Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Gigantický „covidový kemp“ pro turisty: V kolébce koronaviru pod dozorem přístrojů a robotů

Autor: tsv - 
3. října 2021
17:55

Čína brzy otevře brány zbrusu nového „covidového kempu“. Areál se pyšní pěti tisíci pokoji pro zahraniční cestovatele, kteří zde po příletu stráví dva týdny v rámci povinné prevenční karantény. Do konce roku 2021 chce podobný areál zprovoznit i Austrálie, napsal server DailyMail.

Kantonská mezinárodní zdravotní stanice v přepočtu vyšla čínskou vládu na necelých 8 miliard korun. Jejích pět tisíc obytných jednotek bylo vystaveno během pouhých tří měsíců s úmyslem zabránit cestujícím v šíření nákazy ve městech.

Čína vybudovala obrovský "covidový kemp". Tvoří ho 5 tisíc pokojů Čína vybudovala obrovský "covidový kemp". Tvoří ho 5 tisíc pokojů | Profimedia

Lidé v areálu stráví dva týdny, během kterých jim budou jídlo vozit do pokojů speciální roboti. Do příslušné kabiny je žádný recepční uvádět nebude, místo jim přiřadí automatizovaný systém, který bude dohlížet nad příchodem a odchodem všech dočasných rezidentů.

Covidový kemp své první zahraniční klienty přivítá již za několik dní. Turisty bude na místo vozit autobus z kantonského letiště. Lidé budou mít na svém pokoji přístup k wi-fi, instalované video kameře a speciálnímu teploměru se zabudovanou umělou inteligencí, který bude monitorovat jejich symptomy.

Podobné zařízení se staví i v provincii Fu-ťien. V tomto případě jde ale o mnohem menší areál s „pouze“ jedním tisícem místností.

„Karanténní hotely“ jsou passé

Se stejnou myšlenkou přišla i Austrálie. Stát Queensland staví v městě Toowoomba zařízení s kapacitou pro tisíc lidí, izolační místo by mělo být v provozu na konci letošního roku. V podobnou dobu by se měly dokončit i covidové budky v Mickelhamu ve státě Victoria.

Takto vypadá návrh na mickelhamskou izolační jednotku:

Takto vypadá návrh na izolační jednotku v australském Mickelhamu Takto vypadá návrh na izolační jednotku v australském Mickelhamu | Úřad vlády státu Victoria

Podle představitelů queenslandské a victorijské vlády ale není co slavit. Takové zařízení totiž mělo podle nich stát už před rokem. Federaci v minulosti několikrát kritizovali za pomalou výstavbu těchto areálů.

Izolační zařízení jsou podle epidemiologů odpovědí na problém s úniky nákazy z hotelů, které se na mnoha místech na světě původně používaly jako dočasné ubikace pro lidi s nařízenou karanténou. „Tohle by bylo ideální před dvanácti měsíci – karanténa je ústavní zodpovědnost Společenství národů,“ řekl v červnu victorijský ministr zdravotnictví Martin Foley.

„Všichni známe historii – jediným řešením, které by zajistilo minimalizaci rizika ve Victorii, je vyčlenit samostatná zařízení pro vysoko rizikové skupiny. Jsme si jisti, že to bude nepopsatelně bezpečnější než hotelové karantény,“ zdůraznil Foley.

Proti hotelovému řešení se v dubnu vyslovil i předseda vlády Západní Austrálie Mark McGowan. Dočasný systém podle něj nebyl vhodný a požadoval, aby k izolačním účelům začalo Společenství národů využívat vojenské základny a migrační centra.

McGowan ve věci kritizoval přístup premiéra federační vlády Scotta Morrisona. „Myslím, že to začíná být ještě urgentnější, a tuším, že všechny státy začínají mít plné zuby toho, že mají k dispozici tato zařízení a oni je odmítají použít. Takže říkáme Společenství národů, že je na čase zvýšit úsilí,“ prohlásil McGowan.

„Ztrácím trpělivost se Společenstvím, které klade zodpovědnost na státy, a nepomáhá.“

Video  Za hranice s oběma dávkami, radí Prymula. Co jsme nezvládli a jaké země ještě „zčernají“?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa