Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přes 100 zatčených a útoky na policisty i koně. V Ottawě při protestech to vře

Autor: ČTK, sova - 
19. února 2022
18:15

Policie v sobotu po zatčení více než 100 demonstrantů donutila další desítky kamionů k odjezdu z kanadského hlavního města Ottawa, kde protesty proti pandemickým opatřením už tři týdny blokují provoz. Podle agentury AP tak stoupla naděje úřadů, že se blokády v blízkosti kanadského parlamentu podaří ukončit.

Úřady přes noc odtahovaly nákladní automobily v oblastech, které již policie v centru Ottawy obsadila. Policisté odění do taktické výstroje dnes postoupili až před úřad premiéra a k parlamentu. Někteří proti protestujícím použili pepřový sprej.

Ottawská policie se k demonstrantům vyjádřila i na twitteru. „Řekli jsme vám, abyste odešli. Dali jsme vám čas na odchod. Postupovali jsme pomalu a metodicky, přesto jste byli útoční a agresivní vůči policistům i koním. Na základě vašeho chování reagujeme tím, že pro naši bezpečnost nasazujeme přilby a obušky,“ stálo v prohlášení.

Mezi zatčenými jsou i čtyři vůdci protestů

Jeden policista utrpěl lehké zranění, ale nikdo z protestujících nebyl zraněn, uvedl prozatímní šéf ottawské policie Steve Bell. Policistům se do pátečního večera podařilo zadržet přes 100 účastníků protestů. Mezi zatčenými byli i čtyři vůdci protestů. Jeden z nich byl propuštěn na kauci, ostatní zůstali ve vězení.

Zásah proti takzvanému konvoji svobody, který do metropole přijel na konci ledna, začal v pátek ráno, kdy stovky policistů vjely do protestní zóny a začaly odvádět demonstranty v poutech.

Hlavní město představovalo poslední baštu hnutí po týdnech demonstrací a blokád, které uzavřely hraniční přechody do USA a pro kanadského premiéra Justina Trudeaua představovaly jednu z nejvážnějších zkoušek v úřadu. Blokáda podle AP také otřásla pověstí Kanady jako země, která se vyznačuje civilizovaností.

Opatření mají přitom u veřejnosti vysokou podporu

U zrodu protestů byl podle všeho nesouhlas některých řidičů kamionů s požadavkem vlády, že musí být očkovaní proti covidu-19, aby mohli vjet do Kanady. Rychle však přerostl v obecnější odpor vůči pandemickým restrikcím a vládě premiéra Trudeaua.

Drtivá většina obyvatel Kanady, včetně místních řidičů kamionů, jsou očkovaní proti covidu-19 a průzkumy dlouhodobě ukazují, že opatření přijatá v boji proti nemoci mají u kanadské veřejnosti silnou podporu.

Video  Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek o nutnosti třetí posilující dávky vakcíny proti covid-19.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

mirkli ( 19. února 2022 20:18 )

Ani na jedné z fotografií, není agresivita protestujících, a ani na žádném videu. Takže Trudeau .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa