Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Arenberger: Brazilská mutace je v Česku. Na „psa“ zapomeňte a sportování se rozvolní

Aktualizováno -
9. dubna 2021
13:53
Autor: ČTK, simao - 
9. dubna 2021
10:17

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) dnes na tiskové konferenci uvedl, že v Česku je brazilská mutace koronaviru - a to na Děčínsku, kde se odkládá o týden rozvolnění, které čeká Čechy od pondělí. Na systém PES zapomeňte, vzkázal v rámci rozvolňování. A upozornil na to, že jde nyní o to, zda lidé budou či nebudou nosit respirátory a zda se budou tajně scházet, či nikoli. Objasnil, jak se rozvolňují pravidla pro venkovní sport, kde si může 20 lidí zahrát od pondělí třeba fotbal.

V pondělí se takřka v celém Česku opět otevřou základní školy a také školky pro předškoláky. Od pondělí se také mají otevřít obchody s dětským oblečením či obuví, papírnictví, čistírny, trhy nebo zoologické a botanické zahrady.

Výjimku, kde se rozvolňovat nebude, tvoří Ústecký kraj - okres Děčín. Diskutovaným regionem byl také Zlínský kraj, ale tam se o týden rozvolňování odsouvat nebude.

Video  Nový ministr se zbavil „psa“. Arenberger také potvrdil brazilskou mutaci v ČR  - ČTK
Video se připravuje ...

V Děčíně je brazilská mutace. A rozvolnění o týden později

V okrese Děčín byly totiž potvrzeny dva případy brazilské mutace, uvedl nový ministr Petr Arenberger na své první páteční tiskovce. „Doporučili jsme tamější hygienické stanici, aby vyhlásili posunutí rozvolňovacích opatření o jeden týden, co se týče školské docházky a otevření obchodů. Epidemiologická situace je tam v tomto okamžiku složitější,“ varoval Arenberger.

Podle něj jde o případy dovezené nákazy ze zahraničí, dle jeho informací spolu souvisí, ale momentálně nadále probíhá trasování.

Epidemie v Česku zpomaluje

Současný celkový vývoj je však v Česku podle Arenbergera pozitivní. Epidemie v Česku dle aktuálních čísel skutečně zpomaluje. Ve čtvrtek přibylo 5245 potvrzených případů covidu. Je to nejméně v pracovní den od 14. prosince. Počet hospitalizovaných s covidem klesl na 6144 pacientů. Je tak nejnižší od poloviny února. K dnešnímu ránu byla v českých zdravotnických zařízeních volná čtvrtina standardních lůžek s kyslíkem. Pro pacienty s covidem-19 bylo určeno 2064 neobsazených postelí.

Za tento týden zatím v Česku přibylo 19 289 nakažených. Minulý týden to za stejnou dobu bylo více než 29 000 případů. Velký rozdíl ale zkresluje pondělí, které bylo minulý týden standardně pracovní, zatímco tento týden byly Velikonoce.

S nákazou dosud v zemi zemřelo 27 617 lidí. Stejně jako zpomaluje epidemie, klesají pomalu také počty zemřelých. Stále však zůstávají denně v trojciferných číslech. Ovšem zatímco v březnu denní počty zemřelých několikrát překročily 200, v dubnu se drží spíše lehce nad stovkou.

Arenberger: Nevidíme ještě efekt Velikonoc

„Epidemiologická situace se pomalu zlepšuje, Nevidíme zatím ještě ten efekt Velikonoc, který nám s těmi čísly může pořád ještě trošku zamíchat, ale klesající čísla i po obnovení testovací kapacity po svátcích jasně prokazují, že ten pozitivní trend pokračuje.Snižují se všechny ukazatele,“ podotkl na tiskovce Arenberger.

„Stále ale jsou ještě významné mezikrajové a meziregionální rozdíly,“ upozornil. Většina regionů však hlásí klesající počet hospitalizovaných, vyzdvihl.

O rozvolnění promluvil Arenberger již ve středu po svém uvedení do funkce. „Rozvolňování musíme dělat velmi obezřetně, abychom si nezhoršili ten trend, který je velmi příznivý,“ upozornil. A v pátek prozradil, čím se bude řídit rozvolnění nyní. Na „psa“ zapomeňte, vzkázal nový ministr s narážkou na tabulku protiepidemického systému PES, kterou představoval loni jeho předchůdce Jan Blatný.

Video  Arenberger řekl, podle čeho se bude rozvolňovat. A novinky u Sputniku?  - ČTK
Video se připravuje ...

Další rozvolnění? Uvidí se za 14 dní

„Bohužel teda ještě stále rádi využíváme toho, že restaurační zařízení jsou zavřená,“ podotkl Arenberger. „Přeci jenom bychom rádi počkali na to, až po 14 dnech uvidíme, jak nám to epidemiologicky zamává s celou situací a potom se zamysleli nad dalším rozvolňováním,“ vzkázal ministr.

„Určitě budeme pokračovat dál,“ ujistil ohledně rozvolňování. V týdnu do médií unikla pracovní verze systému PES, která však již neplatí. „My jsme se rozhodli, že půjdeme trochu jiným směrem, že si uděláme jednotlivá pravidla, v jaké řadě budeme dál pracovat,“ uvedl.

Další rozvolnění tak souvisí i na případných nových mutací v Česku a na tom, „jestli budeme, nebo nebudeme nosit roušky, jestli se budeme tajně shromažďovat, nebo nebudeme a podle toho vývoje té situace se budeme postupně posunovat v tom rozvolnění dál“.

„Na psa (systém PES - pozn. red.) zapomeňte, pokud to není váš pes v boudě na dvorku. Na toho nezapomínejte, ten vás rád uvidí. Budeme pracovat trochu jiným způsobem,“ vzkázal Arenberger, že se již nebude aktualizovat tabulka pěti barevných kolonek.

Zmírnění opatření se bude podle ministra řídit zejména počtem případů covidu na 100 000 obyvatel, podílem pozitivních testů a počty hospitalizovaných.

Babiš

Andrej Babiš (politik hnutí ANO, premiér, podnikatel) : Rozvolňujeme dost

„My rozvolňujeme podle mého gusta dost, ta situace stále ještě není dobrá v nemocnicích a já mohu jenom apelovat na občany, aby dodržovali ta známá pravidla. Je to o těch kontaktech, ta britská mutace skutečně způsobila velké škody,“ uvedl v pátek při inspekci v očkovacím centru v O2 universum premiér Andrej Babiš.

„Musíme být obezřetní, musíme pozorovat, co se stane po tom pondělí a ty věci, které se vyskytnou, ty problémy, tak bude potřeba, aby ministerstvo školství a zdravotnictví řešilo operativně,“ dodal Babiš.

Sportování od pondělí: 20 lidí venku na hřišti

Arenberger komentoval také rozvolnění v oblasti sportu rovněž od pondělí 12. dubna po konci nouzového stavu.

„Venku mohou sportovat skupiny až 20 lidí bez využití vnitřních prostor sportovišť. Tzn. nemůžou jít do šatny, nemůžou se jít osprchovat. Prostě 20 lidí může pobíhat po hřišti. Ve vnitřních sportovištích mohou sportovat jen osoby v rámci výkonu zaměstnání, profesionální sportovci,“ podotkl Arenberger s tím, že amatérští sportovci nemohou nadále vnitřní sportoviště využívat. „Dvacet lidí si může zahrát fotbal, i když bude trošku ošizený o brankáře,“ dodal ministr.

Restaurace jen s PCR testem?

Arenberger dostal na tiskovce dotaz na to, zda do restaurací bude možné chodit pouze s negativním PCR testem, jak zní jeden z návrhů. „My o tom intenzivně jednáme, mně se ten model samozřejmě velmi líbí, protože PCR test je to, co nám opravu říká pravdu na vysoké procento,“ poznamenal. „Otázkou je, jak to udělat,“ upozornil na to, že u PCR testů je delší zpracování v laboratořích.

Očkování: Od 14. dubna kategorie 65+

„Aspoň jednu dávku už má dneska 1,3 milionu osob. Zásadně zrychlujeme očkování,“ uvedl na tiskovce nový ministr, který ve středu představil plán, ke kterému má Česko směřovat - a to až 140 tisíc očkovaných denně. Nyní jsme zhruba na polovině, podotkl. 

Ve středu 14. dubna se otevře očkování pro skupinu 65+ - celkově jde o skupinu cca 670 tisíc obyvatel ve věku 65 až 69 let, z nichž ale 250 tisíc obyvatel mohlo být očkováno již dříve a od 14. dubna půjde tak o cca 400 tisíc osob, vypočítával Arenberger. „Do konce června podle toho, jak máme teď naplánované dodávky vakcín, tak bychom mohli mít naočkováno 58 procent populace,“ dodal ministr.

Video  Arenberger ministrem zdravotnictví. Zeman zmínil Sputnik, hysterii a mrtvé.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 12. dubna 2021 08:27 )

CO ŽVANITE BABIŠ PRAŽÁCI NIC NERESPEKTUJI A JEN ŠIŘI Běsnění opozičních šílenců Pekarové a Fialy lékařka nechápe
Asi nejvíce ji vytáčejí hlášky k ruské vakcíně od šéfky TOP 09 Pekarové Adamové, předsedy ODS Fialy či prvního muže Senátu Vystrčila. „Ti úplně běsní, a když jdete na sociální sítě, tak to na nás všude vyskočí. Jak Pekarová napsala, že Sputnik rozvrací státy a že rozvrátil Slovensko, no to je šílené. Jako lékařce mi přijde úplně děsivé, že tohle v rámci ideologie můžou dělat. A to jenom v duchu antibabiš. To už je podpásovka, protože čím méně budeme mít naočkovaných lidí, tím hůř. Jako lékařku mě rozčiluje, že tu vakcínu používají jako ideologii. Podle mě i EU tohle schválně vyvolává. Opozice řvala, že dostaneme o 70 tisíc vakcín méně, nakonec jsme jich díky Rakušanům a jiným dostali oproti tomu ještě o 10 tisíc víc. Prostě flusat špínu, místo aby se zamysleli nad tím, proč to takhle Brusel s rozdělováním vakcín dělá,“ zlobí se lékařka.

Nechce spekulovat o tom, v čem jsou problémy momentálně nejvíce diskutované vakcíny britské farmaceutické společnosti. „Těžko říct, co se s AstraZenekou děje, že s ní některé země odmítají očkovat a Němci berou Sputnik a chtějí ho vyrábět. Proč tedy u nás proti Sputniku tak ječí, když musí vědět a odborníci to potvrdí, že Rusové nikdy neměli vakcíny špatné, respektive je někdy měli lepší než Američané? To politikum u těch opozičních šílenců nechápu, ten jejich postoj, tu špínu, co házejí i díky tomu na Babiše. Jsem kvůli tomu ve fázi, že jestli to bude ještě chvíli trvat, že na něj budou takhle flusat, tak půjdu a hodím mu to. A to jsem celý život volila pravicové strany, i když nevím, jestli se dnes o ODS dá říci, že je pravicová. Dokonce jsem jednou volila i topku. Ale od obou těchto stran to je sprosťárna největšího kalibru,“

MAMKA2316 ( 12. dubna 2021 08:26 )

CHCI SPUTNIK NEBO NIC !!!!NEJSEM POKUSNÁ KRYSA ZÁPADNICH NADNARODNÍCH SPOLEČNOSTI !!!Běsnění opozičních šílenců Pekarové a Fialy lékařka nechápe
Asi nejvíce ji vytáčejí hlášky k ruské vakcíně od šéfky TOP 09 Pekarové Adamové, předsedy ODS Fialy či prvního muže Senátu Vystrčila. „Ti úplně běsní, a když jdete na sociální sítě, tak to na nás všude vyskočí. Jak Pekarová napsala, že Sputnik rozvrací státy a že rozvrátil Slovensko, no to je šílené. Jako lékařce mi přijde úplně děsivé, že tohle v rámci ideologie můžou dělat. A to jenom v duchu antibabiš. To už je podpásovka, protože čím méně budeme mít naočkovaných lidí, tím hůř. Jako lékařku mě rozčiluje, že tu vakcínu používají jako ideologii. Podle mě i EU tohle schválně vyvolává. Opozice řvala, že dostaneme o 70 tisíc vakcín méně, nakonec jsme jich díky Rakušanům a jiným dostali oproti tomu ještě o 10 tisíc víc. Prostě flusat špínu, místo aby se zamysleli nad tím, proč to takhle Brusel s rozdělováním vakcín dělá,“ zlobí se lékařka.

Nechce spekulovat o tom, v čem jsou problémy momentálně nejvíce diskutované vakcíny britské farmaceutické společnosti. „Těžko říct, co se s AstraZenekou děje, že s ní některé země odmítají očkovat a Němci berou Sputnik a chtějí ho vyrábět. Proč tedy u nás proti Sputniku tak ječí, když musí vědět a odborníci to potvrdí, že Rusové nikdy neměli vakcíny špatné, respektive je někdy měli lepší než Američané? To politikum u těch opozičních šílenců nechápu, ten jejich postoj, tu špínu, co házejí i díky tomu na Babiše. Jsem kvůli tomu ve fázi, že jestli to bude ještě chvíli trvat, že na něj budou takhle flusat, tak půjdu a hodím mu to. A to jsem celý život volila pravicové strany, i když nevím, jestli se dnes o ODS dá říci, že je pravicová. Dokonce jsem jednou volila i topku. Ale od obou těchto stran to je sprosťárna největšího kalibru,“

wenzel trousil ( 10. dubna 2021 10:34 )

V Cesku se stava modou novy zpusob Ruske rulety---Ockovani ASTROUZENECOU a nejnoveji i vakcinou J & J..Viel spas!!

ho.no ( 10. dubna 2021 08:03 )

tak máme zase nového ministra,...mám pocit,že se Babiš pěkně nadře,dobře mu tak,...jen pořád nevím,jestli budu moct hrát v pondělí fotbal,kdy ,jak a proč budou testovány mé děti,podle čeho se bude rozvolňovat,i když informaci o tom,že to určitě nebude pes,ale ne ten pes u boudy "chacha",už vím,a vlastně všechno se dozvím až v sobotu navečer,po jednání vlády,...když si vzpomenu ,jak probíhá jednání vlády podle neuvedeného ministra,začíná mi být šoufl,...jediná radostná novina je,že jdu ve středu na očkování,sice AstrouZenecou,ale snad to dám,...

jochen84 ( 9. dubna 2021 23:59 )

Nic jsem nepodepsal. To už někde zaznělo .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa