Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přehledně: Od 10.5. venku bez roušek, děti do lavic v celé ČR, zelená pro služby. A vláda povolila vleky

Aktualizováno -
3. května 2021
18:10
Autor: Jakub Veinlich, trm - 
3. května 2021
14:45

Za týden se do škol vrátí druhé stupně v dalších krajích, rozhodla v pondělí vláda. Otazníky zatím visí nad Zlínským, Jihočeským a krajem Vysočina, tam vláda definitivně rozhodne ve čtvrtek. Ministři také schválili, že kromě obchodů otevřou 10. května i další služby, například opravny obuvi, cestovní kanceláře, solária nebo autobazary. Vláda povolila i provoz lanovek pro turistické účely a vleků ve skiareálech. Kabinet také vydal usnesení o tom, že testování ve firmách a na úřadech bude pokračovat ještě celý červen, ale jen jednou týdně. Mění se také pravidla pro nošení roušek a respirátorů, venku budou povinné jen na místech, kde je větší počet lidí, typově na zastávkách MHD. 

Na pokračování testování se podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) dohodla vláda už ve čtvrtek, konečné usnesení vydala dnes. Zaměstnanci docházející do podniků budou testy jako dosud muset podstupovat jednou týdně. Totéž se má týkat také úředníků.

Vláda od 10. května podle Havlíčka kromě maloobchodu uvolní i další služby jako opravny obuvi, autobazary, fotografické služby, lanovky či střelnice.

„Rozvolní se balíček číslo 3. To znamená, že se pouští běžné služby. Rozvolňuje se po celé republice, ne podle regionu,“ dodal.  Jezdit mohou také všechny vleky a lanovky. 

Fungovat budou znovu smět také hodinářství, zlatnictví, truhlářství, služby péče o dítě do tří let věku v denním režimu, pobočky budou moci otevřít cestovní kanceláře a agentury. Seznam služeb, kterých se další vlna rozvolnění protiepidemických restrikcí týká, zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) na svém webu.

Havlíček už minulý týden řekl, že od následujícího pondělí bude moci otevřít zbytek obchodů, což je podle něj asi čtvrtina maloobchodního trhu. 

Klíčová pro rozvolňování je takzvaná incidence, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních 7 dní.

Vládní dohady o tetovací salony

„Incidence je ukazatel přibližný, orientační. S ohledem na to, aby se podnikatelé připravili na ty změny, tak jsme řekli, že od příštího pondělí budou otevřené zbytky obchodů,“ potvrdil definitivní rozvolnění v obchodech a službách od 10. května ministr Havlíček. Incidence se pohybuje v těchto dnech mezi 130 a 140. I kdyby se situace změnila, bude se podle Havlíčka otevírat.

„Vytrhnout tetování ze stovky služeb není na místě,“ odmítl ministr Havlíček dotaz na to, proč se otevírají tetovací studia dříve, než se vrátí běžný režim do škol. 

„Kdyby zůstala solária a tetovací salóny zavřené, nebyl bych proti,“ reagoval ministr Arenberger, původní profesí dermatolog. 

Druhé stupně se vrátí v dalších krajích

Za týden, tedy  se do škol vrátí druhé stupně v dalších krajích, otazníky zatím visí 10. května, nad Zlínským, Jihočeským a krajem Vysočina. „O nich budeme rozhodovat při jednání vlády tento čtvrtek,“ upřesnil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Podle dnes oznámeného rozvolnění by tak za týden s jistotou měly školy otevřít v Ústeckém, Olomouckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

V krajích, kde už uvolnění proběhlo, budou od úterý platit i mírnější pravidla pro volnočasové aktivity.  „Ve vybraných krajích se ještě rozšiřuje možnost skupinové konzultace či výuky na uměleckých školách,ale maximálně do výše 20 osob,“ řekl Petr Arenberger.

Vláda od 10. května umožní i konání veletrhů a prodejních hospodářských výstav. Platit na nich bude limit jednoho návštěvníka na 15 m2 vnitřní plochy.

Otevřít mohou také trhy a tržiště a od příštího pondělí může být na svatbě a pohřbu 30 osob. 

Roušky a respirátory venku jen ve větším počtu lidí

Roušky a respirátory se mohou odložit venku tam, kde není velká koncentrace lidí. „Když nejsou v blízkosti další lidé, nemusíte nosit ochranu úst a dýchacích cest,“ upřesnil ministr. Roušky a respirátory tak budou i nadále potřeba například na zastávkách MHD. Arenberger později na twitteru doplnil, že o změně opatření o ochraně dýchacích cest rozhodne vláda definitivně ve čtvrtek.

Od počátku března musejí lidé nosit v zastavěném území obce minimálně chirurgickou roušku, řada lidí ale přesto nosí respirátor. Respirátory s třídou ochrany nejméně FFP2, případně nanoroušky jsou povinné v hromadné dopravě, obchodech a na dalších frekventovaných místech.

Do lázní mohou i očkovaní

Do lázní budou moci jako samoplátci přijíždět na zdravotní pobyty také lidé po očkování proti covidu-19, řekl Arenberger. Dosud tam mohli jenom po prodělání nákazy koronavirem v posledních 90 dnech, což Svaz léčebných lázní kritizoval jako diskriminační. Chtěl přítomnost všech samoplátců, podal i žalobu.

„Stále ale platí, že nejde o žádný wellnessový pobyt, ale o pobyt zdravotní jako samoplátce,“ doplnil ministr. Už minulý týden uvedl, že má jít o pobyty nejméně na devět dní včetně dvou víkendů. Samoplátce po covidu-19 mohou lázně přijímat ode dneška.

Hotely otevřou za měsíc?

„Co se týče rychlosti dalšího rozvolňování a dalšího balíčku. Další rozvolnění může přijít nejdříve 17. května,“ dodal ministr zdravotnictví.  Podle Petra Arenberbergera ale rozhodne incidence v příštích dnech.

Hotely a penziony by mohly postupně otevírat za měsíc. I nadále by ale platila určitá omezení. 

„Naším cílem je, aby prázdniny byly v plném režimu,“ věří vicepremiér Havlíček. „Zahájení procesu stran hotelů a penzionů by bylo na přelomu května a června.“ V prvních dnech by mohly podle Havlíčka fungovat z 50 % a v průběhu července by pak mohly naplňovat plnou kapacitu.

Video  Tisková konference po jednání vlády. (3.5.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

mord ( 4. května 2021 10:07 )

Agent Kůže by měl okamžitě vyhodit patlala, který mu tak mizerně barví vlasy. Test....netest. Když už má malého pinďu a musí si tak dodávat sebevědomí, měl by to dělat kvalitněji. Jinak z vládních limuzín si asi nikdo nestačil povšimnout, že lidé tu svoloč mají už dávno na háku a rozvolňují si po svém.

hejhej ( 4. května 2021 09:37 )

Tak to rozhodnutí bez roušek od 10.5. mě rozesmálo. Roušku venku nenosím vůbec, po celou dobu t.zv.pandemie a je nás opravdu hodně, kteří odmítají na čerstvém vzduchu dýchat vydýchaný vzduch.
Stále čekám a asi se nedočkám, kdy nám slavná světová zdrav. organizace a EU konečně sdělí, který stát vypustil chemický virus .

Zdenek ( 4. května 2021 09:10 )

Problémy s dezinfekcí v Česku: Někdo razantně zvýšil cenu, jinde se trestaly dobré skutky
Situace kolem dezinfekce je v Česku ohromně složitá. Zatímco ji Čepro nebo Žufánek rozdávali zdarma, jinde se akorát zvýšily ceny.

++ O dezinfekci je zkrátka enormní zájem a uspokojit všechny je náročné. Někdo vyrábí za své a rozdává zdarma, jiný spekuluje a prodává předraženě. Zůstaneme-li u výrobku Anti-COVID, tak je aktuálně 26 schválených výrobců, kam patří jak malé rodinné firmy, tak vysoké školy i obří chemičky. ++

DF Partner s.r.o. vyrábí dezinfekční roztok a nabízí ho na svém webu za 265 korun za třílitrové balení.

Ještě jednou zopakujme cenu: 265 korun za tři litry. A teď jiná nabídka: 3219 Kč za 5 litrů, kterou nabízí e-shop deminas.cz. Jmenovaný e-shop provozuje společnost Naturzon s.r.o. se sídlem ve slovenském Popradu a mimo jiné přeprodává zboží společnosti Gadget House s.r.o. se sídlem v pražském Hloubětíně.

++ Gadgets House s.r.o. - Josef Cipra Praha - Obchodní rejstřík ..... 4.2009 - Zlatokopové ze školních lavic

Osmnáctiletý podnikatel Josef Cipra píše o generaci byznysmenů s mlíkem na bradě, kteří nepotřebují vzdělání, kapitál, konexe ani přemrštěné IQ, aby vydělali své první miliony....

Zdenek ( 4. května 2021 08:38 )

Víte, co je to Anti-COVID? To je dezinfekce, kterou vyrábí společnost Preol ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše. Podle firemního webu ji prodává za 21,90 koruny za litr. Když jinou dezinfekci začal dělat lihovarník Martin Žufánek a distribuoval ji z d a r m a potřebným, Celní správa mu to zakázala.

A takhle my si tady žijeme.

Na aktivitu Preolu upozornil starosta obce Planá Tomáš Pintér, který na Twitter napsal: „Dnes nám na obec dorazila dezinfekce z požadavku na krizový štáb ORP České Budějovice. Děkujeme. Jen mě tedy překvapil výrobce… #preol od Agrofertu, teď už mi ty obstrukce třeba u Žufánka dávají smysl a už jsem ztratil veškeré iluze… #vysát­stát­pros­voufit­mu.“

Agrofert se před několika týdny chlubil svou charitativní činností a tím, že firma Ethanol Energy dodá státu dezinfekci zdarma. Shodou okolností to Babišova společnost zveřejnila v tentýž den, kdy miliardář Petr Kellner sdělil, že jeho firma dodá státu ochranné pomůcky. Jenže jak známo – kde je Babiš, tam se vydělává. A tak teď Preol dezinfekci prodává.

Není to ostatně poprvé, kdy Babišovy firmy na současné krizi něco získají. Například jedna z jeho laboratoří se dostala na seznam těch, které mohou testovat pacienty s podezřením na koronavirus. Sice dráž než konkurence, které to stát zakázal, ale to je taky jen taková náhoda.

Jako všechno v Babišově Česku.

Zdenek ( 4. května 2021 08:30 )

Studie porovnávající účinnost mýdla vs. dezinfekce na bázi alkoholu ukázala, že lidem, které se umyli mýdlem a vodou, zůstalo na rukách méně bakterií než ti, co použili dezinfekci na ruce.

Jakým způsobem mýdlo funguje?
Mýdlo funguje tak, že naruší integritu buněčných membrán bakterií a améb a buněčných stěn plísní. Představte si je jako malé rosolovité kotoučky s vnější vrstvou – stěnou tvořenou z oleje. Když aplikujete mýdlo (vytvoříte namočením mýdla mýdlovou emulzi), složka, která má ráda oleje, lapí tuto olejovitou stěnu a rozbije ji – bakterie, améby a plísně tak roztříští a zničí.Ve zkratce: Lush mýdlové báze jsou stvořené specificky za účelem chemického narušení (a uvolnění a smytí) bakterií, virů a kvasinek z vaší pokožky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa