Milovníci piva a kávy ocení, že se ode dneška otevírají zahrádky restaurací. Ty se v polootevřeném režimu nacházely i v minulých týdnech, ale nyní je provoz oficiálně posvěcen vládou. Dlouho očekávaný bod rozvolnění však kazí aktuální deštivé počasí, kvůli kterému bude návštěva vyžadovat pláštěnku nebo deštník. A také několik omezení, jež se týkají jak návštěvníků, tak provozovatelů.
„Čtyři hosté u jednoho stolu, pokud se nejedná o příslušníky jedné domácnosti. Současně vzdálenost mezi jednotlivými stoly je alespoň jeden a půl metru a stejně tak by měla být vzdálenost alespoň jeden a půl metru od kolemjdoucích osob, tedy od kolemjdoucích osob, jinými slovy ulice, od chodníku nebo od silnice, pokud tam není nějaká jiná bariéra,“ vyjmenovával podmínky už minulé pondělí vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).
To nejdůležitější je ale povinnost testů. „Ještě je důležité říct, že bude možné být hostem za předpokladu, že se prokážu buď tím, že jsem byl očkován, nebo že jsem byl testován všemi možnými druhy testu – PCR testy, antigenními testy z testovacích center nebo pracoviště, samotesty, případně si mohu přinést svůj vlastní samotest a na místě se otestovat. Současně to platí pro všechny, kteří prodělali covid-19 a nebylo to déle než 90 dnů,“ nastínil Havlíček.
Antigenní testy z testovacích středisek či samotesty nesmí být starší 72 hodin. V případě PCR testů je limit jeden týden. Do provozoven budou chodit namátkové kontroly z hygienických stanic a hodnotit, zda zákazníci povinnost splňují. Pokud nebudou otestovaní nebo naočkovaní, tak se to s nimi bude řešit.
Zmatek kolem odpovědnosti
Podmínku testování na zahrádkách někteří experti hodnotili jako příliš tvrdou. Například podle Asociace restauratérů APRON byla neproveditelná, varovala zástupkyně Kateřina Holnová. Podobně hovořila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. „Podle současné legislativy nemají hostinští právo po hostech vyžadovat specifický doklad pro vstup do provozovny,“ uvedla během týdne.
Nakonec se proto zástupci gastronomie domluvili s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou na kompromisu. V restauracích budou vyvěšená sdělení, že obsluhováni budou jen hosté splňující podmínky stanovené ministerstvem zdravotnictví. Odpovědnost tak nepadá na provozovatele stravovacích podniků, nesou ji zákazníci.
ale muze - tak neslovickarte laskave a netykejte mně!