Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéfka EU slíbila lepší předcházení krizím a 200 milionů dávek vakcíny pro chudší země

Autor: ČTK - 
15. září 2021
12:20

Evropská unie bude v návaznosti na koronavirovou pandemii společně lépe předcházet zdravotním krizím a spustí nový program pro posílení odolnosti v této oblasti. V tradičním poselství o stavu EU to dnes v Evropském parlamentu slíbila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Do roku 2027 chce do tohoto programu investovat 50 miliard eur (1,26 bilionu korun). Komise je podle ní zároveň připravena poskytnout do poloviny příštího roku dalších 200 milionů dávek vakcín proti covidu-19 chudším zemím.

Von der Leyenová za potlesku europoslanců zdůraznila, že EU se podařilo splnit cíl a naočkovat 70 procent dospělých obyvatel do konce léta. Dodala však, že Evropa zatím není zcela chráněna a boj s pandemií nekončí. Šéfka komise připomněla, že mezi členskými státy bloku přetrvávají rozdíly v počtech naočkovaných obyvatel. „Pandemie je maraton, nikoli sprint,“ prohlásila německá politička, podle níž by se měli proti covidu-19 nechat očkovat i další lidé.

Klíčové pro úplné vymýcení viru podle ní ale bude, jak rychle se podaří dostat vakcíny k lidem v mimoevropských zemích, kde je zatím naočkováno jen mizivé procento populace. K dosud slíbeným 250 milionům dávek proto EU do poloviny roku přidá dalších 200 milionů.

Video Volební debata - očkování - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa