Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kulhánek jednal v Maďarsku o cestování Čechů. Úleva pro očkované přijde už o víkendu

Aktualizováno -
11. května 2021
14:39
Autor: ČTK - 
11. května 2021
11:50

O podmínkách cestování mezi Českem a Maďarskem a ekonomické spolupráci jednal dnes dopoledne v Budapešti se svým protějškem Péterem Szijjártóem ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě. Kulhánkova cesta byla první bilaterální návštěvou českého ministra zahraničí v Budapešti po osmi letech.

Szijjártó na společné tiskové konferenci po jednání s českým hostem uvedl, že se stranám podařilo vyřešit hlavní problémy ohledně cestování občanů očkovaných proti covidu-19 mezi oběma zeměmi a detaily by měly brzy následovat. Kulhánek podle agentury MTI přislíbil, že podrobnosti o cestování by měly být vyjasněny o víkendu. Uvedl také, že národní osvědčení o očkování by mělo představovat „předběžný krok“ před zavedením unijního pasu. Hostitel přislíbil, že Maďarsko do konce května poskytne Česku 40.000 dávek vakcín proti covidu-19.

Maďarsko by mohlo být jednou ze šesti zemí, se kterými by se mohlo od soboty 15. května zjednodušit cestování pro lidi s potvrzením o provedeném očkování proti covidu-19, pokud uplynulo minimálně 14 dní od aplikace druhé dávky. Hovořil o tom na čtvrtečních interpelacích ve Sněmovně premiér Andrej Babiš (ANO).

Kromě Maďarska by se to mohlo týkat Německa, Polska, Rakouska, Slovenska a Slovinska. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) po pondělním zasedání vlády poznamenal, že finální jednání by se mělo uskutečnit v pátek.

Premiér má v hledáčku i přímořské destinace

Babiš ve čtvrtek hovořil i o tom, že chce k podobnému jednání přizvat též Chorvatsko, Řecko nebo Bulharsko.

Cestování se aktuálně řídí takzvanou mapou cestovatele, rozdělující země do čtyř kategorií od nízké, přes střední a vysokou míru rizika až po velmi vysokou míru rizika. Před návratem z tmavě červených zemí, do kterých spadá část států Evropské unie a třetí země, které nejsou uvedené v ostatních kategoriích, je nutné podstoupit první test ještě před vstupem na území Česka.

Kvůli možnému šíření nových variant viru zakázalo ministerstvo zdravotnictví dříve cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření těchto mutací. Jde o Botswanu, Brazílii, Indii, Jihoafrickou republiku, Keňu, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Peru, Svazijsko/Eswatini, Tanzanii včetně ostrovů Zanzibar a Pemba, Zambii a Zimbabwe.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa