Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Varianta omikron je i v Česku: Žena se vrátila z Namibie, cestovatelů bylo devět

Aktualizováno -
27. listopadu 2021
20:50
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
27. listopadu 2021
11:20

I Česko má podle všeho první případ nové varianty covidu-19 známé jako mutace omikron. Podle informací stanice TN.cz se jedná o Češku, která se měla vrátit domů z Namibie, původně web informoval o Egyptě. Reportéři TV Nova uvedli, že tento typ nákazy u ženy měly potvrdit dva sekvenční testy. Podezřelý vzorek zachytil podle Státního zdravotního ústavu PCR test, čeká se na definitivní konfirmaci. Hygienici teď zjišťují, jestli se nenakazil některých z jejích spolucestujících, kterých bylo osm, řekla v ČT hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Zdroj reportéry TV Nova informoval o tom, že vzorky byly nyní zaslány do pražské laboratoře a čeká se na výsledky třetího testu. Totožnost nakažené není známá, podle dostupných zpráv by měla pocházet z Liberce a pobývala v Namibii. Původně přitom web informoval o tom, že byla na dovolené v Egyptě.

Premiér Andrej Babiš na twitteru napsal, že nakažená žena letěla z Namibie přes JAR a Dubaj. Má lehký průběh nemoci. „Dobrá zpráva je, že tato paní je očkovaná, má lehký průběh a výsledek sekvenačního testu bude zítra. Média budeme samozřejmě informovat,“ napsal Babiš.

Večer sekvenací vzorku novou variantu potvrdila i liberecká nemocnice, informovala ČT.

Podle SZÚ jedna z laboratoří zachytila podezřelý PCR test, vzorek proto opakovaně sekvenuje.  „V tuto chvíli jedna ze sekvenujících laboratoří v České republice ověřuje možný výskyt pozitivního vzorku varianty omikron na území našeho státu. Čekáme na potvrzení, nebo vyvrácení tohoto záchytu... Dle nám dostupných informací daná osoba uvedla, že před návratem do ČR pobývala v Namibii,“ sdělila mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová. Podle ní příslušná krajská hygienická stanice případ prověřuje a nastavila protiepidemická opatření.

Svrčinová: Kontakty jsme dotrasovali

Podle Svrčinové se žena vrátila minulou neděli, ve středu s počínajícími příznaky zašla ke svému lékaři. Ten po pozitivním antigenním testu rovnou odebral vzorek pro PCR test a informoval hygieniky. Diskriminační PCR podle Svrčinové vyšel pozitivně na novou variantu. „Máme dotrasované kontakty, jak rodinné, tak jsme trasovali spolucestující, protože tam bylo několik osob z ČR, celkově ta skupina čítala devět osob. Hlásíme cestou evropského systému tyto kontakty z jednotlivých letů,“ doplnila hlavní hygienička.

Nyní se podle Čechové čeká na výsledky celogenomové sekvenace. Národní referenční laboratoř vydala pokyny laboratořím, jaké mutace mají přednostně vyšetřovat takzvaným diskriminačním testem PCR. Měly by tak postupovat hlavně u případů, kdy se lidé vrátili z ciziny.

Variantu omikron Světová zdravotnická organizace (WHO) označila za znepokojivou, vědci z celého světa se děsí jejího šíření. Světové státy kvůli ní přijímají nová opatření, hlavně cestovní restrikce. Do izolace na minimálně deset dnů musejí od pátku i Češi vracející se do Česka z pobytu v některých jihoafrických zemích. Restrikce se ale týkají především zemí na jihu Afriky. 

Nová varianta se s „velkou pravděpodobností“ dostala také do Německa. Na twitteru to dnes uvedl hesenský ministr sociálních věcí Kai Klose. U člověka, který se vrátil z Jihoafrické republiky, bylo detekováno několik mutací typických pro omikron, napsal a dodal, že na výsledky kompletního sekvenování úřady stále čekají.

Zřejmě z Egypta pocházel vůbec první evropský případ, který v pátek oznámila Belgie, v tomto případě jde o ženu, která v dovolenkovém ráji v poslední době pobývala.

Omikron vykazuje mnoho mutací, které podle vědců možná vedou ke snadnějšímu přenosu. Podle WHO však potrvá ještě týdny, než bude jasné, jaké konkrétní důsledky mutace mají. Předběžné poznatky ukazují na zvýšené riziko reinfekce ve srovnání s jinými znepokojivými variantami.

Soliter56O ( 28. listopadu 2021 04:43 )

"Dobrá zpráva je, že tato paní je očkovaná a tak má lehký průběh" ... No tak to mě uklidnilo ... Prakticky to znamená, že každý očkovaný může být přenašeč ...

janek490 ( 27. listopadu 2021 22:52 )

http­s://cz­24.new­s/obrov­sky-sokujici-skandal-ve-slovinsku-vrchni-sestra-prozradila-v-primem-prenosu-jak-covid-injekce-jsou-urceny-k-masovemu-vrazdeni-a-genocide-jake-injekce-dostavaji-politici-a-taky-jak-probiha-s/

janek490 ( 27. listopadu 2021 22:51 )

ctete at se dozvite i jine nazory:
http­s://cz­24.new­s/obrov­sky-sokujici-skandal-ve-slovinsku-vrchni-sestra-prozradila-v-primem-prenosu-jak-covid-injekce-jsou-urceny-k-masovemu-vrazdeni-a-genocide-jake-injekce-dostavaji-politici-a-taky-jak-probiha-s/

sIafkins ( 27. listopadu 2021 22:36 )

Mas nadelano v gatich?

sIafkins ( 27. listopadu 2021 22:35 )

To jsem zjistil taky,HRDINO

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa