Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Covid zhoršuje kvalitu spermií, potvrdili experti. Změny až na půl roku, říká odborník

Autor: ČTK - 
21. ledna 2022
08:28

Mnozí muži mají po prodělání covidu-19 několik měsíců horší kvalitu spermií. Normálních hodnot znovu dosahují po třech až šesti měsících. ČTK o tom informovali lékaři, kteří se specializují na reprodukční medicínu. Covid podle nich poškozuje spermie i u těch, kteří měli lehký nebo bezpříznakový průběh nemoci.

Zhoršenou kvalitu spermií zaznamenali lékaři nejen u mužů, kteří už se léčí s reprodukčními problémy, ale také u dárců spermií.

„Bylo prokázáno, že varlata obsahují receptory, na kterých se virus způsobující covid-19 může uchytit, podobně jako v plících. Zaznamenali jsme, že po prodělání covidu dochází k přechodným změnám v kvalitě spermií a obvykle trvá tři měsíce až půl roku, než se hodnoty vrátí do normálu,“ uvedl reprodukční specialista Pavel Otevřel, který je vedoucím lékařem reprodukční kliniky Reprofit.

Podle Štěpána Machače, lékaře z IVF Clinic, je obvyklé, že se kvalita spermií zhorší po prodělání těžké nemoci nebo po stresovém období. Covid ale podle něj poškozuje spermie i těch mužů, kteří měli lehký nebo bezpříznakový průběh covidu. Muži, kteří prochází těžkým průběhem covidu, mohou mít virus obsažený i přímo v ejakulátu.

Zahraniční studie podle lékařů ukázaly, že se spermie po covidu pohybují pomaleji. Právě pohyb a rychlost spermií jsou podle odborníků zásadní pro oplodnění vajíčka a úspěšné početí dítěte. Proto může být zhoršení kvality spermií problémem u párů, které se snaží o početí. „U pacientů, kteří se již léčí s reprodukčními obtížemi, dokážeme pomalou hybnost spermií vyřešit tím, že vajíčko oplodníme vně těla ženy,“ doplnil Otevřel.

Video  Jděte na booster, apeluje Válek. Vakcinolog zmínil výhled pro 4. dávky a sezony covidu.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Omasta ( 21. ledna 2022 19:33 )

To jsou výmysly. Proč umírají ohrožené osoby? Obézní diabetici, jak je všeobecně známo, jsou posíláni na obezitologii a nuceni k redukční dietě, často s nízkotučnou stravou. Mají nedostatek vitamínů rozpustných v tuku.

Nedostatek vitamínů A, D, E, K2 podle závažnosti může mít horší průběh než covid. Většina příznaků avitaminózy A se kryje s příznaky covidu, např.: záněty, únava, bolesti hlavy, bolesti zubů. Vitamíny si hradí nemocný. Ale jakmile se dostane do nemocnice, je nemocnice povinná vitamíny bezplatně zajit. To nedělá z pochopitelného důvodu, že človíček by se za 2-3 dny z covidu uzdravil. Se zápalem plic by to trvalo déle.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa