Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co bude s tělem vraha? Pohřbí ho Jičín jako bezdomovce, nebo si ho rodiče odvezou do USA?

Autor: Jiří Nováček - 
13. ledna 2018
06:00

Na samotce, depresivní a pod silnými prášky. Tak trávil ve valdickém kriminálu svůj čas čtyřnásobný vrah Kevin Dahlgren (†25). Jediným okamžikem, kdy se »chodící mrtvola« aspoň na pár hodin vracela do přítomnosti, byly návštěvy rodičů. Wayne (72) a Sondra (65) Dahlgrenovi létali za synem pravidelně. K návštěvám měli výjimku.

„Nevynechali jedinou příležitost,“ řekl exkluzivně Blesku Dahlgrenův obhájce Richard Špíšek. Brněnský krajský soud odsoudil Dahlgrena k doživotí 20. července 2016.

Ve Valdicích měl odsouzený vrah nárok na návštěvy jednou do měsíce. „Vězeňská služba vyšla rodičům vstříc a povolovala jim návštěvy vždy poslední den v měsíci a hned první den následujícího měsíce,“ prozradil Špíšek. Američané tedy létali za synem jednou za dva měsíce.

Vrah se snažil o vydání do USA

Samotný Dahlgren se upínal k jedinému. Chtěl se stůj co stůj dostat k odpykání trestu do Spojených států. Vrah se však oběsil ještě předtím, než vůbec řízení o jeho případném vydání začalo. Česká strana naznačovala, že nebude mít nepřekonatelné námitky.

„O extradikci se ovšem může žádat až poté, kdy je u nás soudní řízení zcela skončeno,“ upozornil advokát Špíšek. Dahlgrenovo dovolání proti doživotí však teprve leželo u Nejvyššího soudu. „Nebylo k němu ještě ani přiděleno datum jednání,“ řekl Blesku obhájce.

VIDEO: Obhájce Richard Špíšek zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu a chce přesunout Dahlgrena do USA.

Video  Obhájce Richard Špíšek zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu a chce přesunout Dahlgrena do USA.  - Foto Blesk - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Dahlgrena viděl na vlastní oči naposledy na podzim, při jeho krátkodobém převezení do Brna. „Nebylo vlastně ani o čem mluvit. Čekalo se na definitivní uzavření jeho spisu,“ dodal advokát.

O depresivních stavech Američana vedení valdické věznice vědělo. „Nevím přesně, jakou medikaci měl, ale prášky užíval,“ řekl Blesku Špíšek. Dodal, že psychický stav jeho klienta nebyl očividně dobrý, a to v podstatě celou dobu od skončení soudu.

Co bude s tělem?

Otázkou nyní zůstává, co s tělem vraha. Obhájce Špíšek předpokládá, že vzhledem k silné vazbě rodičů na syna budou usilovat o jeho převezení do Spojených států. Pohřbít jej budou chtít zřejmě v Kalifornii, nedaleko Sacramenta. „To už ale záleží jen na rodičích. Jednat o tom budou ambasády,“ řekl Špíšek.

Pokud by Wayne a Sondra Dahlgrenovi nesehnali dostatek peněz na převoz syna v cínové rakvi, v úvahu připadá zpopelnění jeho těla a pozdější převoz urny do USA.

Nepravděpodobný se zdá scénář, kdy by Dahlgrena pohřbila česká strana. Pohřbu by se pak zřejmě muselo ujmout město Jičín, pod které valdická věznice spadá. Následoval by pak zřejmě rozptyl popela na posypové loučce – podobně, jako se děje u zemřelých bezdomovců.

Kdo jsou Dahlgrenovi rodiče?

Otec Wayne Dahlgren (72) byl penzionovaným obchodním ředitelem pojišťovny. Zřejmě proto, aby sehnal peníze na právníky a letenky do Česka, začal po odsouzení syna znovu pracovat.

Matka Sondra (65) má české kořeny. Její rodiče emigrovali z Československa v roce 1949. U prarodičů v Československu ale museli nechat tehdy šestiletou dceru Ivanu. Sondra se už emigrantům narodila v USA. Obě sestry a jejich rodiny se setkaly poprvé v roce 1968, kdy už Ivana měla dvě děti – jednou z nich byla i zavražděná Veronika. Rodiny se hodně sblížily až po revoluci, kdy se začaly pravidelně navštěvovat. To vše skončilo hrůzostrašnou vraždou 22. května 2013.

VIDEO: Kevin Dahlgren u odvolacího soudu.

nikal ( 13. ledna 2018 19:04 )

udělal ses? Jestli jo, tak ten tvůj výplod k něčemu byl

janinax ( 13. ledna 2018 17:53 )

Ten si žádný pohřeb nezaslouží,hodit ho na skládku zvířata se o to postarají,budou mít co žrát

sesta-k-dobru ( 13. ledna 2018 16:57 )

Kdo je kandidát na prezidenta Jiří Drahoš: Estébák, vyděrač, buzerant a pedofil prznitel dětí - náš příští prezident???? -- Podle zápisků kpt. StB ing. Jana Šandy, 2. správa, řídícího důstojníka Drahoše, viz ÚSTR: Drahoš byl v roce 1985 získán Státní bezpečností pro spolupráci, záminkou k jeho získání byla jeho záliba v sexu s nezletilým chlapcích.Protože byl důvěrníkem StB, nemusel vstoupit do KSČ stejně, jako i jiní konfidenti StB viz Horaček, jeho řídící důstojníci ho poslali v roce 1985 na roční stáž do SRN. Jeho svazek byl skartován v prosinci 1989, krycí jméno Drahoše - "Bas", patrně proto, že zpíval ve sboru chlapců, někdo tvrdí, že "Akademik"Drahoš svým kolegům kradl nápady, proto má několik spoluautorství na různých patentech, existují svědectví:"Buď budu uvedený jako spoluautor nebo nebude žádný patent."Sluníčkáři byl vybrán pro snadnou vydíratelnost a poslušnost.Lidé z tvrdého bolševického jádra Charty mají k dispozici nejen kopii jeho skartovaného svazku StB, ale i další materiály ohledně jeho sexuální úchylky a pedofilie ututlaných případů, také důkazy zahlazení jeho krádeží výměnou za nadstandardní výkony při spolupráci s StB a konečně vydírání kolegů ohledně spoluautorství na patentech. Donášel na všechny i na své kolegy z pěveckého sboru.Drahoš je opravdu činorodý, své nové šéfy sluníčkáře, nejen s Mašíny asi dost nazlobil, oni ho chtějí vykreslit jako moudrého, národ spojujícího vědce, takového novodobého Masaryka a jako by nestačila jeho pochybná minulost i přítomnost, ještě si pouští hubu na špacír, on už se cítí prezidentem, tak mu narostla křídla.Sebestředny dedek a zkáza ČR!!

deratizater ( 13. ledna 2018 14:14 )

Chybí racionální motiv té masové vraždy jeho příbuzných.Museli mu říci asi něco co ho udělalo nepříčetným .Spekuluje se o tom že ty americké emigranty vyšachovali z dědictví .Možná se o to zajímal a když mu řekli že dostane houno tak v něm bouchly saze.Kromě depky se u něho neprokázala žádná závažnější duševní porucha jako třeba schizofrenie .

zamlzena ( 13. ledna 2018 13:57 )

to jsou ti soudní znalci, rozhodují o osudu. Kdyby byl uznán za právně nezúsobilého, byl v léčebněa pod dohledem milujících rodičů. Třeba byl na hranici svéprávnsoti, to je skutečně tzěžké, ale je to často zcela zásadní/ pro soudy/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání