Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Peklo na dálnici D1: Kolona tu byla neuvěřitelných 11 hodin! V noci se uzavře znovu

Aktualizováno -
30. dubna 2019
16:40
Autor: ČTK, čad - 
30. dubna 2019
06:43

Hromadné nehody zastavily provoz na dálnici D1 u Měřína. Řidiči, kteří spěchali směrem na Brno, čelili dopravním komplikacím. Kolony se totiž tvořily také na objízdné trasa mezi Beranovem a Velkým Meziříčím. Velký problém způsobila havárie cisterny s asfaltem.

Provoz na dálnici D1 ve směru z Prahy do Brna se zkomplikoval na 131. kilometru před sjezdem na Měřín, a to kvůli následkům dvou nehod z úterního rána. Původně Ředitelství silnic a dálnic odhadlo, že se dálnici podaří zprovoznit ve 12:00. 

Dálnice byla ovšem neprůjezdná i odpoledne. Řidiči sjížděli na 119. kilometru u Velkého Beranova, policie v obci řídila provoz na křižovatce. Podle mluvčí policie byl provoz na dálnici D1 obnoven až kolem 16:00 odpoledne.

Dálnice ve směru na Brno bude však na Vysočině v noci uzavřena znovu.  Policie to zdůvodnila tím, že je třeba odstranit poslední havarovaný kamion.  

Mohlo za to mokro a spěch

Podle policie byla důvodem nehod nezkušenost řidičů a fakt, že nepřizpůsobili svou jízdu namoklé vozovce. Nejprve okolo páté hodiny ranní v modernizovaném úseku na 130,5 kilometru havarovaly čtyři kamiony a dvě dodávková vozidla. Dva lidé se těžce zranili a zdravotnická záchranná služba je převezla do nemocnice v Brně.

U druhé nehody na 131,5 kilometru se střetly čtyři kamiony a osobní automobil. Tato nehoda se obešla bez zranění.

Potíže dělala hlavně cisterna 

„Podařilo se nám odstranit následky nehody, která byla bez zranění. Je tam ale cisterna, která překáží. Z kolony vyvádíme osobní auta a dodávky, které kolem bezpečně projedou,“ řekla Čírtková. 

Situace se změnila teprve po 14. hodině. „Cisternu se podařilo před 14:00 posunout asi o metr,“ potvrdila Čírtková. Díky tomu se uvolnilo dost místa, aby z dálnice mohla odjet i nákladní auta, která uvázla v úseku mezi dvěma nehodami.

Cisterna s asfaltem měla poškozené nápravy. „Odtahovat se bude obtížně a přečerpání by trvalo několik hodin. Specializovaná firma musí rozhodnout, jak se s tou cisternou bude zacházet, aby se mohlo místo co nejdříve zprůjezdnit,“ řekla Čírtková. 

„Teď musíme nouzově opravit podvozek. Myslím si, že zhruba do hodiny bychom cisternu mohli dostat mimo dálnici. Uděláme pro to všechno, aby už na dálnici nepřekážela, už je to na dobré cestě,“ vysvětlil zástupce společnosti Pretol Petr Endrle před 14:00.

Projet nemohly ani sanitky

Kvůli kolonám se ráno ke zraněným mužům nedostaly ani sanitky vyjíždějící z Jihlavy, řekla ČTK ředitelka krajských záchranářů Vladislava Filová. Z opačného směru jeli k nehodě záchranáři z Velkého Meziříčí a Velké Bíteše. Muže přepravili do traumacentra v Brně. Zranění jsou podle Filové středně těžká až těžká.

Také vyprošťovací technika měla potíže se na místo nehody vůbec dostat. Dorazila po značných komplikacích až okolo osmé hodiny ranní. Kromě policistů a záchranářů u nehody zasahují také hasiči. Kvůli úniku několika set litrů nafty museli postavit norné stěny. 

Miroslav Medacek ( 30. dubna 2019 22:48 )

Nechápu proč těm ***ům kamioňáckejm nevezvoum papíry. Že svý
zkušenosti můžu říct že bezpečnou vzdálenost vůbec nedodržují. Na
padesátce jedu cca 55 a za mnou kamiony a blikání. To samé ve vesnici mě
i predjedou a pak čů...i jedou sedmdesát. Takže zase zdržují mě. Jenže
já dodržuji předpisy a oni následně provoz. Ale lidi nerozcilujte se,
dříve to jezdili profíci a dnes to může dělat každý hovado. Každá
bouračka, je v tom kamion a většinou za to může co dodat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání