Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na třetí dávku chodí ve Francii už i mladí. Proč se Macronová (68) chystá teprve na druhou?

Autor: Darina Jíchová - 
28. listopadu 2021
18:56

Francouzské ministerstvo zdravotnictví tento týden oznámilo, že od soboty mají všichni občané starší 18 let nárok na třetí posilovací dávku očkování proti covidu-19. Francouzům se tak stačí zaregistrovat a mohou si zajít na vakcínu, učiní tak i první dáma Brigitte Macronová (68), tu však nečeká třetí, ale teprve druhá dávka očkování. Reportéři magazínu Gala vysvětlili, jak je to možné.

Francouzi se pod výhrůžkou, že jim v lednu přestanou platit covidové pasy, urychleně objednávají na třetí posilovací dávku. Zajímavé je, že Macronovou čeká teprve druhá. První dáma Francie se od počátku pandemie důkladně zajímá o vývoj situace, zaměřuje se hlavně na děti, školství a nemocnice či seniory v pečovatelských domech. Několikrát se sama otevřela o lockdownu, o tom co „uvězněná“ v Elysejském paláci prožívala.

Nakažení dostávají jen jednu dávku

„Dobře vím, jak se uzávěra podepsala na psychice lidí,“ nechala se slyšet Macronová. Počátkem listopadu se sešla s předními francouzskými lékaři, kteří se jí svěřili, že se obávají opětovného šíření viru ve společnosti. Zároveň probírali pro a proti povinného očkování a posilovací dávky. Francouzi starší 65 let se o třetí dávku mohli hlásit od září. Macronová neotálí, jedná v souladu s nařízením vlády a expertů.

Ministr zdravotnictví Olivier Véran vysvětlil, že lidé, kteří si prošli covidem-19, dostanou po uzdravení pouze jednu dávku vakcíny. Macronová onemocněla stejně jako její manžel prezident Emmanuel Macron (43) v prosinci 2020. Na rozdíl od svého muže u ní měla nemoc mírnější průběh, společně se pak v květnu 2021 nechali očkovat.

Francouzský prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte. Francouzský prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte. | Reuters

Macronová stíhá deadline

„Pravidla zní jasně: Jedna dávka na jednu infekci. To znamená, že ti, kteří prodělali covid, dostanou jednu dávku vakcíny, pět měsíců od očkování mohou dostat posilovací dávku,“ na tu se registrovala i první dáma, bude to tak pro ni druhé očkování, termín má podle všeho před 15. prosincem, což je deadline pro všechny Francouze starších 65 let.

Macronová je od počátku velkou zastánkyní očkování, rovněž je podpůrkyní nošení roušek a na schodech Elysejského paláce se často objevuje s ústenkou, na které jsou vyšité její iniciály. Zakrývání nosu a úst v uzavřených prostorách pro Francouze platí i po posilovací dávce, upozorňuje ministerstvo zdravotnictví.

Video  Covid zkázou diabetiků! Za jediný rok jich zemřelo o 9000 víc, říká profesor  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa