Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Arenberger a jeho majetky: Od Babiše dostal „seznam věcí“ k předložení. A dal slib

Autor: ČTK - 
17. května 2021
18:08

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) dostal v pátek od premiéra Andreje Babiše (ANO) seznam materiálů, které mu má předložit v souvislosti s nedávnými články o jeho majetkových poměrech. Řekl to na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády.

„My jsme spolu hovořili v pátek. Dostal jsem seznam věcí, které mu mám předložit. To také udělám,“ poznamenal Arenberger. Na dotaz novináře, zda ministr nezveřejní svá daňová přiznání, uvedl, že určitě ne dříve, než věc probere s předsedou vlády. „Panu premiérovi předložím veškeré materiály, které bude požadovat. Určitě je posoudí a podle toho budu dál postupovat,“ řekl.

Média minulý týden upozornila na to, že po nástupu do funkce ministra Arenberger přiznal ke konci roku 2020 mnohonásobně větší majetek a vyšší příjmy, než udával v předchozích letech. Arenberger k tomu řekl, že na rozdíl mezi daňovým a majetkovým přiznáním ho upozornila média a už je dal do souladu. Podle Babiše se Arenberger dopustil přestupku, svou chybu ale napravil a informace o svém majetku musí do detailu vysvětlit.

Pronájem „za korunu“

Server Seznam Zprávy posléze napsal, že Arenbergerovi patří areál bývalého státního statku v obci Netřeba na Mělnicku a v jedné z jeho budov sídlí archiv Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Arenberger objekt nemocnici pronajal v roce 2013. Nemocnici vedl od října 2019, předtím v ní byl náměstkem ředitele. Arenberger v předchozích pěti letech účtoval nemocnici měsíčně za pronájem 79,16 koruny za metr čtvereční. Z právního hlediska je podle něj smlouva v pořádku, momentálně prostory pronajímá „za korunu“, uvedl.

Předseda vlády v pátek ČTK řekl, že ministra na osobním jednání požádal, aby věci do detailu vysvětlil. „Je to pochybení, je to špatně a musí to vysvětlit. Já určitě dokončím nějakou kontrolu hospodaření nemocnice, kde byl ředitelem, abychom se přesvědčili, že je všechno v pořádku,“ uvedl tehdy.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) při návštěvě celního úřadu v Jihlavě řekla, že pověřila své podřízené, aby hospodaření vinohradské nemocnice prověřili zatím z veřejných registrů a z mediálních výstupů. „A pokud dospějí k závěru, že je to nutné provést, tak já podepíši mimořádnou kontrolu hospodaření vinohradské nemocnice,“ řekla. Je to podle ní v kompetenci ministerstva financí.

Arenberger v pátek novinářům řekl, že považuje vysvětlení svých majetkových poměrů za dostatečné a nevidí důvod pro rezignaci, po které volali opoziční politici. Prezident Miloš Zeman v neděli v rádiu Frekvence 1 poznamenal, že proti případnému Arenbergově odvolání by nic neměl. Sám na to ale nebude naléhat, neboť jde o kompetenci premiéra.

Video  Arenberger ve střetu zájmů? Čelil nařčení, že nepřiznal miliony za klinický výzkum: „Moje daňové přiznání je v pořádku“.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

rukka ( 18. května 2021 22:45 )

Ten stbak a komouš byl od zacatku jasnej podvodnik. Pronajima neco za korunu? No to jasnej podvod a okradani statu na danich. Vetsiho managera tezko mezi stbakama najdeme. Trestne stihanej velkozlodej nuti zlodeje, at prizna ze krade. To je pcherdel v primym prenosu

Covid_19 ( 17. května 2021 22:24 )

jediný Blatný děla ministra pro občany, Vojtěch dělal poskoka premiérovi jako bývalý zaměstnanec, Prymula děla kšefty pro sebe, Chrenka a Novavax, Arenberger se chránil před kontrolou své nemocnice. Arenberger vyhrál cenu nejhloupějšího ministra zdravotnictví, když manažer nezná rozdíl mezi příjmem a ziskem, to asi nebude dobrý manažer

doktormediciny ( 17. května 2021 22:11 )

Ono nezasvecenym pripada sesazeni MUDr Blatneho tak trochu jako doskriminace Moravy...Ono kdyz by nekteri lidi pracovali skoro 24
hodin denne .tak to porqaD budeš malo

Michal Snobl ( 17. května 2021 18:26 )

Do byt ky poslat za katr,komouše jedny. Vyhodit z ministerstva vyhodit z vedení nemocnice, udělat kontrolu z od devadesátých let a hotovo. Blatný správně udělal že mu tam při odchodu poslal kontrolu. V tom Blatnýmu gratuluji, že ukázal co jde na ministerstvo za do byt ka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa