Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bojácnější páry mají lepší sex. Pandemie probudila chtíč, potvrdili vědci

Autor: tsv - 
4. října 2021
05:00

Lidé po celém světě během pandemie spíše strádali. Kvůli karanténním opatřením a zavíráním podniků upadli do lehkých depresí i ti největší optimisté. Dalo by se tak očekávat, že lidé budou své večery trávit doma u televize s vínem nebo poslechem meditační hudby ve vaně. Portugalský průzkum ale nedávno odhalil nečekaný zvrat – tedy že nikdo nemá chuť na sex víc než právě ti, kdo se bojí blízké smrti.

Homeoffice a zákazy vycházení v mnoha směrech zkomplikovaly romantické vztahy, lisabonská univerzita ale přišla s překvapivým zjištěním. Páry, které se nejvíce obávaly nákazy a smrti, zažívaly doslova postelovou revoluci. Měly více sexu, zkoušely nové věci a nebály se posouvat hranice. O průzkumu informoval server The Sun.

Vědci vyzpovídali 303 zadaných mužů a žen a porovnali úroveň strachu s jejich sexuálním životem. Výsledky prokázaly, že ti, které pandemie a riziko úmrtí strachovalo nejvíce, zaznamenali znatelný nárůst libida. Naopak ti, kteří se s krizí rychle srovnali a příliš se jí nezabývali, hlásili naprosto minimální nebo žádnou změnu k lepšímu.

„Strach z covidu některým vztahům zřejmě prospěl. Ačkoli stres je obvykle spojován s poklesem libida, negativní zkušenosti způsobené prostředím ho mohou paradoxně posílit,“ píší vědci ve zprávě. „Tohle by mohlo být obzvlášť evidentní tehdy, když jsou lidé donuceni se přizpůsobit život ohrožujícímu kontextu.“

Nuda v izolaci vede ke kreativitě

Podle předchozích studií se každý pátý dospělý rozhodl během pandemie zakusit něco nového. Převážně šlo o zatím neprozkoumané polohy, nová místa nebo praktiky, o kterých se do té doby odvážili jen fantazírovat.

Zjištění nepřekvapilo britskou klinickou psycholožku Abigael Sanovou, podle které v nás představa blízké smrti spustí podvědomou touhu se rozmnožovat. „Hrozba naší vlastní smrtelnosti nás navádí ke snaze předat naši genetickou informaci dál,“ vysvětlila psycholožka. „Ale mnoho lidí také ve strachu nebo v nebezpečí vyhledává blízkost partnera jako formu útěchy.“

„V případě některých vedla uzávěra a pandemie k utužení vztahů s jejich partnery. U ostatních lidí ale měly opačný efekt,“ doplnila Sanová.

Video  Boj o protilátky v Česku: Testy jsou dražší než vakcína, tvrdí viroložka. Nevidí ani vědecké "pro"  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa