Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Katedrále Notre-Dame hrozí zřícení: Stačí náraz silného větru!

Autor: ČTK, DH - 
25. dubna 2019
19:16

Pařížská katedrála Notre-Dame, kterou minulý týden vážně poškodil rozsáhlý požár, je teď mnohem méně odolná proti náporům silného větru. Kvůli zničené střeše, oslabenému zdivu a propadlým klenbám nyní stavba v pořádku přečká vítr o rychlosti kolem 90 kilometrů za hodinu, zatímco dříve dokázala odolat i větru až 222 kilometrů v hodině. Expert na stavební mechaniku Paolo Vannucci se obává nejhoršího.

Vannuci, který je profesorem univerzity ve Versailles, gotickou katedrálu dobře zná. V roce 2016 vedl tým, který připravoval zprávu o požárních rizicích. Z dostupných dat mu vyšlo, že chrám má nyní asi o 60 procent nižší odolnost proti větru než v době před požárem.

Podle něj by bouře se silnými poryvy větru mohla nyní způsobit zřícení některých částí zdiva katedrály, zejména vyšších partií hlavní lodi, kde se nacházejí okna.

Notre-Dame skutečně přišla o schopnost odolat (větru). Klenby byly vystaveny vysokým teplotám, kameny a malta jsou poškozené,“ řekl Vannuci. Podle něj to značně snížilo pevnost stavby v tlaku, což je jedna ze základních veličin, kterou statici při posuzování stavby zkoumají.

Zdůraznil však, že jeho varování vzniklo pouze na základě simulací s odhadovanými hodnotami, protože přesné výsledky mnoha měření ještě nejsou známy.

Ve slavné gotické katedrále Notre-Dame, která patří k nejvýznamnějším památkám evropské středověké architektury, vypukl požár minulý týden v pondělí. 

Požár v Notre-Dame kompletně zničil střechu a věžičku nad křížením lodí. Kvůli ohni se propadla i část kleneb. Přípravné práce pro rekonstrukci katedrály, která bude celkem trvat pět až šest let, už začaly. Za nejpravděpodobnější příčinu vzplanutí chrámu vyšetřovatelé považují zkrat na elektrickém vedení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání