Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nejslavnější pasák Ameriky vyhrál volby i po smrti: Republikáni si mnou ruce

Autor: chal, ČTK - 
7. listopadu 2018
17:25

Nejslavnější pasák Ameriky Dennis Hof byl překvapivě zvolen do nevadského zákonodárného sboru. Překvapivě proto, že v půlce října zemřel. Kandidoval za Republikánskou stranu. Úřady za zesnulého majitele „hampejzů“ vyberou náhradníka z řad republikánů.

Obyvatelé 36. volebního obvodu v americkém státě Nevada se projevili jako velcí cynici. Jako svého zástupce ve státním zákonodárném shromáždění si totiž zvolili majitele nevěstinců Dennise Hofa známého po přezdívkou „nejslavnější pasák Ameriky“.

Úřady budou ale muset za excentrického podnikatele jmenovat zástupce. Hof totiž v polovině října zemřel po bujarých oslavách 72. narozenin. Dennis Hof vlastnil striptýzový klub a několik nevěstinců. Také byl hvězdou reality show na stanici HBO. Rozhodně tak nešlo o běžného republikána.

V červnu v konzervativním venkovském okrese překvapivě vyhrál primárky, 16. října byl však po víkendových narozeninových oslavách nalezen mrtvý v jednom ze svých podniků. Vyšetřovatelé stále nestanovili příčinu jeho smrti, o trestný čin se ale zřejmě nejednalo.

Nevadská volební pravidla posmrtnou kandidaturu umožňují a Hof se tak i tři týdny po své smrti mohl utkat o post místního zákonodárce s demokratkou Lesií Romanovovou. Hlasy mu dalo 63 procent voličů, a to přesto, že Republikánská strana dala v červnu najevo, že Hofa nepodporuje.

V kampani se Hof prezentoval jako kandidát ve stylu současného amerického prezidenta Donalda Trumpa. Majitel „hampejzů“ se označoval za „Trumpa z Puhrumpu“ podle místa, kde bydlel. Řada lidí jej kvůli tomu nazývala oportunistou, neboť v prezidentských volbách před dvěma lety ještě podporoval Trumpovu soupeřku Hillary Clintonovou.

Pozornost médií tehdy upoutala jeho kampaň „Šlapky pro Hillary“, v níž na podporu bývalé ministryně zahraničí vystupovaly některé ze zaměstnankyň Hofových vykřičených domů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání