Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Účastníci nelegálních závodů dostali doživotí: Způsobili smrt muže (69)

Autor: ČTK - 
26. března 2019
18:18

Na doživotí poslal dnes německý soud do vězení dva mladé muže, kteří v roce 2016 při nelegálních závodech v centru Berlína způsobili dopravní nehodu, při níž zemřel 69letý muž. Usvědčeni byli Marvin N. a Hamdi H. v opakovaném procesu z vraždy.

Podobný rozsudek byl v tomto případu vynesen již loni, nejvyšší soud jej ale zrušil a nařídil nový proces. Nejvyšší soud se bude muset zabývat i dnešním rozsudkem, jeden z obhájců už totiž požádal o revizi.

Mladí řidiči v noci na 1. února 2016 na třídě Kurfürstendamm v centru Berlína závodili se svými vozy. Během šílené jízdy projeli v rychlosti až 170 kilometrů za hodinu několik křižovatek na červenou. Na jedné z nich způsobili havárii, při níž na místě zemřel 69letý řidič jiného vozu, který vjel do křižovatky na zelenou.

V únoru 2017 nad mladými muži zemský soud v Berlíně vynesl trest doživotního vězení, když klasifikoval jejich skutek jako vraždu. Německý nejvyšší soud ale loni v březnu tresty zrušil. Rozsudek podle něj nebyl dostatečně zdůvodněný, a proto nařídil nový proces. Soudce ale nakonec i v něm došel ke stejnému závěru.

Podobně jako v prvním rozsudku z loňského roku zemský soud v Berlíně považuje v tom dnešním za prokázané, že mladíci jednali s vědomím toho, že můžou způsobit smrt třetí osoby.

„To, co se stalo, nemělo s nedbalostí nic společného," uvedl soudce. „Obžalovaní si z nicotných pohnutek zahrávali s životem jiných lidí," dodal. Muže označil za sebestředné a bezohledné. 

Stejně jako prvním rozsudkem se bude muset i tím dnešním zabývat nejvyšší soud. Jeden z obhájců totiž okamžitě po skončení procesu oznámil, že i tentokrát se rozhodl požádat o revizi rozsudku.

offline ( 26. března 2019 19:44 )

Tady by dostali maximálně dvanáctý zákaz řízení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání