Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Arenberger: Pandemie brzdí. Jak se budou Češi nově prokazovat testy a změna u shromáždění

Aktualizováno -
23. dubna 2021
13:29
Autor: ČTK, simao - 
23. dubna 2021
12:55

Ve čtvrtek přibylo v Česku nejméně případů nemoci covid-19 za všední den od 29. září. Zaznamenáno bylo 2615 nakažených. Epidemie zbrzďuje, není to však zásluhou ministerstva, ale lidí, kteří dodržují opatření, uvedl v pátek ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Na pravidelné tiskovce promluvil o potížích se soudem, novém opatření na omezení obchodu, změně u veřejných shromáždění, ale třeba i tom, jak se budou Češi po otevření služeb nově prokazovat negativním testy.

Ministr zdravotnictví Arenberger uvedl, že „zpomalování epidemie je ve všech regionech, ale existují relativně velké rozdíly“. „Dobrá zpráva je, že žádný z regionů v ČR výrazně neroste, nebo neroste vůbec z hlediska zhoršování,“ podotkl. Nejlépe na tom jsou nadále Královéhradecký a Karlovarský kraj, na hranici 100 případů na 100 tisíc obyvatel v sedmidenním průměru je i Plzeňský kraj.

„V této situaci můžeme v těchto krajích otevřít školky kompletně pro všechny děti,“ potvrdil Arenberger. Nejvíce zatížené kraje jsou Ústecký, Jihočeský a kraje ve východní části země, podotkl.

Snižování čísel není zásluhou ministerstva, uvedl Arenberger. „Většina z nás dodržuje nastavená pravidla, a proto brzdíme průběh epidemie,“ podotkl ministr a děkoval lidem. Pochvaloval si i pokles hospitalizovaných. Upozornil na to, že na JIP je 923 lidí. „ Na umělé plicní ventilaci je 474 osob a na mimotělním oběhu ještě dalších 22,“ upozornil.

Minimálně jednu dávku během očkování už dostalo skoro 1,8 milionu občanů. „Ve skupině 80+ je naočkováno 72 procent obyvatel,“ podotkl Arenberger.

K očkování se mohou hlásit lidé nad 60 let

Lidé ve věku 60 let až 64 let se mohou nově začít přihlašovat k očkování proti covidu-19 přes web ministerstva zdravotnictví. V Česku žije asi 650 000 lidí tohoto věku, část z nich už očkovaná je, protože spadají do jiné preferované skupiny, například mezi zdravotníky, učitele a další pracovníky školství nebo chronické pacienty s vážnými nemocemi.

Podle Arenbergera je možné otevřít registrace pro další skupinu, protože v některých regionech už jsou starší lidé, kteří měli o vakcínu zájem, naočkovaní. Pravděpodobné podle něj je, že se další věková skupina nad 55 let k očkování bude moci hlásit příští týden.

„Budeme postupně rozšiřovat možnosti pro mladší skupiny a pojedeme každý týden vždycky o pět let níže, takže ty oblíbené pětiletky se nám tady zase vrátily. Předpokládáme, že do konce června bychom měli očkovat skupinu 40+ a přes prázdniny podle toho, jaký bude zájem, zřejmě otevřeme už pak bez omezení věku,“ vzkázal Arenberger.

Zájemci naočkováni do konce prázdnin?

Co se týče výhledu na proočkovanost populace, ti, kteří o to mají zájem, by mohli být naočkováni do konce prázdnin, věří Arenberger. Zmiňuje však podmínku nepřerušených dodávek vakcín.

„My předpokládáme, že pokud dodávky něco nenaruší, že bychom mohli těm, kteří mají o očkování zájem - a to jsou samozřejmě čísla teď, ten zájem stále roste... Tak ten současný zájem bychom mohli uspokojit do konce prázdnin,“ tvrdí ministr.

Děti se očkovat nebudou. Alespoň prozatím. Arenberger vysvětlil, proč. „Očkování dětí zatím není plánováno, např. Pfizer je od 16 let věku. Musíme počkat, jestli budou klinické studie, které to umožní,“ podotkl Arenberger.

Potíže se soudem

„Včera rozhodl Nejvyšší správní soud o zrušení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví z 10. dubna 2021,“ upozornil na tiskovce Arenberger.

Podle Nejvyššího správního soudu hlavní vada opatření spočívala v tom, že nebylo vydáno s předchozím, ale až s následným souhlasem vlády. Bez předchozího souhlasu vlády může ministerstvo zdravotnictví podle pandemického zákona vydávat opatření jen tehdy, když hrozí nebezpečí z prodlení, což v tom případě nedoložilo. Podle Arenbergera tak vláda učinila, protože se v Děčíně objevila brazilská mutace covidu-19.

„My jsme ve spolupráci s epidemiology a ve spolupráci s právníky našeho ministerstva a zároveň následným zasedáním vlády vytvořili na podkladě těchto připomínek, které byly v rozsudku uvedeny, opravy, které začnou platit zase od pondělka, takže nedojde k přerušení opatření,“ ujišťoval Arenberger.

„Je potřeba zmínit, že soud rozhodl pouze z procesních důvodů,“ míní. „Soud odmítl možnost omezit shromáždění podle zákona 84 z roku 1990 Sb. O právu shromažďovacím. Typicky tedy politické demonstrace a církevní a náboženská shromáždění omezením celkového počtu účastníků. Čili tito účastníci tam mohou být v libovolném počtu, ale můžeme stanovit podmínky pro účastníky těchto akcí např. z hlediska protiepidemického, což jsme v tom novém mimořádném opatření také doplnili,“ pokračoval ministr.

„Trvání omezení maloobchodního prodeje a poskytování služeb není v rozporu s rozsudkem soudu,“ dodal s tím, že obchody a služby by se dle vládního plánu měly otevírat od 3. května - pokud tedy bude incidence 100 případů na 100 tisíc obyvatel za posledních 7 dní.

Prokazování se testy

U služeb, kde bude vyžadováno prokázání se negativním testem, budou akceptovány 7 den staré profesionálně odebrané PCR testy a max. 3 dny staré antigenní testy.

„Co se týče amatérsky odebíraných testů nebo neprofesionálně, tam jsme zatím hranici nestanovili. Ale je pochopitelné, že je mnohem kratší. Takže když třeba kadeřnice si udělá antigenní test třeba od své klientky, tak bude platit, řekněme, v tu dobu,“ podotkl Arenberger.

Uplatnitelné tak budou i testy provádění v zaměstnání, pokud je však vystaveno potvrzení. „Ve školách je to samoodběr, tam bychom to ještě měli doladit s hygienickou stanicí. Můj osobní názor je, že by se to mělo rovnat neprofesionálně odebraným testům a tam ta platnost by měla být jen jednorázová,“ říká ministr.

Balíček rozvolnění, který by měl platit od 3. května, bude ještě upřesněn v pondělí po jednání vlády.

Video  Arenberger ministrem zdravotnictví. Zeman zmínil Sputnik, hysterii a mrtvé  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Noty_kraso ( 23. dubna 2021 21:21 )

Když se nechám naočkovat, může se stát, že se i přesto nakazím???

verka1 ( 23. dubna 2021 17:17 )

Tady od nás se musí zajet do okresního města 20 km, antigenní test jen na 3 dny.

e.lesanova ( 23. dubna 2021 16:54 )

Úplně mimo realitu ...takže kde nemají odběrové místo vedle baráku, pojedou třeba hodinu v narvaném MHD tam a zpět do houfu lidí u odběrového místa, aby měli bumážku, že může ke kadeřnici, která má provozovnu, kde je sama??? A ta má provádět "kontrolu" předloženého testu?? Proč?? Bude za to mít příplatek nebo osvědčení o způsobilosti k úkonu?? Nemá to v popisu práce... Stejně jako řemeslníci, kteří i nyní normálně pracují a stýkají se s lidmi, narvané obchody, nemocnice atd., kde by tedy musela rovněž u vchodu probíhat kontrola platného testu atd. atd Tak to mohu garantovat, že u lidí neprojde Imunita po očkování 3 - 6 měsíců, takže na podzim další kolo???

frantacizek ( 23. dubna 2021 16:43 )

takhle jste to mohli mít v těch kadeřnictví pod kontrolou aspoň v rouškách, bez těch testů.. doma jsou většinově bez, to prostředí k tomu svádí

frantacizek ( 23. dubna 2021 16:36 )

kadeřnice budou nadále chodit po domácnostech, obvykle na obou stranách bez roušek, což se děje ale doposud, jak je vidět, čili to epidemii nezhoršuje, proto i ta opatření v kadeřnictvích jsou nelogická, není to nijak jiné prostředí. Nevím, kdo z neočkovaných bude chtít zvyšovat náklady na stříhání vlastním testováním - to je nedomyšleno..přitom i tak budou muset být s rouškou v průběhu stříhání, což je znovu demotivující pro zákazníka. Stejně tak to, že kadeřnice ten test mít nebude muset povinně.. Nevím, jak tam hoši uvažujete na té vládě..
Pfizer už jinak klinické studie kohorty 12-15 let tvoří a počátkem června už mají rozjet očkování v USA téhle věkovky naplno, čili to půjde i tady u nás. Je zajímavé, že tohle kolega Arenberger nemá zmapováno z veřejných zdrojů, ale chtěl tady asertivně testovat na našich lidech podstatně horší vakcínu Sputnik i přes skandály ze Slovenska a Brazílie..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa