Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nakažené rodině zabili policisté 12 psů. Lidé zuří, herečka vytvořila petici

Autor: tsv - 
14. října 2021
21:22

Vietnamská policie usmrtila 12 psů nakažené rodiny, o smrti psích miláčků se majitelé dozvěděli během pobytu na covidové jednotce. Policie psy pravděpodobně upálila s úmyslem zabránit přenosu viru. Na sociálních sítích se zvedla vlna odporu a slavná herečka vyrukovala s peticí. Informoval o tom server BBC.

Poslední měsíce byly pro Vietnam jedny z nejtěžších, země se momentálně pere s dosud nejsmrtelnější vlnou pandemie. Kvůli drsným opatřením zanikly tisíce pracovních míst, více než milion lidí se tak rozhodlo opustit větší města a vyrazit na venkov. Stejný plán měla i rodina 49letého zedníka Phama Minh Hunga.

Hung se se svou manželkou Pam vydal na 280kilometrovou cestu do vzdálené provincie, ve které bydlí jejich příbuzní. Zabalili jen to, co se vešlo na skútry, pak spolu se třemi dalšími rodinnými příslušníky a 15 psy opustili domov.

Na cestě je podporovaly tisíce uživatelů sociální sítě TikTok, na které dobrodružství dokumentovali. Přáli jim šťastnou cestu a fandili jim, někteří rodině dokonce vozili jídlo a vodu. Než se dostali do cílové provincie, přišli o tři zvířata - dvě darovali místnímu dobrovolníkovi a jedno zemřelo. Na hranice oblasti tak dorazili s 12 miláčky.

V souladu s preventivním opatřením se musela po příjezdu rodina nechat okamžitě testovat. Výsledek se vrátil pozitivní, což pro ně znamenalo dva týdny v nemocničním „covidáriu“. Pejsky mezitím dočasně nechali v karanténním centru.

To se ale milovaným mazlíčkům stalo osudným. Policie je bez sebemenšího varování rodiny všechny usmrtila. Podle fotografie zveřejněné v policejním tisku psy pravděpodobně upálili, jedná se ale o pouhé spekulace a způsob smrti zůstává nejasný.

„Kontrola nad nemocí musí být prioritou a rozhodnutí zvířata okamžitě zabít bylo nutné preventivní opatření,“ řekl místní policista Tran Tan Cong během sobotní tiskové konference. Veřejnost s ním ale nesouhlasí.

Barbarství

Vietnamská vláda čelila obrovské kritice zejména na internetu. Podle fanoušků smečky bylo rozhodnutí „kruté“ a „srdcervoucí“. Herečka Hong Anh v reakci na děsivou událost vytvořila petici, kterou slíbila poslat světové organizaci Four Paws bojující za blahobyt zvířat. Čin považuje za barbarství. Petici dosud podepsalo více než 150 tisíc lidí.

Podle vědce z amerického mezinárodního zdravotního centra City of Hope, Nguyena Hong Vua, bylo usmrcení psů „neetické a směšné“, jelikož neexistuje žádné pravidlo, které nařizuje smrt mazlíčka v případě nakažení majitele. „Neexistuje žádný vědecký důkaz toho, že by psi a kočky mohli být prostředníkem přenosu viru na člověka. Lidé s covidem je ale někdy nakazit můžou,“ dodal Vu.

Zvířata se podle obsáhlé studie ovšem nakazí jen výjimečně. A když k přenosu viru dojde, vykazují jen lehké nebo žádné příznaky. Z nemoci se také vyléčí extrémně rychle. „Je několik způsobů, jak se v této situaci zachovat správně,“ pokračoval Vu. „Například je izolovat v kleci, kontaktovat příbuzné majitelů nebo je dát dočasně do péče nějaké sociální organizaci.“

Probdělé noci

Rodina byla po šokujícím zjištění naprosto zdevastovaná. „Moje žena a já jsme brečeli tak moc, že jsme nemohli spát,“ sdělil serveru Hung. O svých milovaných pejscích mluvil jako o dětech. „Nechtěl jsem věřit, že se to opravdu stalo… Nemohl jsem udělat nic, abych zachránil své děti,“ dodal.

Hung je odhodlaný se postavit úřadům a své psy pomstít. Policii událost nezapomene. „Své děti jsem vychovával asi šest let. Rozhodně chci spravedlnost pro své děti,“ prohlásil v nemocnici.

K usmrcení pejsků se vyjádřil i jeden z místních. Podle něj Vietnam udělá vše pro to, aby vyhrál válku s covidem. „Vietnamská vláda bere boj proti koronaviru jako hlavní prioritu. Existuje slogan: ‚Boj s pandemií je jako boj s nepřítelem.‘ Znamená to, že země je ve válce. Během války nemůžete očekávat racionální a humánní jednání,“ řekl muž.

Rozhodnutí policie, tedy utratit zvířata vystavená covidové nákaze, podle něj nebylo překvapivé.

Video  Muž po prodělání covidu přestal chodit. Ze silného postcovidového syndromu mu pomohly rehabilitace.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa