Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Smejkal: Pozor na sdružování o Velikonocích. Kubek zmínil národní katastrofu

Autor: mach, ČTK - 
28. března 2021
13:52

Podle epidemiologa Petra Smejkala je reálné, že by následujících 14 dní mohlo být pro Česko posledních, které prožije v nouzovém režimu. Řekl to v nedělním pořadu Partie na CNN Prima News. Podle něj bude záležet na tom, jak dopadnou Velikonoce. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka jsme mohli mít jiné Velikonoce, pokud by vláda našla odvahu zavřít fabriky.

„Mám z nich trochu strach, ale na druhou stranu některé provozy nepojedou v takové míře, jako normálně,“ řekl Smejkal s tím, že mu nepodařilo přesvědčit ministra Karla Havlíčka (za ANO), aby se velké provozy, které netestují, přes Velikonoce uzavřely.

Případné rozvolnění dosavadních protikoronavirových opatření po Velikonocích bude záviset na tom, jak budou lidé opatření dodržovat. Situace by se zhoršila a počty nakažených by opět rostly, kdyby se lidé o Velikonocích sdružovali, míní Smejkal.

„Nejhorší by bylo, kdyby se všichni rozjeli někam na pomlázky a tam se sdružovali. To si budeme muset tento rok odpustit,“ řekl Smejkal.

„Uzávěra okresů má význam a zpomaluje průchod epidemie,“ tvrdí Smejkal. S ním zásadně nesouhlasí ředitel Centra očkování a cestovní medicíny Jiří Beran, kterému lockdown smysl nedává. „Mně to smysl nedává, já bych postupoval víc cíleně. Pořád se bavíme o počtu nakažených, ale my musíme především snížit počet úmrtí,“ vysvětluje Beran, podle kterého umírá v lockdownu i bez něj přibližně stejný počet lidí. 

Video  Epidemiolog Smejkal o Velikonocích v Česku, vzkazu pro chataře i novém postu  - Blesk
Video se připravuje ...

Máme tady jiný virus

„Počty zemřelých rostou z jiných důvodů a těmi důvody jsou mutace. My už dneska víme, že nové mutace jsou nejen nakažlivější, ale i smrtnější,“ nesouhlasí s Beranem Smejkal. 

Se Smejkalem souhlasí vedoucí lékař KARIM VFN Martin Balík: „Další rozvolnění není na místě. To co teď lidi nejvíce kosí, je kombinací nových mutací a bakteriální superinfekce.“ Podle Balíka se situace zlepší během dubna.

 „Kdybysme na začátku března zavřeli fabriky, mohli jsme mít lepší Velikonoce. Epidemie sice brzdí, ale velmi pomalu. Hodně důležitá je důvěra občanů v politiky a naši politici bohužel opakovaně dávali nerealizovatelné sliby,“ prezident České lékařské komory Milan Kubek a dodal že Česko se v kumulativním počtu úmrtí vypracovala na nejhorší pozici na světě. „Pandemie se neřeší v nemocnicích, tam se hasí průšvihy. Epidemie se řeší opatřeními politickými. Ta se zvládá v MHD, v parcích a továrnách, které vláda neměla odvahu zavřít,“ řekl Kubek.

S tím souhlasí Smejkal, který uzavření továren opakovaně navrhoval. „My jsme tu epidemii neřídili příliš inteligentně. Zatímco školy máme zavřené, divadla nehrají, tak provozy pořád jely, “ vypočítal Smejkal s tím, že je rád, že se konečně rozjelo, byť pozdě, testování v továrnách. Jeho prioritou je aby se co nejdříve otevřely školy. 

Polovina populace ČR má imunitu proti koronaviru

„Ne všechna opatření možná dávají smysl a ne každý lockdown funguje. Možná v situaci kdy se 4,5 milionu lidí potkalo s koronavirem a 1,3 milionu dostalo aspoň jednu dávky vakcíny jsme možná za tragických okolností dospěli k imunizaci společnosti,“ řekl Balík s tím, že  lze říct, že polovina občanů ČR má imunitu proti koronaviru.

Podle prezidenta ČLK Milana Kubka je 25 tisíc mrtvých národní katastrofa a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) epidemii podcenil. „Vydali jsme se strategií postupného promořování, což je chyba. On (Blatný) není epidemiolog, není manažer a není politik. A nemá charisma,“ řekl Kubek. Vadí mu, že chybí politický konsensus všech politických stran, které se prostě nedokázali dohodnout, že nepřítel je virus a ne lidi s rozdílným názorem.

Posunout interval očkování?

V debatě ohledně posunutí druhé dávky vakcíny se shodli Smejkal s Beranem, že by se mělo zohlednit i to, že lidé kteří prodělali covid by měli být vyjmutí z očkován minimálně na šest měsíců, tak jak je to v Izraeli. „Každý, kdo prodělal covid je chráněn stejně jako ten, kdo je očkován, „tvrdí Beran. S tím souhlasí Smejkal, který současně chce aby se začalo uvažovat o posunutí druhé dávky vakcíny.  “Snažíme se posunout interval na 42 dnů, odborně na tom panuje shoda. Navíc je nutné říct že to nikoho neohrozí,“ řekl Smejkal.

To doporučil i vedoucí lékař KARIM VFN Martin Balík. Lékaři by podle Balíka měli mít možnost individuálně rozhodnout, koho naočkují proti covidu-19 jednou dávkou, koho naočkují oběma dávkami a komu vakcinaci oddálí. Vakcinace lidí, kteří prodělávají covid, nebo ho v blízké minulosti prodělali, totiž zvyšuje riziko nežádoucích účinků očkovací látky, dodal.

sorgedoktor ( 31. března 2021 18:43 )

Poslyste. dr Kubek je Medicinae univarsae doctorus.Neni epidemiolog, to je pravda...Ovsem zde zastupuje jako osoba Lekarskouim komoru, je nutno si ho vazit ve smyslu ucty, autorityx et cetera..

kedris ( 29. března 2021 01:56 )

http­s://o­tevris­voumys­l.cz­/tes­tova­ci-tycinky-na-covid-sterilizovane-ethylenoxidem-latkou-co-zpusobuje-rakovinu-muz-sdili-pribeh-zemreleho-otce/

starymlok ( 29. března 2021 00:09 )

Profousku nehul

holahej ( 28. března 2021 20:46 )

Beran je demagog a hlupák, vidí mrtvé stále stejné, nechápe že mezi nákazou a úmrtím uplyne i měsíc léčení, než je člověk mrtvý je napřed nakažený. To by čuměl, kdyby nebyla opatření, kam by počty mrtvých vyskočily. Jak může tak blbě kecat.

zlymikes ( 28. března 2021 16:17 )

to profousek3 je génius nebo genitál?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa