Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Omikron cílí i na batolata? Lékařka hlásí první dětské úmrtí a prudký nárůst nákazy

Autor: for - 
4. prosince 2021
15:58

Provincie Gauteng v Jihoafrické republice přichází se znepokojivými zprávami. Dosavadní analýzy a data totiž naznačují, že se varianta omikron hojně šíří i mezi dětmi a dokonce i mezi batolaty. Tamní lékařka dokonce hlásí jedno dětské úmrtí. Ačkoliv je ještě brzy na celistvé závěry, experti varují před možným masivním šířením v dětské a seniorní populaci.

Nová varianta SARS-CoV-2 s přízviskem omikron by mohla cílit na děti a batolata. Ukazují na to výsledky analýzy Národního institutu pro přenosné nemoci (NICD), které byly představeny novinářům.

V posledních dnech došlo podle dat k prudkému nárůstu počtu hospitalizací s covid-19 mezi batolaty. „Když se podíváte na počty přijatých pacientů podle věku, to, co běžně vídáme, je velký počet nákaz u starších lidí.  Ale nyní jsme v Tshwane (město v provinncii Gauteng, kde byla varianta objevena, pozn.red.) svědky přijímání věkových skupin 0-2. A vidíme také velký počet přijímaných ve věku 28-38 let,“ uvedla jihoafrická lékařka Wassila Jassatová na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. 

„Incidence u osob mladších 5 let je nyní druhá nejvyšší, druhá za osobami staršími 60 let. Trend, který nyní vidíme a který se liší od toho, co jsme viděli dříve, je zvláštní nárůst hospitalizací u dětí mladších 5 let,“ řekla dále podle Daily Beast. 

Lékařka hlásí první mrtvé dítě

O propukání nákazy u mladších ročníků mluvila i jiná jihoafrická lékařka a předsedkyně tamního zdravotnického svazu Angelique Coetzeeová (33). Ta byla mezi prvními, kdo na možnou novou variantu poukazovali. Přiblížila i příznaky onemocnění. Vesměs si na problémy stěžovali mladí lidé. Ti nejvíce trpěli extrémní únavou. Někteří měli bolesti hlavy i těla, další měli bolesti v krku a kašel, ale žádný neměl ztrátu chuti nebo čichu. V případě nákaz variantou delta mají pacienti zvýšený tep, sníženou hladinu kyslíku a ztrátu čichu a chuti. Ta ostatně provázela koronavirus od začátku.

Nejhůře na tom byla sedmiletá dívka. „Měla horečky a extrémně zrychlený tep. Nasadila jsem léčbu a do dvou dnů se její stav zlepšil,“ popsala Coetzeeová. Ta ale projevila velkou starost o starší a o chronicky nemocné pacienty, kteří stále patří do nejrizikovější skupiny. Poznamenala také, že se domnívá, že mladí či očkovaní lidé by mohli variantu omikron zvládnout s mírnějším průběhem. 

U batolat se naráží na problém. „Velmi malé děti mají nezralý imunitní systém a také nejsou očkované, takže jsou více ohroženy,“ vysvětlila Jassatová, která dodala, že bylo v provincii léčeno v nemocnici 52 dětí s diagnózou covid-19. Jedno dítě zemřelo. 

Expertka zároveň dodává, že si lékaři nejsou zcela jistí, zda-li za nárůstem případů u dětí opravdu stojí omikron. Data tomu ale nasvědčují. Stejně tak i to, že se stává varianta v oblasti dominantní. Nový trend je podle lékařky možná způsoben i tím, že se rodiče rychleji dostavují do nemocnic v případě, že má jejich dítě nějaké příznaky. 

Co se týče poznatků o nové variantě, zatím nelze spekulovat o tom, zda-li bude varianta nakažlivější či zda-li bude způsobovat těžší průběhy onemocnění. Vědci ovšem zjistili více o mutacích. Na rozdíl od předchozích variant má omikron přes 30 mutací na spike proteinu, tedy na výběžku viru, přes který se virus dostává do imunitního systému člověka. Varianta delta má na tomto klíčovém místě jen dvě mutace. Podle lékařů by tyto mutace mohly znamenat, že bude mít varianta potenciál se rychleji šířit.

Zatím je příliš brzy na přesné závěry. I čeští experti nicméně naznačují, že by mohl omikron „převálcovat“ dosavadní varianty a stát se ve světě dominantním. „Zatím toho nevíme dostatek, data z Jihoafrické republiky jsou ale slibná v tom, že ty průběhy nebyly úplně nejtěžší,“ řekl v tomto týdnu Blesku epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. 

Video  Koronavirus: Varianta Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

xiioma ( 5. prosince 2021 09:30 )

Jirik-ta ( 5. prosince 2021 09:03 )

Jirik-ta ( 5. prosince 2021 08:41 )

http­s://ww­w.fu­ellm­ich.co­m/ca­tego­ry/new­s/

Jirik-ta ( 5. prosince 2021 08:15 )

Jirik-ta ( 5. prosince 2021 07:59 )

Lukáš Pollert bez pardonu z covidária: Řeknu vám, kdo skutečně leží na JIP. Očkování je marginálie
"Víte, někdo sedí, kouká na televizi, má vysoký cholesterol, kouří, pije alkohol a k tomu všemu neabsolvoval vakcínu... Tady v tom případě bych chtěl říct, že v tom celkovém výčtu je ta vakcína úplná marginálie," V tuto chvíli tedy očkování není žádnou tečkou. A když se ale podíváme na lidi na JIP, tak je nebudeme dělit na očkované a neočkované, ale prostě se tam dostávají lidé, kteří žijí nějak rizikově. Každá diktatura začínala útlakem nějaké skupiny. Paralela, že tady budeme lidi odlišovat záznamem v nějakém průkazu, je podle mě úplně zřejmá.
http­s://zi­votvces­ku.cz­/lukas-pollert-bez-pardonu-z-covidaria-reknu-vam-kdo-skutecne-lezi-na-jip-ockovani-je-marginalie/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa