Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Změny ode dneška: Otevírají zahrádky hospod, zelenou má i venkovní kultura. Co školy?

  • Autor: ČTK,Mii - 
    17. 5. 2021
    00:01

    Další vlna rozvolnění v Česku přichází. A tentokrát dojde i na příjemné aktivity, o kterých jsme si půl roku mohli nechat jen zdát. Od dnešního dne otevírají zahrádky restaurací, povolují se venkovní kulturní akce pro maximálně 700 osob, navyšuje se kapacita zoologických či botanických zahrad, žákům na prvním stupni základních škol se ruší rotační výuka a mnoho dalšího. Podstatná část uvolnění má však podmínku – testování nebo očkování. Podívejte se, co všechno se od 17. května mění a kam všude můžete vyrazit jen s potvrzením.

  • 1.Restaurace a hospody

    Milovníci piva a kávy ocení, že se ode dneška otevírají zahrádky restaurací. Ty se v polootevřeném režimu nacházely i v minulých týdnech, ale nyní je provoz oficiálně posvěcen vládou. Dlouho očekávaný bod rozvolnění však kazí aktuální deštivé počasí, kvůli kterému bude návštěva vyžadovat pláštěnku nebo deštník. A také několik omezení, jež se týkají jak návštěvníků, tak provozovatelů.

    „Čtyři hosté u jednoho stolu, pokud se nejedná o příslušníky jedné domácnosti. Současně vzdálenost mezi jednotlivými stoly je alespoň jeden a půl metru a stejně tak by měla být vzdálenost alespoň jeden a půl metru od kolemjdoucích osob, tedy od kolemjdoucích osob, jinými slovy ulice, od chodníku nebo od silnice, pokud tam není nějaká jiná bariéra,“ vyjmenovával podmínky už minulé pondělí vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

    To nejdůležitější je ale povinnost testů. „Ještě je důležité říct, že bude možné být hostem za předpokladu, že se prokážu buď tím, že jsem byl očkován, nebo že jsem byl testován všemi možnými druhy testu – PCR testy, antigenními testy z testovacích center nebo pracoviště, samotesty, případně si mohu přinést svůj vlastní samotest a na místě se otestovat. Současně to platí pro všechny, kteří prodělali covid-19 a nebylo to déle než 90 dnů,“ nastínil Havlíček.

    Antigenní testy z testovacích středisek či samotesty nesmí být starší 72 hodin. V případě PCR testů je limit jeden týden. Do provozoven budou chodit namátkové kontroly z hygienických stanic a hodnotit, zda zákazníci povinnost splňují. Pokud nebudou otestovaní nebo naočkovaní, tak se to s nimi bude řešit.

    Zmatek kolem odpovědnosti

    Podmínku testování na zahrádkách někteří experti hodnotili jako příliš tvrdou. Například podle Asociace restauratérů APRON byla neproveditelná, varovala zástupkyně Kateřina Holnová. Podobně hovořila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. „Podle současné legislativy nemají hostinští právo po hostech vyžadovat specifický doklad pro vstup do provozovny,“ uvedla během týdne.

    Video  Rozvolňování v Česku: „Klesáme stabilně, ale pomalu,“ říká Levínský. A zmínil nepřijatelné riziko  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Nakonec se proto zástupci gastronomie domluvili s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou na kompromisu. V restauracích budou vyvěšená sdělení, že obsluhováni budou jen hosté splňující podmínky stanovené ministerstvem zdravotnictví. Odpovědnost tak nepadá na provozovatele stravovacích podniků, nesou ji zákazníci.

  • 2.Školy a testování

    První stupeň základních škol přechází ode dneška na plně prezenční výuku bez rotací, děti tak mají normální režim výuky. Pro žáky druhého stupně základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií to platí v šesti krajích a v Praze, kde to epidemie koronaviru dovoluje.

    Od 24. května, pokud to vývoj epidemie dovolí, skončí rotační vyučování i na druhém stupni základních škol v celém Česku. Všude začne i teoretická výuka na středních školách bez střídání. Příští týden se bez rotací začnou učit starší školáci v krajích s lepší epidemickou situací, a to v Královéhradeckém, Karlovarském, Plzeňském, Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji a také v Praze.

    Testovat méně často, zato kvalitněji

    Ode dneška se také mění frekvence testování na covid-19. Stát školám zajistil antigenní testy, jejichž výsledek je znám na místě, ale jsou méně přesné. Žáci druhého stupně základních škol se s nimi nyní při rotační výuce testují dvakrát týdně a na prvním stupni základních škol jednou týdně, a to hned první den po příchodu do školy. Nově se testují dvakrát týdně jen žáci druhého stupně a víceletých gymnázií v Jihočeském, Ústeckém, Olomouckém, Moravskoslezském, Jihomoravském a Zlínském kraji a kraji Vysočina. V ostatních případech se test provádí pouze jednou týdně.

    Pokud se školy rozhodly přejít na metodu PCR s výsledkem z laboratoře, prodloužily se jim rozestupy mezi testováním na dva týdny. Testování se přitom nemusí dělat první den po příchodu žáka do školy. Podmínkou je pouze zachování stanovené frekvence testování jednou za dva týdny.

    Už se mohou potkávat děti z různých tříd

    Pravidla pro testování zaměstnanců škol se nemění. „Zaměstnanci ve školství, stejně jako zaměstnanci jiných oblastí, se testují ve frekvenci jedenkrát týdně bez ohledu na typ testu,“ uvedl úřad.

    Od dnešního dne se zároveň ruší povinnost dodržovat ve školách homogenní skupiny žáků. Ministerstvo nicméně nadále doporučuje omezit kontakty mezi dětmi z různých tříd tam, kde je to možné. Nadále platí, že se uvnitř musí nosit roušky či respirátory. Výjimku mají děti v mateřských školách či mentálně postižení. Venku je rouška povinná, pokud mezi sebou žáci ve skupině nemají dvoumetrové odstupy.

  • 3.Kulturní akce

    Stejně jako si přijdou na své milovníci piva, tak se mohou radovat příznivci kultury. Od pondělí je možné pořádat venkovní kulturní akce s maximální účastí 700 sedících diváků. Podmínkou je buď absolvování testu, odstup nejméně 14 dnů od očkování, nebo maximálně 90 dnů od prodělání nemoci covid-19. Podmínkou je také stále ochrana dýchacích cest.

    Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) se nepovedlo oproti původní dohodě s resortem zdravotnictví prosadit možnost pořádat od 17. května i kulturní akce uvnitř. Vláda ale podle něj přijala usnesení v tom smyslu, že pokud bude pokračovat příznivý trend a během dalšího týdne se docílí vývoje 75 nově nakažených na 100 000 obyvatel za týden, tak s účinností od 24. května bude možné pořádat i kulturní akce uvnitř.

    Video  Zdraží vstupné na kulturu? „Poloviční kapacita se nikomu nevyplatí,“ říká Kreuzmannová.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Podmínkou bude maximální obsazení 50 procent kapacity míst k sezení a nejvíce 500 lidí uvnitř a 1000 lidí venku a opět buď očkování, test, nebo odstup od prodělané nemoci ne delší než 90 dní.

    „Jsme rádi, že rozvolnění v kultuře přišlo. To znamená, že ještě před koncem sezony budeme moci hrát pro své posluchače. Z druhé strany velké instituce, jako jsou festivaly, divadla nebo orchestry, plánují dlouho dopředu. Takže my už jsme svoji sezonu zrušili. Nicméně nám to nezabrání, abychom v červnu neuspořádali mimořádné koncerty pro abonenty,“ řekl generální ředitel České filharmonie David Mareček. 

  • 4.Zoologické a botanické zahrady

    Rozvolnění se týká i zoologických či botanických zahrad, které mohou naplnit kapacitu ze současných dvaceti na 50 procent. Zahrady nyní mohou návštěvníkům otevřít jen venkovní areály zahrad, vnitřní pavilony zůstávají pro veřejnost dál zavřené.

    Zoologické a botanické zahrady, arboreta a jiné typy zahrad a parků mohly obnovit provoz od 12. dubna. Výrazné oteplení do nich o slunečných dnech přilákalo tisíce lidí. Například Zoo Praha dosáhla maximálního počtu 4000 návštěvníků již za hodinu a čtvrt po otevření. Lidé komplikovali dopravu v oblasti, situaci musela na místě řešit dopravní policie se strážníky. 

    „Děkuji panu premiérovi za velmi vstřícnou komunikaci a panu ministrovi za možnost mu specifickou problematiku zoo vysvětlit,“ oceňoval navýšení kapacity ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

  • 5.Sportování a fitness

    Několik novinek se týká i sportovních aktivit. Vláda ode dneška povoluje provoz vnitřních sportovišť za speciálního režimu. Platí zde limit jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních vnitřní plochy sportoviště, ve skupině mohou být maximálně dva lidé a nejvýše deset lidí celkem na sportovišti.

    Nutné je dodržovat rozestupy alespoň dva metry, pokud se nejedná o členy jedné domácnosti. Lidé se musí u vstupu prokázat negativním testem na koronavirus, certifikátem o očkování, nebo dokladem o prodělání nemoci covid-19 v posledních 90 dnech. PCR test může být maximálně sedm dní starý, antigenní 72 hodin. Návštěvníci sportovišť nesmí používat šatny ani sprchy.

    Podle prezidentky komory fitness Jany Havrdové je to „první světlo na konci tunelu“, které minimálně menším provozům umožňuje otevřít. Zároveň ale chtěla vyjednávat o úpravě podmínek. Vhodné by podle ní bylo rozšíření limitu pro skupiny. Dodržet chce podmínku kapacity na metry čtvereční za dodržení minimálních odstupů. U lekcí, jako je joga nebo pilates, je podle Havrdové každý klient na svém místě a používá vlastní pomůcky.

    Vláda nově umožnila také provoz privátních wellness. „To jsou prostory definované jako striktně uzavřený a oddělený prostor s procedurou jako sauna či koupel, s maximální kapacitou dva až čtyři lidé z jedné rodiny či jedné sociální bubliny, kdy se klienti po celou dobu čerpání služby včetně převlečení nikdy nepotkají s jinými klienty,“ popsala Havrdová.

    Vnitřní sportoviště patří k nejdéle uzavřeným provozům. Kvůli druhé vlně pandemie jim vláda fungování zakázala od 9. října. Krátce a s mnoha omezeními mohly otevřít v prosinci.

  • 6.Očkování pro 40

    Úderem půlnoci se otevřela možnost nechat se očkovat pro lidi 40+. Dosud jim mohli zdravotníci vakcínu podat jen v případě, že pracovali ve školství, zdravotnictví, sociálních službách nebo kritické infrastruktuře nebo měli nějakou z chronických nemocí. V této věkové skupině jich v ČR žije více než 923 tisíc, zhruba 59 tisíc z nich už má vakcinaci ukončenou.

    „Rychle otevíráme další věkové skupiny, protože zájem v nižších věkových kategoriích není tak dramatický, jako jsme si ho užívali u starších spoluobčanů,“ uvedl k tomu čtvrtek ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

    Zbytek obyvatel starších 16 let se bude registrovat už najednou. Premiér Andrej Babiš (ANO) dříve avizoval, že by to mohlo být 1. června. S očkováním mládeže nad 12 let by se mohlo začít v létě, pokud bude pro ně vakcína schválená.

  • 7.Co bude dál

    Od 24. května, pokud to vývoj epidemie dovolí, skončí rotační vyučování i na druhém stupni základních škol v celém Česku. Všude začne i teoretická výuka na středních školách bez střídání.

    Do škol v přírodě budou moct žáci vyjet od 31. května, potvrdil dřívější informace ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Podmínky zatím nepřiblížil.

    Hotely

    Hotely a penziony by se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) mohly otevřít od 24. května. Vládě dnes předloží návrh, aby mohly provoz obnovit bez omezení kapacity.

    Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek ČTK dříve řekl, že hotely potřebují delší čas na přípravu otevření. Většina je podle něj nyní ve stavu „hibernace“, kromě hygienických opatření bude nutné provést kontrolu vody či začít s vytápěním. Je třeba také učinit rezervace.

    Kultura

    Od 24. května bude možné pořádat i kulturní akce uvnitř. Podmínkou bude maximální obsazení 50 procent kapacity míst k sezení a nejvíce 500 lidí uvnitř a 1000 lidí venku a opět buď očkování, test, nebo odstup od prodělané nemoci ne delší než 90 dní.

    Po tomto termínu další rozvolnění ministerstvo kultury navrhuje od 14. června při incidenci 75 nakažených týdně na 100 000 lidí. Mohly by se konat akce s maximální účastí 2000 lidí venku a 1000 uvnitř s tím, že kapacita vnitřních prostor by mohla být stále využitá jen na 50 procent a diváci akcí venku i uvnitř by měli mít ochranu dýchacích cest. Od 1. července a s incidencí 50 nakažených na 100 000 lidí by se mohlo venkovní akce zúčastnit až 5000 lidí, uvnitř 2000. Od téhož data by měla přestat platit povinnost evidence návštěvníků.

    Sport

    Jak se bude vyvíjet uvolňování sportovních aktivit dál, není jasné. Vládní balíčky popisující plán návratu do běžného života nejsou v opatřeních pro sport příliš konkrétní a vláda k nim při formulaci opatření přistupuje spíše orientačně, skutečnost bývá jiná. O umožnění třeba běžeckých, cyklistických a dalších vytrvalostních závodů venku pro veřejnost plány ani vládní představitelé nehovoří vůbec.

joanna5 ( 19. května 2021 19:38 )

ale muze - tak neslovickarte laskave a netykejte mně!

sasajebedokopce ( 17. května 2021 19:59 )

Sociální dávky se MUSÍ odpovědně PROCHLASTAT!!!

joanna5 ( 17. května 2021 19:45 )

Proč by měl kdejakej pingl a lazebník vědět, že jsme covid prodělali co je komu po tom!!! Je to choulostiva informace! Co zas vymysleli za zrudnost? GDPR a hotovo! Bezte do riti!

krapotkin ( 17. května 2021 18:34 )

Sice na tomám, ale proč se nechat okrádat nějakým pinglem. Stejně je tady největším zlodějem nenažraný stát.

krapotkin ( 17. května 2021 16:35 )

Na zahrádky vám kakám. Nemám zájem platit za 0,4litru piva tolik jako za 5 půllitrů v obchodě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa