Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda probere zkrácení platnosti testů: PCR na tři dny, antigenní jen jeden, naznačil Babiš

Autor: ČTK - 
14. října 2021
11:50

Ministerstvo zdravotnictví navrhne vládě zkrácení platnosti testů na koronavirus. Kratší by mohla být i karanténa, pokud bude ukončena PCR testem. Konkrétní návrh v pátek představí ministerstvo zdravotnictví na tiskové konferenci, řekl ČTK mluvčí resortu Daniel Köppl. V pondělí úpravy projedná vláda. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO se platnost PCR testů zkrátí ze sedmi dní na 72 hodin a antigenních testů ze tří dnů na jeden den.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová dnes novinářům řekla, že nová karanténní pravidla budou účinná od 25. října. V současné době platí antigenní test pro prokázání bezinfekčnosti 72 hodin a PCR test týden. „Zkrácení platnosti testů je podle mě motivační i pro to, aby se lidé nechali naočkovat,“ uvedla hlavní hygienička. V okolních státech je podle ní platnost testů podstatně kratší.

I když ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na twitteru avizoval, že podrobnosti představí v pátek, premiér Andrej Babiš ho předběhl. Platnost PCR testů jako potvrzení bezinfekčnosti se podle něj zkrátí ze sedmi dní na 72 hodin a antigenních testů ze tří dnů na jeden den. Řekl to dnes novinářům v Ústřední vojenské nemocnici, kde podstoupil očkování třetí dávkou proti covidu-19.

Podle Babiše ministerstvo zdravotnictví zvažuje, že bude hrazeno méně testů, ministr Adam Vojtěch (za ANO) to projedná s možnou budoucí vládní koalicí.      

Lidé mají z veřejného zdravotního pojištění nárok na jeden antigenní test za týden a navíc dva PCR testy do měsíce. Celkem testování, preventivní, lidí po kontaktu s nakaženým i s příznaky, stojí systém veřejného zdravotního pojištění asi miliardu korun měsíčně. 

Ministerstvo zdravotnictví podle Babiše zvažuje, že bude hrazeno méně testů na covid-19. Vojtěch to projedná s možnou budoucí vládní koalicí. Babiš rovněž chce zástupce opozice u jednání o covidu. Na příští radu pro zdravotní rizika proto pozve Válka (TOP 09) jako představitele nové sněmovní většiny.

Karanténa, kterou hygienici nařizují lidem po rizikovém kontaktu s nakaženým, trvá v současné době 14 dní. Kritizovali to například rodiče, jejichž děti musely být dva týdny v karanténě po zjištění pozitivního případu ve školní třídě. Nově by podle Köppla mohla být karanténa ukončena dříve negativním PCR testem. O kolik dní dříve by to bylo, zatím uvést nechtěl.

Svrčinová také potvrdila, že se nechystají žádná nová plošná protiepidemická opatření. Pokud by se epidemická situace zhoršovala, bude se podle ní zvažovat například také uznávání antigenních testů, které už některé země pro prokázání bezinfekčnosti nepoužívají. Výrazné zhoršení by podle ní mohlo vést i k tomu, že nebudou uznávány žádné testy, jen očkování nebo prodělaná nemoc.

„I na úrovni Evropského společenství se diskutuje, že za plně chráněné budou považovaní lidé po třetí dávce,“ dodala. Podobný požadavek zatím zavedl pro přijíždějící do země například Izrael.

Video  Jan Herzmann a Rastislav Maďar o dopadu covidu na volby  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

smradlavamakrela ( 15. října 2021 03:22 )

Vláda v německu jedná o tom,že neočkovaní nebudou smět ani do samoobsluhy.

krapotkin ( 14. října 2021 23:21 )

Pak, že těm zmetkům nejde o prachy.

Jana JJ ( 14. října 2021 21:20 )

Covidoví ***.i
N.a.s.r.a.t !

Desterz ( 14. října 2021 17:48 )

To už snad není ani parodie. Song "osoby jsou plně chráněny teprve 15 dní po druhé dávce" se mrštně mění na "za plně chráněné budou považovaní lidé po třetí dávce".
Schválně: za jak dlouho asi se v té písničce trojka změní na čtyřku?

zada ( 14. října 2021 17:23 )

taky tak

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa