Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Očkování dětí 12+ v Česku? Babiš zmínil už konec července, Vojtěch Pfizer v září u pediatrů

Aktualizováno -
13. června 2021
19:00
Autor: ČTK - 
13. června 2021
18:55

Vakcína od firem Pfizer/BioNTech by od září mohla být k dispozici praktickým lékařům pro děti od dvanácti let. Teď se soutěží distributor, který by to mohl zajistit. Řekl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který se dnes nechal očkovat proti koronaviru v ústeckém velkokapacitním očkovacím centru. Premiér Andrej Babiš (ANO) v dnešním videu na sociálních sítích uvedl, že začít očkovat děti od 12 let by se mělo koncem července.

Registrovat se nyní mohou k očkování proti onemocnění covid-19 lidé ve věku od šestnácti let. „Termín pro očkování skupiny 12 plus ještě nemáme. Musíme obsloužit všechny ty, kteří čekají ve frontě 16+, a bude také záležet na dodávkách vakcín, protože ještě nemáme potvrzené dodávky od firmy Pfizer na červenec,“ uvedl Vojtěch.

Ve skupině mezi dvanácti až šestnácti lety je podle Vojtěcha zhruba 400 000 až 500 000 lidí. „Pfizer je jediná zatím určená vakcína pro tyto děti a ta bude aplikovaná do konce léta v těchto velkokapacitních centrech. Od září předpokládáme, že by měla být k dispozici praktickým lékařům pro děti a dorost, teď se soutěží distributor, který by to mohl zajistit,“ uvedl Vojtěch.

Babiš řekl, že by se děti od 12 let měly začít očkovat koncem července. „Záleží na rodičích a na těch dětech, jestli budou, nebo nebudou chtít,“ poznamenal.

Moderna možná ještě před koncem prázdnin

Procesem registrace pro skupinu dětí od dvanácti let nyní prochází vakcína od společnosti Moderna, kterou už nyní dostávají praktičtí lékaři. Pokud bude schválena pro tuto věkovou skupinu, mohli by ji praktici očkovat ještě před koncem prázdnin.

Na první dávku vakcíny proti covidu čeká nyní podle Vojtěcha řádově několik stovek tisíc lidí. V ústeckém velkokapacitním centru naočkují denně zhruba tisíc osob. „Mladých lidí chodí hodně, víc než čtyřicátníků,“ řekla ČTK Markéta Svobodová, hlavní sestra ústecké Masarykovy nemocnice, která má centrum na starosti. Výjimečně podle ní přicházejí lidé ve věku nad 70 let.

Video  Pediatr: 5 důvodů proč očkovat děti proti covidu. A od jakého věku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa