Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Soud k vraždě v Doubici ONLINE: Proti Martinovi Ch. vypovídala maminka zavražděné dívenky (†14)

Autor: dce, uá - 
20. června 2018
08:30

Před ústeckým soudem pokračovalo líčení kolem vraždy v Doubici. Martin Ch. (35) zde měl podle obžaloby po mnoha hodinách týrání uškrtit teprve 14letou dívku. Zabít se měl pokusit i její o dva roky starší kamarádku, svou partnerku. Obžalovaný se hájí, že dívku zabít nechtěl a šlo o nešťastnou nehodu. Obžaloba čerpající mimo jiné i z výpovědi přeživší dívky ale tvrdí pravý opak.

++ Martinovi Ch. hrozí za hrůzný čin 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

++ U soudu tvrdil, že činu lituje, a trvá na tom, že nechtěl nikoho zabít.

++ Obhajobu staví na podivné historce o tom, že chtěl své přítelkyni, která jeho útok přežila, zajistit odškodnění, až sám odjede na Maltu.

++ Z výpovědi přeživší dívky u rekonstrukce vyplývá, že události osudného večera nebyly plánové a už vůbec ne dobrovolné - přítelkyně obžalovaného vypověděla, že několikrát Martina Ch. prosila, aby přestal.

++ Svědci obhajoby mluvili ve spojitosti s obžalovaným hodně o jeho fascinaci sexem a podivnými praktikami.

Soud s vrahem z Doubice - den III.
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
11:51
20. 6. 2018
 
"Dcera si našla brigádu, pomáhá mi finančně, protože jsem na tom špatně, jsem tak zadlužená, že už mi nikdo nepůjčí. Chce být právničkou, až vystuduje gymnázium," dodává na závěr žena, čímž výslech končí.
 
Soudkyně nařídila pauzu, po které bude následovat další část rekonstrukce. My se s vámi pro dnešek loučíme, zítra bude ovšem náš online přenos pokračovat. Na programu dne jsou výslechy znalců. Děkujeme vám za pozornost.
11:44
20. 6. 2018

Teď jí bude pokládat otázky obžalovaný, matka dívky říká, že to zvládne.

"Chápu, že to má vaše dcera těžký, myslel jsem, že tu ani média nebudou...," začíná Martin Ch. Ptá se, jestli starší dívka byla někdy u psychologa, ještě před tím, než poznala jeho. A jestli si její matka  všimla, že má na rukou jizvičky.

"Moje dcera byla vždycky spokojená a šťastná, neměla důvod si ubližovat. Jizev si nevšimla. Nevím ani o tom, že by měla nějaké erotické fotografie."

11:39
20. 6. 2018
Soudkyně se matka starší dívky ptá, jestli s dcerou mluvila o tom, že by mohla vypovídat.
 
"Dcera chtěla původně na soud jít, prý by chtěla říct obžalovanému do očí pravdu, teď ale se na to necítí," odpovídá svědkyně.
 
"Martin Ch. měl v mobilu dcery fotky, tvrdil, že k jejich pořízení měl matky souhlas. Nikdy jsem takový souhlas nedala, nic o tom nevím," říká.

11:33
20. 6. 2018
!
"Dcera byla na psychiatrii, teď se snaží dohánět školu, má individuální plán. Má přítele, stará se o koně. Fyzicky je v pořádku, nechalo to na ní ale psychické následky. Má změny nálady, jednou je plná elánu, pak má zase deprese. Nedokážu pochopit, jak člověk, který tvrdí, že ji měl rád, teď říká to, co říká," popisuje dál matka starší z obětí.
 
"V nemocnici pořád opakovala, mami, já nevím, co je s kamarádkou, já nevím, jestli to přežila."
11:19
20. 6. 2018
!

"Po té události se dcera pokusila o sebevraždu," prohlásila matka starší z dívek.

"Nezasáhlo to jen mě, ale i přítele a děti, od září se nám změnil život. Asi nikdy to nebude za námi, ale až teď teprve začínám fungovat tak, jak mám. Zpočátku jsem nebyla ani schopná jít mezi lidi, pořád jsem brečela. Hrozně mě to vzalo," svědkyně pláče.

 

11:05
20. 6. 2018

"Pro mě bylo hrozně těžké pochopit a srovnat se s tím, co se stalo. Spíš bych pochopila, kdyby ji někdo napadl na ulici, ale že jí ublížil člověk, který ji znal a kterému jsem ji svěřila... Myslím, že obžalovaný zaujal v dceřině životě roli otce, využil toho, že jí otec chybí. Ke konci pak začal naznačovat, že jsem špatná matka a nestarám se o ni, jak mám," pokračuje ve výpovědi matka. 

"Proč byla tedy u něj?" ptá se soudkyně.
 
"Ona u něj nebydlela, bydlela doma. On ani nechtěl, aby u něj dcera přes týden byla. Bývala tam jen o víkendu, kvůli koním. Vadilo mi i to, že dceři kupoval věci. Po té události poslal Martin Ch. peníze na můj účet. Bylo tam u toho napsáno *** (dívčino jméno, pozn. red.) gympl, bylo to asi 16 000 korun. Využili jsme je na péči o koně, kterého jí obžalovaný koupil."
11:09
20. 6. 2018
!
Ten den svědkyně s dcerou mluvila večer, když odjížděli z Liberce. Prý měla dobrou náladu. O tom, co se stalo, se dozvěděla, od policie. Řekli jí, že ji našli v Kamenici, že ji zřejmě někdo napadl, že je v nemocnici.
 
"Po výslechu jsem jela za dcerou, doktor mi řekl, že měla velké štěstí. Vypadala hrozně," svědkyně pláče. "Byla oteklá, nemohla mluvit, měla šrámy na krku... Bylo mi hrozně, když jsem zjistila, jakému člověku jsem ji svěřila."
11:02
20. 6. 2018

"Velké pozitivum na straně pana Martina Ch. bylo, že jí pomáhal se školou a motivoval ji ke studiu. Ničeho jsem si nevšimla, ani u dcery ani u pana obžalovaného. Že by jí nějak ubližoval, to jsem netušila, nikdy žádný náznak nebyl," tvrdí matka starší dívky.

Soudkyně se ptá, zda znala mladší oběť. "Bohužel ne," říká.
10:57
20. 6. 2018
!

Před senát přichází maminka přeživší dívky, soudkyně opět posílá Martina Ch. dál od ní, aby na něj neviděla.

Soud se jí chce ptát na vztah dcery k obžalovanému. Toho zná od ledna 2017. Věděla o něm od dcery, která ho poznala v září 2016 u koní. Nabídl dceři, aby s ním jela do Anglie, proto ho chtěla osobně poznat, sešli se v cukrárně. Působil na ní jako tichý, chytrý člověk, proto ji do Anglie s ním pustila. "Vztah byl přátelský, až do září, kdy se to stalo. Do roku 2017 jsem nepřepokládala, že jsou milenci. Neměla jsem důvod myslet si něco špatného," prohlásila.
 
"Ze začátku mi ani neřekla, že spala u něj. Tvrdila, že přespává ve stáji. U něj začala přespávat až v roce 2017. Řešily jsme to často, hádaly jsem se. V pubertě jsem ji nezvládala, jsem na ni sama, otec chybí. Říkala jsem jí, že je starší, že to není normální vztah, ale ona se dokázala ze všeho vyhádat. Proto jsem řekla, že pokud nebude žádný problém, pokud nebude zanedbávat školu, ať u něj je. Dnes je mi to hloupý, ale nevím, co na to říct," tvrdí žena.


10:41
20. 6. 2018

Předstupuje svědkyně Nela Kubová, policistka, kterou předvolala obhajoba - jde o odborné vyjádření z oboru genetika. Opět se svědkyně ptá přímo obžalovaný. Dotazuje se na odborné věci, řeší genetické stopy na provazu, kterým uškrtil oběť. Byla zde nalezena stopa s chromozomem Y, který měl shodu s obžalovaným a rovněž i stopy po osobách ženského pohlaví. Jedna z nich byla shodná s DNA mladší oběti, druhou nebylo možné přesně ztotožnit.

Obžalovaný chce vědět, jestli z toho lze zjistit množství doteků nebo intenzitu. Svědkyně říká, že to zjistit nelze. Martin Ch. pokládá obecnou otázku, soudkyně ho napomíná, že jestli se chce vzdělávat, ať si koupí odbornou literaturu.

10:32
20. 6. 2018

Obžalovaný se chce k výslechu vyjádřit. "Nechci to nějak rozporovat, takhle to bylo, s paní jsem netelefonoval, což potvrdila. Ten večer mě fakt mrzí, ale když jsem byl u ní, myslel jsem jen, že jedeme pro věci, nechci si hrát na nějakého čestného, ale nechtěl jsem předstírat, že jsem otec mé přítelkyně, zjistil jsem to až ve chvíli, kdy jsme se bavili o nákupu školních pomůcek. Proto jsem radši řekl, že musíme jet pro psa, a dělal jsem, že pospíchám."

10:30
20. 6. 2018

Soudkyně nepovažuje za vhodné, aby se Martin Ch. ptal na něco maminky, otázky má zprostředkovat obhájce. Obžalovaný se chce prý jen omluvit. Maminka dívenky vrtí hlavou, omluvu nepřijímá. Není v dobrém psychickém stavu. Ze soudní síně odchází.

10:24
20. 6. 2018
!
"Je to hrozný, to se nedá ani říct, jak mě to zasáhlo. Přijít o dceru, tak strašně mladou, šikovnou, krásnou kvůli ... nemůžu to říct," maminka oběti pláče.
 
"Od 4. října jsem na neschopnosti, chodím k lékaři, k psychiatrovi. Měla jsem problémy vyjít z baráku, díky doktorce jsem vyšla ven až v lednu. Když se nám vrátil mobil dcery, zjistili jsme, že byl prázdný, chyběly fotky a videa na Instagramu, byla tam a nejsou. Čísla tam byla, staré fotky tam byly, ale aktuální věci zmizely," popisuje.
 
Obhájce se ptá, jak na ni obžalovaný při té návštěvě působil. "Já nedám na první dojem. Divné bylo jen to, že pospíchal."
10:15
20. 6. 2018
"Když u nás byl Martin Ch., byl tam asi 20 minut. Chtěla jsem vědět, co dělá, kde dělá, předpokládala jsem, že je to té starší dívky otec. Holky byly v pokojíčku a já s ním v obýváku," vypráví před soudem žena.

"Dcera byla úplně zdravá, chodila jen na očkování. Žádnou závažnější nemoc neměla. Chtěla jezdit na koni, na ně zaměřovala i školu, chtěla do školy v Praze v Chuchli. Podle trenéra na to měla, ale řešili jsme, jestli pak po škole najde uplatnění. Bylo v našich možnostech jí to umožnit."
10:10
20. 6. 2018

"S tou starší se znala od 5. třídy, znala jsem ji z jejího vyprávění. Poprvé tam dcera spala 14 dní před tou tragédií. Trvala jsem na tom, že chci její rodiče vidět, proto přijeli. Vystoupil z auta a řekl, že přivezl děvčata. Předpokládala jsem, že jeto táta, choval se jako táta, mluvil jako táta. Řekla jsem mu ať se nezlobí, ale že chci vidět, u koho dcera spí. Když u něj spala poprvé, těch 14 dní před tragédií, mluvila jen o koních," popisuje matka mladší z dívek.

"Vztah s prarodiči měla dcera krásný, stýkali se, někdy u babičky - mé matky - přespávala, trávila tam i část prázdnin. K druhým prarodičům nejezdila tak často, protože žijí dál, telefonovali si a jezdila tam na víkendy."
10:00
20. 6. 2018
!

"Pak mi volala, že potkala nevlastního bratra, a byla špatná z toho, že ji ani nepozdravil. Pak už mi jen poslala zprávu, že už jsou v Doubici," dodala matka oběti.

"Měli jsme takový vztah, že mi odevšad psala, kde je, a ráno nenapsala, bylo mi to divné, psala jsem jí 'dobré ráno', ale ona neodpověděla. Pak jsem zjistila, že je nedostupná. Psala jsem proto té starší, pak i volala, ale měla hlasovou schránku," popisuje osudný den.
 
"Dcera byla společenská, veselá, měla ráda život, zvířata, byla obětavá, nikomu by neublížila. Bylo jí 14, chodila do 8. třídy. Ven moc nechodila, jezdila jen na ty koně, netoulala se, měla jen kamarády ze školy a ty koně."
Obžalovaný Martin Ch. přichází k soudu
9:50
20. 6. 2018
!

Začíná výslech maminky zavražděné dívenky. Soudkyně poslala obžalovaného co nejdále od ní, aby se na něj nemusela dívat. Navíc ženě dovolila při výslechu sedět na židli.

"Poprvé tam dcera spala, chtěla spát u té starší dívky. Chtěla jsem mluvit s jejími rodiči, dcera mi řekla, že jsou rozvedení, a já mluvila s ním, řekli mi, že je to otec. Já ho chtěla vidět, tak přijeli k nám, pozvala jsem je do obýváku, říkal mi, že je otec té starší, že má nakladatelství, že překládá z angličtiny, a říkal, že pojedou někam s koňma. Netušila jsem, že je to někdo jiný," vysvětluje matka oběti.
 
"Dcera jela ráno k trenérovi trénovat. Pak mi volala, jestli mohou zajet do Liberce, že on potřebuje koupit něco na koně a ona, že by si tam koupila nějaké věci. Pak, že pojedou do té Doubice a ráno, hned jak vstane, ji přivezou domů. Volala mi ještě, když skončila trénink, pak ještě několikrát z toho Liberce, říkala mi, co si koupila, byla veselá. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se něco mělo stát."
9:42
20. 6. 2018

"Po té události mi psala ta starší SMS, psala, že nechápe, proč ji všichni odsuzují, když nic neudělala," vypráví svědek Tomáš. "Ta mladší neflirtovala, nebyla vyzývavá, dokonce když se převlékala, chodila k nám do domu nebo na záchod. Měla dobře nastartováno ke sportovní kariéře. Měla za sebou základní parkur a připravovala se na další zkoušky, měla na to jezdit závody. O koně měla vážný zájem, rodiče ji v tom podporovali."

9:36
20. 6. 2018
!

Před soud předstupuje svědek Tomáš, je to jezdecký trenér. Zná všechny zúčastněné, mladší oběť k němu chodila jezdit na koních, té starší a obžalovanému několikrát převážel koně. Mladší dívka byla podle něj veselá, úsměvavá, upřímná, zvědavá a důvěřivá.

"Rodiče ji k nám vozili, kontrolovali jí seznam jízd, volali jsme jim, když jsme ji vozili na vlak. Vztah v rodině byl harmonický, rodiče měli přehled o jejím volném čase," popisuje svědek.
 
"Starší dívku jsem párkrát potkal, byla komplikovaný člověk. Když u nás byl obžalovaný, moc nemluvil. Rozuměl si spíš s mladšími. Chtěli u mě ustájit koně, neustájil jsem jim ho, měl jsem z nich zvláštní pocit," pokračuje.
 
"Ten den, kdy se to stalo, jsem je ráno viděl. Mladší dívka u nás jezdila a oni tam přijeli domlouvat to ustájení. Pak říkali, že jedou nakupovat do Liberce, mladší říkala, že to tak mají domluvené. Odjížděli autem obžalovaného."
9:25
20. 6. 2018
Nyní chce soud přehrát záznam z obchodního domu v Liberci. Žádá to obžalovaný, je tam vidět, že v jednom z obchodů jeho partnerka telefonovala matce zavražděné dívky. Ona vypověděla, že pak dala telefon obžalovanému a ten se vydával za jejího otce a přesvědčoval maminku oběti, aby u nich nechala dceru přespat. Martin Ch. tvrdí, že na záznamu je vidět jen to, že telefonuje starší dívka. Podle soudkyně to ale není žádný důkaz, telefonovat mohli i kdykoli jindy.
 
Záznam je přehrán a soudkyně říká, že telefonát na videu neviděla, obžalovaný říká, že telefonovala jen kvůli nákupu.
 
Hovor na kamerách vidět nebyl. Martin Ch. tvrdí, že jeho partnerka měla na kartě málo peněz, proto jí bundu, kterou kupovala, zaplatil, na kamerách ale bylo vidět, že platila svou kartou.
9:19
20. 6. 2018

"Byli jsme spolu na výletě v Miláně, vše platil on, říkal, že nechce jet sám. Mamka mi dala jen nějaké kapesné.  Bylo mi to divné, ale jela jsem. Dva měsíce na to jel s tou starší dívkou do Londýna. Nic jsme ale spolu neměli," pokračuje svědkyně.

"Byla jsem za ním ve vazbě s kamarádkami, Martin nám to vysvětloval, ptaly jsme se, co se stalo, ale viděly jsme v tom, co říkal, nejasnosti."

9:15
20. 6. 2018
Svědkyně přiznala, že byla za obžalovaným jednou ve vazbě. Také si psali.
 
Soudkyně se ptá, jestli mluvil nebo napsal něco o tom, co se tam osudného dne stalo. "Pořád říkal to, co říká, akorát to pořád mění," tvrdí svědkyně. "Pořád se s ním přátelím, vztah jsem s ním neukončila. Pořád ho považuju za svého kamaráda, přesto, co udělal. I když si nemyslím úplně, že to udělal. Klesl ale u mě, myslím, že mohl udělat něco, aby se to nestalo, nebo aby ta dívka přežila."
 
9:08
20. 6. 2018
Obhájkyně Slámová se ptá, co říkala jeho partnerka ohledně sexu, zda se bavila o zvláštních praktikách.
 
"To si moc nevzpomínám, ale věděla jsem, že se svazují. Nevím, kdo to řekl, ale ve stáji jsme to věděli, že mají takový vztah. Jednou mi Martin řekl, když ještě chodil s předchozí přítelkyní s Jarčou, že chodili do BDSM klubu."
Martin Ch. u soudu
9:06
20. 6. 2018

Martin Ch. chce, aby svědkyně popsala jejich vztah, jak se k sobě chovali. 

"Martin se do ní zamiloval, ale ona s ním byla jen kvůli penězům. Martin na ni byl hodný, ale ona se s ním hádala. Pak jsem se s nimi přestala stýkat, protože se pořád hádali, i ve stáji byly hádky, už mě to s nimi nebavilo," popisuje svědkyně. "Martin na mě nebyl v životě zlý, vždycky mi vyhověl. Poznali jsme se, když mi bylo 17."
 
Soudkyně se ptá, jestli s ní chtěl chodit. Svědkyně tvrdí, že ano, ale ona mu řekla, že nemá zájem. Respektoval to.
9:00
20. 6. 2018

Jako první vypovídá kamarádka Martina Ch., který jí bude, podobně jako včera, pokládat otázky sám. Jedná se o další svědkyni obhajoby.

Byli spolu i se starší obětí a s ním na diskotéce, obžalovaný chce vědět, jak to tam bylo s drogami. "Nevzpomínám si, že by se něco takového stalo, tancovali jsme, Martin nepil, protože řídil, jeho přítelkyně chtěla jet domů dřív, tak ji Martin odvezl, o žádných drogách nic nevím," tvrdí žena.

Martin Ch. vysvětluje, že starší dívka tvrdí, že jí dal drogy. Svědkyně říká, že před odjezdem na diskotéku se u Martina doma pár pohádal, ona chtěla odvézt k nějakému příteli, on nechtěl, tak ho kopla, až spadl.


8:54
20. 6. 2018

Eskorta přivedla obžalovaného Martina Ch. do síně. Sedí zde i další příbuzní zavražděné dívky, kteří nejsou voláni jako svědci - například babička oběti.

8:41
20. 6. 2018

Dnes budou před soudem vypovídat svědci obžaloby - mezi nimi i maminka zavražděného děvčete. Výpověď jejího otce z přípravného řízení četla včera soudkyně. "Byla moje zlatíčko, byla vysněná holčička, pro kterou jsem udělal, co chtěla," vypověděl muž na policii.

Oba rodiče již čekají před soudní síní, spolu s nimi je na místě i jejich obhájkyně Klára Long Slámová.

8:37
20. 6. 2018

V předchozích dnech zazněla výpověď obžalovaného, který se senát snaží přesvědčit, že vražda nebyla jeho záměrem. Podle něj šlo o nehodu - sexuální hrátky se prý zvrhly a on nechtíc dívku uškrtil. Rekonstrukce, při které vypovídala přeživší oběť, ale tvrdí něco jiného - ani jedna z dívek se událostmi, které Martin Ch. na večer plánoval, údajně nesouhlasila. 

Vypovídali už rovněž svědci obhajoby, často se probíraly sexuální choutky obžalovaného.

8:30
20. 6. 2018

Vážení čtenáři, hlásíme se vám od soudu v Ústí nad Labem, kde již třetí den probíhá líčení ve věci vraždy v Doubici. Obžalovaný Martin Ch. (35) zde měl zavraždit teprve 14letou dívenku. Pokusil se zabít i její o dva roky starší kamarádku.

Ella21 ( 21. června 2018 16:29 )

prostě vypadá jak úchyl a je to úchyl...nepřeju mu nic dobrého

Ella21 ( 21. června 2018 16:26 )

Tady je přesně vidět, kolik kolem nás chodí nenápadných psychoušů. Je hrozné co se stalo a já osobně bych mu dala doživotí.

Monikay ( 20. června 2018 15:44 )

Jeho obhajoba a komentáře jsou naprosto ohavné. Na světě je opravdu zlo

Monikay ( 20. června 2018 15:29 )

Je zajímavé číst co vše se probírá o vztahu těch lidí. Myslela jsem vždy, že se to hned zaměřuje na ten čin. Ale asi proto jsou ta soudní jednání tak dlouhá. Vůbec si neumím představit trápení té maminky, když se vše takhle podrobně pitvá a všech je jasné kdo je vrah.

ivad ( 20. června 2018 14:32 )

A co je to proboha za proces, že obžalovaný sám může klást otázky malým holkám, co tam vypovídají? A setkat se s rodiči oběti v jedné soudní síni.... to nemohli udělat např. přes obrazovku, jak se to - ano, už i u nás v ČR - dá dělat? Křivohubec! To pro něj asi muselo být žůžo tahat malou holku za provaz na krku....Bože!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání