Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Arenberger u mutací zmínil „lahůdku ze Švýcarska“. A 2,85 milionu dávek vakcíny na květen

Aktualizováno -
30. dubna 2021
15:03
Autor: ČTK - 
30. dubna 2021
09:40

Česko je pod tlakem nových mutací koronaviru, připustil na páteční tiskové konferenci o vývoji epidemie ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Zmínil další případ indické mutace, kombinaci nigerijské a britské mutace a dále i britské a floridské mutace, což je podle ministra „lahůdka za Švýcarska“. Zdravotníci ve čtvrtek aplikovali 72 843 dávek očkování proti novému koronaviru, nejvíc za den od začátku vakcinace, zatím nicméně ne stále slibovaných 100 tisíc. V květnu by nicméně měly dorazit téměř tři miliony dalších dávek, většina z nich od společnosti Pfizer/BioNTech.

„Máme dalšího cestujícího z Indie, který se k nám ještě dostal a je pozitivní. A zřejmě má opět indickou mutaci. Z Marseille se k nám dovezla také v jenom případě kombinace nigerijské a britské mutace. A stejně tak v Ostravě máme ze Švýcarska dovezenou další lahůdku: A to je kombinace britské a floridské mutace,“ uvedl Arenberger.

Video  TK ministra zdravotnictví Petra Arenbergera a hlavní hygieničky ČR Pavly Svrčinové  - abl
Video se připravuje ...

Od začátku očkování koncem prosince bylo lidem podáno 3,09 milionu dávek vakcíny. Dosavadním denním rekordem bylo 72 490 dávek z 15. dubna. Více než 70 000 dávek aplikovali zdravotnicí ještě 22. dubna. V obou případech to byl čtvrtek.

Téměř tři miliony vakcín na květen

V květnu dorazí do Česka 2,85 milionu dávek vakcíny proti covidu-19. Od Pfizeru bude 2,3 milonu, Moderny 354 000, Johnson & Johnson 170 000 a AstryZeneky 28 000.

„Pražské nemocnice už se připravují na to, aby začaly provádět odložené operace a plánované výkony,“ řekl Arenberger k aktuální situaci v pražských nemocnicích.

Zároveň ministr zdravotnictví uvedl, že u očkování dětí proti covidu-19 se dokončují klinické studie a podle jeho odhadu by se děti mohly očkovat na začátku tohoto podzimu.

Hygienici vyrazí na kontroly služeb

Od pondělí se rozvolňují v Česku služby, jako jsou např. kadeřnictví, kosmetika nebo masáže. Plocha na jednoho zákazníka a kadeřníka musí být 30 metrů čtverečních. Kadeřníci musí pracovat v respirátorech, respirátory musí mít i zákazníci. Zajištěná musí být v provozovnách dezinfekce a úklid. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že hygienici budou opatření kontrolovat, stejně jako Česká obchodní inspekce a živnostenské úřady. Stejně tak budou kontrolovat, zda mají zákazníci testy.

Žádné citlivé údaje u kadeřníků

Kadeřníci a další služby mají pro hygienu evidovat jen jméno a telefon. Ministerstvo zdravotnictví odmítlo kritiku Úřadu na ochranu osobních údajů, posuzoval neúplný návrh.

Jak budou fungovat dětské kroužky?

Dětské kroužky při domech dětí a mládeže či v organizacích, jako je Junák, budou moci fungovat stejně, jako mimoškolní aktivity ve školách. Ministerstvo zdravotnictví se na tom dnes dohodlo se zástupci ministerstva školství.  Česká rada dětí a mládeže, která sdružuje stovku organizací jako je například Junák - český skaut a v nich statisíce dětí, se v minulých dnech pozastavila nad tím, že se při zmírňování opatření zatím počítá jen se sportovci, ale ne s jinými dětskými organizacemi.

Svrčinová řekla, že se kvůli tomu dnes uskutečnilo jednání se zástupci ministerstva školství. „Domluvili jsme se, že tyto aktivity (...) postavíme na roveň mimoškolním aktivitám, které povolujeme ve školách,“ uvedla. Podle ní se to bude týkat například kroužků, které fungují u domovů dětí a mládeže nebo při organizacích, jako je pionýr či skaut. Připravuje se kvůli tomu změna mimořádného opatření ministerstva.

Na začátku června by podle ministra Arenbergera mohl fungovat elektronický systém na prokazování očkování, testu či prodělaného covidu. Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný člověk, kleslo ve čtvrtek z 0,88 na 0,87. Pod zlomovou hodnotou jedna se drží 16. den v řadě.

Od začátku epidemie loni v březnu testy potvrdily covid u více než 1,6 milionu lidí v Česku. Na 100 000 obyvatel připadalo ve čtvrtek 146 nových případů za sedm dní. Situace se ale v jednotlivých regionech značně liší.

Počty nově nakažených v Česku v posledních týdnech klesají. Od začátku dubna připadá v průměru 3137 případů na den, přičemž za posledních sedm dní je to 2179 nově nakažených za den. Březnový průměr byl 9660.

Video  Arenberger v Epicentru: O rozvolnění v Česku i očkování. Kdy odložíme respirátory?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Desterz ( 1. května 2021 09:08 )

Ach, už ani nepamatuji, kdy mě někdo tak něžně nazval jelitem, to je od tebe tak roztomilé, díky! Hned se mi rozjasnil svět. Ale, milá krabice krátce porevoluční, neber to tak vážně; darmo si k hrozbě kovidu přidáváš riziko že ti praskne žilka ;-)

Desterz ( 1. května 2021 08:58 )

2 arne100: Je tak úžasné přečíst si vyjádření jasnovidce, který bezpochyby naprosto přesně ví, kdo z diskutujících je či není lékař. Člověku se bezmála chce zvolat: víc takových jako ty!

yaaro ( 30. dubna 2021 21:17 )

hejtmani sorry jako

yaaro ( 30. dubna 2021 21:16 )

Tak jako prezident tak politici a hejtamni atd.by měli být ukončeni po dvou volebních obdobích.

arne100 ( 30. dubna 2021 21:15 )

Tady je zase plno kecalů a žvanilů o ničem.Je vidět že jsme stát doktorů tolik rozumbradů jsem ještě neviděl.Co diskutér to lékař.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa