Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Data jasně potvrdila: Nejvíc marodí mladí. V Česku jsou nejméně očkovaní

Autor: K. Beránková, M. Kalkusová - 
15. ledna 2022
11:50

Odborníci z Česka mají jasno, že variantou koronaviru omikron se nakazíme všichni. Už u nás převážila. Nejvíce pozitivních je nyní mezi dětmi a dospívajícími, kde je minimální proočkovanost.

Právě ochrana očkováním před covidem v posledních dnech slábne s tím, jak získává na síle omikron. Ten umí protilátky vytvořené po vakcíně či po prodělání nemoci obejít. Ale pozor, ochrana před hospitalizací stále zůstává vysoká. „To, že se nakazíte, na testu vám vyjde, že jste pozitivní, trochu vás škrábe v krku, je velký úspěch,“ řekl k tomu Evžen Bouřa, strukturní virolog z Akademie věd ČR.

Mladí vedou

Tahounem nákazy je momentálně mladá generace. Nejvíce případů bylo minulý týden ve věkové skupině do 11 let, kde onemocnělo celkem 5064 dětí. Je to dáno hlavně tím, že nejsou chráněni vakcínou - očkují se až starší pěti let a dosud „včeličku“ dostala cca čtyři procenta z nich. V kategorii 12 až 17 let se nakazilo 3998 dětí a mladistvých.

Ve skupině 80+, kde je nejvyšší proočkovanost, onemocnělo 745 lidí. Nejvíce aktuálně pozitivních na 100 tisíc obyvatel je v oblasti Černošic (Praha-západ), nejlépe je na tom Telč na Vysočině. Moc dobře si nevede ani Praha s 1777 nakaženými na 100 tisíc obyvatel. Moravská metropole je na tom lépe, eviduje 1134 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Nejvyšší podíl pozitivních testů zase vychází v okrese Zábřeh (26 %), nejméně v Litovli (5,4 %).

Kde se vakcinují

Otázkou stále zůstává, jak se v Česku bude chovat varianta omikron. Virolog Evžen Bouřa očekává, že vývoj bude stejný jako v zahraničí, například v Dánsku nebo Velké Británii. „S omikronem se potká každý z nás, je lepší se s ním setkat očkovaný než neočkovaný,“ uvedl.

V proočkovanosti jsou u nás přitom velké regionální rozdíly. Premiantem je okres Pacov se 71,6 % obyvatel, kteří už vakcínu dostali. Nejhůř je na tom Bílina se 49,8 %. Hodně se lidé očkují také ve středních a jižních Čechách, málo naopak na Olomoucku.

Vrchol na konci ledna

Odborníci odhadují, že omikron u nás může vyhnat počty nakažených až k 50 tisícům za den. „Vrchol očekávám na přelomu ledna a února a konec vlny ke konci února, možná dříve,“ uvedl virolog Evžen Bouřa.

Až šestkrát vyšší ochrana

Dvě dávky vakcíny dosud v Česku významně snižují riziko nákazy. Nakažených neočkovaných je stále více než očkovaných. Ještě vyšší ochranu poskytuje třetí dávka. Ta v některých věkových skupinách snižuje pravděpodobnost nákazy až šestkrát. Kategorie 5 až 11 let není vzhledem k nízké proočkovanosti ve statistikách zahrnuta.

V létě klid a znovu na podzim?

„Nákaza koronavirem skončí pro tuhle zimu, v létě nebude a na podzim se pravděpodobně vrátí,“ odhadl virolog Evžen Bouřa. Jaká varianta to bude? „Nedá se vyloučit nová varianta, ale možná se znovu vrátí omikron, protože imunita, kterou získáme, pravděpodobně vydrží méně než rok. Takže příští zimu budeme zase připraveni se znovu nakazit,“ doplnil Bouřa.

Prema M ( 16. ledna 2022 10:19 )

Jaksi jste v tom článku zapomněli uvést že je momentálně více nakažených očkovaných

zdenios ( 16. ledna 2022 01:48 )

Už mám po třetí v sobě napodobeninu viru (bez nálože?). Dvě věci mně na tom přesto nesedí či udivuje: 1. Jsme schopní to vyrobit !!! 2. Když je ta napodobenina neškodná, jak se má imunita správně připravit? Ba co víc, proč by se měla namáhat, když ta virová schránka nic nedělá? Jedině, že by krevní nálož bylo něco jiného než plicní labyrint.

diskutujici ( 15. ledna 2022 20:13 )

Když ti hulí chemička, tak se člověk zocelí.

Prema M ( 15. ledna 2022 20:08 )

Podívejte se na obsazenost nemocničních lůžek za celé 2 roky pseudopandemie která nebyla vyhlášena neboť nesplňovala počty. Podívejte se na přiznání sester a doktorů kteří uměle navyšovali počty covidu, protože za to měli 500 na hodinu. Takže tam si běžte stěžovat

Prema M ( 15. ledna 2022 20:05 )

A že těch 40000 jaksi nezvedl roční průměr úmrtí? Asi tím že se jednalo převážně no lidi s dalšími komorbitami
Tedy s dalším onemocněním a ano covid je dorazil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa