Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Petr před rokem vztyčil na Znojemsku covidový kříž: Kvůli památníku potřebuje konec pandemie

Autor: mat - 
15. ledna 2022
09:15

Přesně před rokem vztyčil s pomocí kamarádů Petr Becha (56) na vrchu Vlčí hora u Vedrovic na Znojemsku pět metrů vysoký kříž z dubového dřeva. Ojedinělý počin měl uctít památku obětí covidu-19 a zároveň upozornit na hrozbu, které čelíme. Rok poté je Petr obhájcem očkování a nechápe, proč se vyrojila řada jeho odpůrců.

„Inspirovaly mě středověké epidemie, kdy lidé stavěli na památku zemřelých morové sloupy. Teď čelíme něčemu podobnému. Ale promítly se i případy z mého okolí, třeba známí, kteří onemocněli. Na covid-19 bohužel zemřel i náš bývalý místostarosta. Vím o dalších čtyřech sousedech, kteří už nejsou kvůli covidu mezi námi,“ svěřil se vyučený obráběč.

Odpírače nechápe

Petr už podstoupil třetí posilovací dávku. V jeho rodině zasáhl virus jednoho ze synů a manželku. „Naštěstí měli jen lehký průběh. Rozhodně jsme ale nic nepodcenili,“ ubezpečuje.

Vyučený obráběč neskrývá, že odmítá nejrůznější spekulace a teorie o očkování jako útoku na lidskou svobodu. „Ať se jdou ti zpochybňovači podívat do nemocnic, jak bojují s pandemií zdravotníci. Ty obdivuji. A na druhou stranu se v práci objeví kolega po těžkém covidu a řekne, že se stejně nenaočkuje,“ kroutí hlavou.

Kříž, který vztyčil s kamarády na Vlčím hoře, je z Vedrovic dobře viditelný. Na památku téměř 37 tisíc obětí covidu-19 v Česku hodlá Petr Becha vztyčit v budoucnu poblíž i žulový památník.

„Mám dva problémy. Kameník je zcela vytížený, ale hlavně nevím, jaký letopočet bych tam měl nechat vysekat. Protože nikdo netuší, ve kterém roce tahle hrůza konečně pomine,“ přemítá Becha.

VIDEO: Aplikace třetí dávky očkování proti covidu - vše, co potřebujete vědět.

Video  Aplikace třetí dávky očkování proti covidu - vše, co potřebujete vědět.  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa