Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Autobusu s 50 cestujícími praskla pneumatika a převrátil se: Skoro 30 zraněných!

Autor: ČTK, rc - 
18. října 2018
20:19

K tragické nehodě došlo u Holic na Pardubicku. Odpoledne tam havaroval linkový autobus, který převážel 50 cestujících. Zraněno bylo 29 lidí. Zasahovat musel i vrtulník. Silnice 36 mezi Holicemi a Sezemicemi je uzavřená, policie dopravu odklání. Původní informace hovořily o nehodě autobusu s dětmi.

 „Dnes havaroval náš autobus na pravidelné lince z Horního Jelení přes Holice do Pardubic. Šlo o spoj, který vyrazil ve 14:30 hod z Horního Jelení a do Pardubic měl dorazit v 15:26,“ uvedl mluvčí společnosti Arriva Roman Herden. Autobus však do cílové stanice nedorazil. U obce Holice mu údajně praskla pneumatika. Podle mluvčí krajské policie Markéty Janovské se autobus převrátil do příkopu na pravé straně silnice. Při nehodě bylo zraněno 29 lidí. Jednoho těžce zraněného převezl vrtulník do královéhradecké fakultní nemocnice, devět lidí bylo zraněno středně těžce a 19 lehce. Dalších 31 lidí bylo propuštěno, uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleš Malý.

„Řidič je po nehodě potlučený a záchranáři ho odvezli do nemocnice, máme od něj zatím jen kusé informace o tom, že mu před zatáčkou praskla pravá přední pneumatika a nebylo možné udržet autobus na vozovce. V autobuse cestovalo přibližně 50 cestujících,“ uvedl Herden a dodal, že za volantem autobusu seděl řidič s dvacetiletými zkušenostmi. „Běžně vozí i dálkové zájezdové spoje po celé Evropě,“ řekl Herden.  Podle mluvčí krajské policie Markéty Janovské test u řidiče vyloučil alkohol a omamné látky. Herden dále uvedl, že v autobusu mohlo jet víc lidí, než je kapacita míst k sezení. Podle něj je běžné, že někteří cestující během jízdy stojí. V čase nehody zřejmě autobusem cestovaly i děti a mládež vracející se ze škol. Prvotní informace o nehodě totiž uváděly, že jde o autobus s dětmi.

Na místo po nehodě dorazil evakuační autobus. Vedoucí lékař zásahu si vyžádal stan pro řešení mimořádných událostí. V současnosti se již všechny posádky záchranky vrátily na základny, místo nehody si převzal policejní vyšetřovatel.

Pardubický kraj aktivoval kvůli nehodě traumatologický plán. "Nemocnice utlumí některé činnosti a připraví se na příjem zraněných, které budou vozit sanitky," řekl vedoucí oddělení krizového řízení Pardubického kraje Aleš Boňatovský.

 

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání