které se stala Jana obětí loupeže a vraždy.

Tudy se pohybovala pohřešovaná manažerka před odjezdem z Prahy. Tudy se pohybovala pohřešovaná manažerka před odjezdem z Prahy. | Blesk

Zamotaný případ se začal odehrávat 15. července 2015 v Praze. Jana Svobodová tehdy opustila práci a odjela ve stříbrném Fordu Kuga z Argentinské ulice směrem na dálnici D8. Její auto bylo o hodinu později zachyceno u Velemína. Policie tehdy předpokládala, že během jízdy po dálnici vůz z D8 sjel.

Podezřelá doba jízdy

Podezřelá byla totiž délka cesty z Prahy do Velemína. Normálně trvá cca 40 minut, Janě to zabralo o dvacet déle. Auto manažerky bylo poté spatřeno v osm hodin večer u sjezdu na dálnici D1 v Praze. Vůz však už neřídila Svobodová. Seděli v něm dva neznámí muži, kteří si kryli obličeje. Evidentně nechtěli, aby je někdo viděl.

Signál mobilu Jany pak byl zachycen v obci Antonínův Důl u Jihlavy. „V čase 21:12 byl zachycen ještě signál mobilního telefonu pohřešované v lokalitě Antonínův Důl na Jihlavsku, což odpovídá přibližně 112. kilometru dálnice D1,“ vysvětlil tehdy kriminalista v pořadu Na stopě.

Případ si převzala slovenská policie

TV Nova nyní zjistila, že se případem už nezabývá pražská policie. Převzali si ho slovenští strážci zákona. „Zjistili takové skutečnosti, na základě kterých předali cestou mezinárodní spolupráce vyšetřování kolegům na Slovensku,“ řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

V případu pak došlo k zásadnímu zvratu. Jak uvádí tn.cz, Jana byla podle slovenských policistů oloupena a zavražděna. „Vyšetřovatel Národní protizločinecké jednotky obvinil dvě osoby ze zvlášť závažného zločinu vraždy a loupeže. Obětí je Jana S.,“ prohlásil pro TV Markíza mluvčí slovenské policie Michal Slivka.

Policie zmapovala pohyb vozidla a mobilního telefonu Jany Svobodové Policie zmapovala pohyb vozidla a mobilního telefonu Jany Svobodové | Mapy.cz

Vražda a loupež

Co se ale přesně stalo, je nejasné. Podle slovenských médií je možné, že vražda vůbec nebyla v plánu a šlo o nepodařený pokus o únos. Slovenská policie však více informací sdělit nechce. „Vzhledem k přípravné fázi řízení zatím bližší informace nemůžeme poskytnout,“ dodal Slivka. 

Podnikatelka přitom i nadále figuruje v seznamu hledaných osob. Je tedy možné, že stále nebylo nalezeno její tělo. Zapeklitý případ není ani zdaleka u konce. Příbuzní Jany si přitom bezpochyby nepřejí nic jiného, než aby se dozvěděli, co se s ní stalo...

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání