Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svrčinová jako hlavní hygienička skončí? Budoucí ministr Válek z ní chce udělat „výživářku“

Aktualizováno -
30. listopadu 2021
19:25
Autor: Jakub Veinlich - 
21. listopadu 2021
05:00

Budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nepočítá s Pavlou Svrčinovou na postu hlavní hygieničky. Budoucí šéf resortu v nedávném rozhovoru pro Blesk Zprávy naznačil první možné personální kroky, které hodlá podniknout po svém jmenování. Jeden z nich se týká právě současné hlavní hygieničky, tou dobou nakažené covid-19. Svrčinová by měla mít nově na starosti koordinaci zdravé výživy v Česku, čemuž podle budoucího ministra rozumí nejvíc. Válek zároveň nevyloučil, že po třetí dávce bude u někoho potřeba i čtvrtá dávka vakcíny.

Pane Válku, stal jste se přesvědčivě místopředsedou TOP 09. Zároveň ale míříte na stěžejní a mimořádně vytížené ministerstvo zdravotnictví. Budete mít čas na práci pro stranu?

Budu mít čas. Pokud něco musíte, tak musíte umět zařídit, abyste mohl.

Co budete mít ve straně jako místopředseda na starosti?

Rád bych měl na starosti komunikaci s vládou, i proto, že budu vlastně jediný ministr za TOP 09 s barákem. A druhou věc, kterou bych chtěl dělat, je komunikace s kraji a krajskými organizacemi na kampaních a řešit velkou problematiku v krajích, což je sociální pomezí. Třicet let se tu řeší problematika, kdy se má o pacienta starat ještě zdravotnické zařízení a platit to zdravotní pojišťovna. A když to má dělat sociální zařízení, jako je například domov důchodců, platit to má kraj. To je téma, které vnímá i jako velmi důležité naše staronová předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Míříte na ministerstvo zdravotnictví. Budete chtít měnit náměstky po Adamu Vojtěchovi (za ANO) a hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou?

Personální otázky jsou něco, co je potřeba vždy řešit s chladnou hlavou a ne politicky. Z některých, kteří tam jsou dnes politickými náměstky, bych chtěl udělat řádné náměstky. Je tam třeba pan náměstek Blaha, což je IT expert, který má jasnou představu, jak by se mělo vše ve zdravotnictví posouvat v rámci digitalizace. Právě z něj bych chtěl například udělat řádného náměstka, už jsem s ním měl schůzku, chci, aby byl náměstkem pro tuto oblast. Poprosil jsem ho, ať si vybere lidi, že mu do toho nebudu zasahovat, ale ať je to tým lidí, kde mi budou garantovat, že tu problematiku budou dělat kvalitně. Málo kdo si dnes na druhou stranu uvědomuje, že v Česku jsme na tom s digitalizací ve zdravotnictví lépe, než například v Německu. Prakticky žádná jiná země na světě nemá ten luxus, že když vás přeloží z nemocnice na Moravě do Prahy, tak než tam dojedete, tak už se lékaři mohou dívat na vaše rentgenové snímky.

A s paní Svrčinovou počítáte dál na pozici hlavní hygieničky?

Myslím, že u nás není úplně šťastně definovaná role hlavní hygieničky, protože její kompetence jsou extrémně omezené. Navíc na hygienách je zvlášť odbor výživy, zvlášť epidemiologie, zvlášť hygieny. Navíc krajské hygieny jsou částečně řízeny krajem v rámci krizových situací, částečně ale personálně podléhají státnímu tajemníkovi. Role hlavní hygieničky je proto špatná. A šťastné úplně také není to, že hlavní hygienička je zároveň také automaticky náměstkyní ministra.

Mám představu o nějaké reorganizaci, která nesouvisí přímo s paní Svrčinovou. Myslím, že je to dáma, která velmi dobře rozumí výživě. Výživu obyvatelstva a především tedy celiatiky, lidi s laktózovou intolerancí, pacienty, kteří mají problémy s lepkem a především děti, považuji za nesmírně důležité téma. Už před volbami jsem se proto domluvil s náměstkem Fialkou z ministerstva zemědělství i s nepolitikem, ministrem školství Robertem Plagou, který mi přihrál kontakty na své náměstky, a začali jsme vyjednávat, aby se dětem do škol dostaly zdravé potraviny, potraviny od lokálních výrobců a mohly jsme je tak dotovat…

Když já mám pocit, že toto slyšíme od vás politiků téměř vždy, když se ujímáte nových úřadů…

Já to mám nachystané. A paní hygieničku bych chtěl pověřit tou koordinací z pohledu výživy za ministerstvo zdravotnictví. Pokud tedy budu mít ještě sílu během prvního měsíce kromě covidu udělat, tak svolám zdravotnictví a školství na náměstkovské úrovni, včetně paní Svrčinové. A budu chtít splnit tento úkol.

Tato koordinace zdravé výživy by ale v současné době, předpokládám, nešla skloubit s prací hlavní hygieničky. Je to tak?

Chtěl bych, aby měla spíš na starosti výživu, tedy to čemu opravdu odborně rozumí. Chci se s ní samozřejmě ale pobavit, co jsou její představy, její plány, cíle. Za této pandemické situace, kterou tu nyní máme, to řízení hygien musí být víc velitelské než odborné. Je ale nesmysl nevyužít kvality paní Svrčinové tam, kde té problematice výborně rozumí. Teď je podle mého důležité dávat hygienám až velitelský pokyn, až řekl bych direktivně. Otázkou pak také je, jestli by neměly být v určitý moment řízené například bezpečnostní radou státu. Už určitý model s armádou, budoucí ministryní obrany i premiérem diskutujeme.

Video  Neočkovaní mají utrum: Babiš, Vojtěch a Havlíček o nových restrikcích  - ČTK
Video se připravuje ...

V posledních týdnech opět rapidně stoupají počty nakažených lidí. Vir se objevuje také u lidí, kteří jsou naočkovaní. Uvažujete o tom, že v případě, kdy někdo bude chtít jít na nějakou větší akci, nebo do divadla, koncert, bude muset projít testováním? Ať je očkovaný, či nikoliv?

Testování očkovaných pomocí PCR testů, pokud ten test je rychle dostupný, je nástrojem, jak umožnit očkovaným, aby měli jistotu, že nikoho nenakazí. Očkovaný, i po třetí dávce, se samozřejmě může nakazit, průběh onemocnění je ale pak lehký, a pokud je jedinec nakažený, může nakazit i ostatní.

Už jste avizovali, že budete chtít vrátit možnost testování pomocí PCR testů. Budu se muset tedy testovat i v případě, že jsem očkovaný a budu chtít jít někam třeba za kulturou?

To, jestli se nějaké takové preventivní opatření, jako je testování, zavede, záleží na náloži viru v populaci. To znamená, čím méně lidí je nemocných, tím méně opatření musíte zavádět, včetně očkování, a zavádíte pak eventuálně preventivní opatření tam, kde nechcete, aby došlo k omezení fungování. Například priorita, aby se nezavíraly školy a děti nechodily hromadně do karantény, tak zavedete takové opatření v té škole, abyste zachytily po dobu, kdy je ta infekce silná, všechny pozitivní, ty pak dali do izolace…

Ale to přece neuděláte jinak, než že dáte všechny do izolace?

To není úplně pravda. I proto jsem postavil velký tým, který má jeden z úkolů vymyslet, jak co nejefektivněji testovat děti ve školách tak, aby jim to nekomplikovalo vyučování, aby nemusely do karantén a abychom vychytali ty pozitivní.

Takže?

No například musí testování probíhat vždy v pondělí. A mělo by probíhat první hodinu před vyučováním.

Čili to, co teď zavádí současná vláda v demisi, kdy od zítra (22. listopadu, pozn. aut.) každé pondělí až do konce února bude na školách plošné testování?

Ano, to jsme právě navrhovali už my. Ono se to obecně neví, že jsme ministra Vojtěcha několik měsíců přesvědčovali, že to musí být v pondělí, po dvou dnech volna. Před tím, než začnete testovat, si musíte říct, co chcete zkoumat. Například: Je ve škole někdo nakažený? Pak teoreticky po té, co ostatní odejdou na malou, seberete odpadní vody a zjistíte, jestli tam není virus. Není-li tam, nemusíte testovat už nikoho dalšího. Je-li tam, testujete. A to je nástroj, který můžete použít, když ta nálož je malá. Je-li ta pravděpodobnost, že budete mít v kolektivu nakažené, větší, tak vezmete třídu, necháte ji naplivat do umyvadla, otestujete a zjistíte, jestli je ve třídě někdo nakažený, nebo není. Když je ta pravděpodobnost ještě větší, tak otestujete každého ve třídě. Ten systém je vymyšlený, zkoušíme z něj studenty i u atestací, pouze úplně nechápu, proč ho neuplatňuje současná vláda.

Říkáte, že hlavním důvodem zavádění různých opatření není snížit riziko nákazy, i když to ten efekt bude mít, ale zvýšit především tlak na očkování. Proč tedy jako politici neřeknete lidem rovnou: „zavádíme povinné očkování?“

Pokud je to součástí taktiky této vlády, tedy: zpřísníme opatření, aby se lidé nechali očkovat, tak je to správné. Povinné očkování strašně rozděluje společnost. To je politický rozměr. Ten odborný důvod je také zřejmý. Tady vlastně neexistuje povinné celoplošné očkování proti jakékoliv jiné chorobě u dospělých. To očkování má smysl navíc ve chvíli, kdy je ten virus v plné síle. To znamená, že byste musel co půl roku během dvou měsíců naočkovat 10 milionů lidí. A to je organizačně velmi komplikované.

Povinné očkování je komplikované v tom, že si musíte říct, co budete dělat s tím, kdo se nenechá očkovat? Zavřete ho? Vykážete ho ze státu? Ani u povinných očkování u dětí není nikdy 100% úspěšnost, že se nechají všichni naočkovat. Ten stát akceptuje, že jsou různí lidé, kteří odmítnou očkování, a i když pak to dítě onemocní závažným onemocněním, tak ho ten stát, to zdravotnické zařízení léčí, a stejně nevymáhá peníze za léčbu. Nedávno jsme měli jeden takový případ v Brně v dětské nemocnici.

To znamená, že nařizování povinného očkování má smysl buď ve chvíli, kdy už téměř všichni jsou naočkovaní a vám chybí třeba půl procenta, anebo když ta vláda už neví kudy kam a selže, anebo máte totalitní režim.

Vylučujete tedy, že by se zavádělo za nastupující vlády povinné očkování?

Z mého pohledu k tomu není žádný důvod.

Vy budete tedy ten, který bude ve vládě jako ministr zdravotnictví proti?

Rozhodně to nebudu doporučovat. Rozhodně to není cesta, jak zvýšit zájem o očkování. Existují celkem tři cesty a ty bych chtěl realizovat. Může se navíc stát, a zatím to vypadá, že to opravdu nastane, že některé profesní organizace, nebo Česká lékařská společnost nebo komora, budou chtít povinné očkování pro své členy.

To budete doporučovat?

Pokud to doporučí odborná společnost pro své členy a ti o to budou stát…Ten důvod, proč o to budou stát, může být například ten, že tím pádem budou mít nárok na rizikový příplatek. Uvedu konkrétně případ: Máte Společnost infekčního lékařství. A ti mají povinné očkování proti hepatitidě, protože jsou v rizikovém prostředí a za to mají rizikový příplatek.

Máte radiologickou společnost, která má preventivní prohlídky a nosí ochranné zástěry kvůli riziku ozáření a za to má rizikový příplatek. Pokud přijde společnost infekčního lékařství a usoudí, že její členové jsou v takovém riziku, že by bylo dobré, aby měli povinné očkování se všemi těmi výhodami, které povinné očkování s tím přináší, tak samozřejmě ano. Co bych to byl za ministra, kdybych nevyhověl odborné společnosti.

Určitě neudělám nikdy takové rozhodnutí, že bych řekl: „Chcete pracovat na chirurgii, musíte se naočkovat, jinak vás tam nepustíme.“  Myslím, že na hematoonkologii, kde se skutečně bojí nakazit pacienty, s tím přijdou. Velmi pravděpodobně s tím přijdou na transplantačních centrech.

Na druhé straně, já u nás v nemocnici jsem po dohodě s ředitelem, který dal metodický pokyn, příkaz, že každá klinika, která má proočkováno 90%, tak dostane na jednoho zaměstnance té kliniky tři tisíce. Teď je tedy velký zájem o očkování.

Počítáte s tím, že třetí dávka bude pro všechny nad 18 let věku?

EMA teď jednoznačně doporučuje třetí dávku těm, kterým je nad 65 let. Velmi pravděpodobně dojde k tomu, že bude doporučená druhá dávka těm, kteří dostali jednodávkovou vakcínu. Já osobně si myslím, že dřív nebo později padne také rozhodnutí, minimálně pro ty, kteří jsou v kategorii 40 plus, tedy v té kategorii, kde se zmenšuje brzlík, tak aby dostali třetí dávku. Je otázka, jak vše ovlivní nové typy vakcín, které možná budou více cílit na současnou mutaci. A pak možná tyto typy nových vakcín budou jen jednodávkové. Ale principiálně tak, jak to teď vypadá, tak bych si netroufnul říct, že nebude potřeba čtvrtá dávka.

Myslím, že by bylo velmi neseriózní, kdyby někdo říkal, a také to zatím nikdo neříká, že po třetí dávce ta imunita vydrží tak dlouho, že už žádná další dávka nebude potřeba. Je velmi nekorektní říkat, že třetí dávka a jsem za vodou. Teď se zdá, že je to velmi pravděpodobné a je jisté, že u těch, kteří dostali druhou dávku před více než šesti měsíci, je nutná třetí dávka.

Bez rozdílu věku?

Ano. Ono zatím s tím věkem je to tak, že ta dávka u těch mladších 65 let byla před méně než šesti měsíci. Postupně se ale tou třetí dávkou budou muset asi naočkovat všichni. Očkování a třetí dávka v každém případě brutálním způsobem chrání proti závažnému průběhu nemoci, snižuje riziko zhruba o 70%, že někoho nakazíte.

Video  Na pražském Chodově čekali zájemci o očkování až hodinu a půl.  - David Malík
Video se připravuje ...

sasajetuo5zas ( 2. prosince 2021 08:08 )

Máme v rodině stejně jako MY NAOČKOVANOU zdr. sestru z ÁRA ( nejmenované nemocnice) abych ji neudělal problémy - pracuje na tomto oddělení přes 25 let !

Vzhledm k tomu že COVID 19 prodělala z manželem o NEOČKOVÁNÍ NECHTĚLA ani slyšet vzhledem k ÚMRTÍM zmiňovaného ÁRA a tamních NEOČKOVANÝCH pacientů !

Novináři výzva : šiřte dál pravdu o přenosu nákazy NEOČKOVANÝCH a NEROZUMNÝCH obyvatel nejen v ČR !

hejhej ( 1. prosince 2021 22:02 )

Budoucí vládní slepenec " šetří". Další zbytečná funkce pro nevzhlednou Svrčinovou, stejně jako 2 navíc zbytečná ministerstva, navíc zbytečný místopředseda PS. Slepenci dokazují, jak moc jim jde především o koryta.

Jirik-ta ( 1. prosince 2021 18:52 )

de o to do koho to svinstvo vrazit a kolik dávek snese, aby mu zbytečně nevypláceli důchod. To jsou ty moje počty.

Jirik-ta ( 1. prosince 2021 18:41 )

komunistická strano ty to vidíš v jasnejch barvách

kurna1 ( 1. prosince 2021 17:43 )

Ta se nehodí už ani jako svačinářka. Ať jde tam odkud sem přišla, pejskové na ní čekají. To je absolutně bez zájmu a bez koncepce ta baba jaga

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa