Kriminalisté ze čtvrtého pražského obvodu se z pátku na sobotu předposlední srpnový víkend zaměřili na zloděje, kteří páchají drobnou kriminalitu zejména ve velkých nákupních centrech po Praze 4 a 10. Vedoucí 6. oddělení obecné kriminality npor. Petr Kolár říká: „Tito zloději se specializují hlavně na krádeže drogistického zboží, potravin, alkoholu a cigaret. Krádeže většinou páchají obden a způsobují tím velké škody na majetku“. Kriminalisté proto provedli akci pod krycím názvem “Zuzana”, při které se jim podařilo zadržet a obvinit 10 osob, které mají na svědomí bezmála sedmdesát krádeží s celkovou škodou přesahující sto tisíc korun. Pro jednoho ze zlodějů si museli kriminalisté dojet do Příbrami, kde se před nimi schovával.

Konkrétně policisté obvinili třiadvacetiletého muže z trestného činu krádež a zadokumentovali, že minimálně v pětadvaceti případech kradl zboží v různých obchodech a nákupních centrech. V jeho kapsách bez zaplacení končily převážně potraviny, tabákové výrobky a alkohol. Celkově způsobil škodu ve výši 13 tisíc korun. Za uvedené jednání mu hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Dalšího šestatřicetiletého muže kriminalisté viní z osmi skutků krádeží, které páchal také v obchodech. Tímto jednáním způsobil škodu téměř 11 tisíc korun a policisté s ním zahájili stíhání pro trestný čin krádež.

Ostatních osm osob se „podělilo“ o zbývajících třicet čtyři případů se škodou celkem 76 tisíc korun. Všichni si vyslechli obvinění z trestného činu krádež.

Dále se policisté z tohoto oddělení, jejímž hlavním cílem je odhalovaní a vyšetřovaní krádeží zaměřili mimo jiné na zmapovaní a zadržení osob páchající krádeže na majetku Českých drah. Zejména se jedná o krádeže drážních transformátorů, zabezpečovacích kabelů a kabelů k vlakovým návěstidlům. To se podařilo i díky nasazení vrtulníku s termovizí, a policisté zadokumentovali několik míst, kde se zdržuji právě osoby páchající tyto krádeže.

por. Bc. Jan Daněk tiskový mluvčí PČR FOTO: PČR