Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Přehledně: Vláda trvá na respirátorech, za očkování dva dny volna a novinka u cestování dětí

Aktualizováno -
30. července 2021
08:20
Autor: ČTK - 
30. července 2021
07:25

Vláda v pátek na on-line zasedání schválila upravené opatření ministerstva zdravotnictví o nošení respirátorů ve vnitřních prostorech a doplnila odůvodnění, které si vyžádal Nejvyšší správní soud. Státní zaměstnanci očkovaní letos proti covidu budou mít nárok na dva dny placeného volna, schválila vláda. Čerpat ho mohou do konce roku, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). A od soboty nemusí mít děti od šesti do 12 let test před návratem z dovolených ze zemí s vysokým či velmi vysokým rizikem nákazy covidem-19. Sledujte živě tiskovou konferenci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a premiéra Babiše.

Podívejte se, jaké novinky schválila vláda na mimořádném zasedání:

  • Státní zaměstnanci očkovaní letos proti covidu-19 budou mít nárok na dva dny placeného volna. Schválila to vláda. Čerpat volno mohou lidé do konce roku, řekl premiér Andrej Babiš (ANO).
  • Lidé, kteří nemohou ze zdravotních důvodů nosit respirátor, ho nebudou muset nosit. Musí mít ale potvrzení od lékaře, řekl po vládě Vojtěch. Pro ostatní povinnost nošení respirátorů v MHD nebo obchodech zůstává.
  • Od soboty nemusí mít děti od šesti do 12 let test před návratem z dovolených ze zemí s vysokým či velmi vysokým rizikem nákazy covidem-19. Hned po návratu mohou podstoupit PCR test a v případě negativního výsledku nemusí do samoizolace. Rozhodla o tom dnes vláda, na twitteru to uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).
  • Vláda umožnila dlouhodobý pobyt studentům vysokých škol ze zemí s extrémním rizikem koronaviru. Jinak by ztratili další akademický rok, uvedl Vojtěch.
  • Vláda také schválila program pomoci tlumočníkům, kteří pracovali ve prospěch české armády v Afghánistánu, a jejich rodinám. Program předpokládá finanční pomoc i možnost azylu. O přijetí návrhu informovalo ministerstvo obrany.

Video  Vláda schválila lékařskou výjimku z nošení respirátorů i dva volna pro očkované  - ČTK
Video se připravuje ...

Očkovaní státní zaměstnanci si polepší

„Můj návrh vychází z informací, které jsem získal z privátní sféry,“ řekl Babiš. Vláda vyzvala i kraje a samosprávy, aby podobně lidi motivovaly k očkování.

Ministerstva, úřady a jejich příspěvkové organizace zaměstnávají letos 482 270 lidí, o 6901 více než loni. Nejvíce je učitelů, a to 187 975. Nepedagogických pracovníků ve školství je zhruba 70 000. Následují příslušníci ozbrojených složek, jako jsou policie, vězeňská služba nebo celníci, kterých je 67 348. Vojáků je 26 395.

„Vláda právě schválila: Od soboty nebudou muset děti mezi šesti a 12 roky mít test před návratem ani z červených nebo tmavě červených zemí. Zároveň bude možné u těchto dětí provést PCR test hned po návratu, takže nebudou vůbec muset do samoizolace,“ napsal ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Roušku místo respirátoru naordinuje lékař

Lidé, kteří nemohou ze zdravotních důvodů nosit respirátor, ho nebudou muset nosit. Musí mít ale potvrzení od lékaře. Řekl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Úprava je součástí nového mimořádného opatření o nošení ochrany úst a nosu, které vláda schválila. Předchozí opatření tento týden zrušil Nejvyšší správní soud.

Vojtěch řekl, že ministerstvo opatření upravilo tak, aby reflektovalo výtky soudu. Na nošení ochrany nosu a úst, které je nyní nutné například ve veřejných budovách nebo v MHD, ale úřad trvá. Podle Vojtěcha je nošení respirátorů a roušek základním opatřením, které doporučují i mezinárodní instituce.

Lidé, kteří nemohou ze zdravotních důvodů respirátor nosit, mají mít podle Vojtěcha nižší stupeň ochrany, jako jsou roušky. Pokud nemohou nosit ani roušky, pak nemusí mít nic. Musí mít ale potvrzení od lékaře.

Dětem do 12 let bude při cestě z dovolené stačit test v ČR

Při návratu ze zemí s vysokým rizikem či velmi vysokým rizikem nákazy musí cestující vyplnit příjezdový formulář. Pokud cestují veřejnou dopravou, musí před tím podstoupit antigenní nebo PCR test. Po příjezdu se pak mají mezi pátým a 14. dnem dostavit na PCR test. Dokud nemají výsledek, je nutná samoizolace. Pokud přijedou například svým autem, nemusí mít test předem, ale podmínky po příjezdu jsou stejné jako u veřejné dopravy.

Výjimku mají plně očkovaní a ti, kteří v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19. Stejně tak výjimka platí pro děti do šesti let. Pokud jsou rodiče očkovaní, ale děti jsou ve věku od šesti do 12 let, na rodiče se příjezdová opatření nevztahují, na děti ale ano. Pro děti v této věkové kategorii zatím není v ČR očkování proti covidu-19 dostupné. Očkovat se mohou až od 12 let.

V červené a tmavě červené kategorii zemí jsou nyní i některé populární turistické destinace, jako je Španělsko či Řecko.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 31. července 2021 11:55 )

Jirik-ta ( 30. července 2021 18:01 )

všechna covidová opatření si stejně navzájem odporují, takže škoda času. normálí komedie a podvod.

Jirik-ta ( 30. července 2021 17:58 )

tak hlavně že nechodí do práce nadarmo. Vláda může vydat maximálně doporučení. A jinak mají asi vlastní náplň práce.

sharp ( 30. července 2021 11:45 )

Takže se budeme dusit dál a v obchodech a MHD odpadávat jak zralé hrušky. Hlavně že se může volně cestovat a dovážet další mutace a delty.

hejhej ( 30. července 2021 11:33 )

Citronel:
Nevolím strany, které jsou už před volbama v koalici. A Babiš nerozhoduje o nošení respirátorů, od toho jsou "experti" na MZ. Kdyby nám vládli promuslimští udavači Piráti, tak už nejsme samostatná republika , ale kolonie Němců.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa