Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rážová končí. Vláda ji odvolala, Blatný důvod tutlá. Hlavní hygieničkou bude Svrčinová

Aktualizováno -
8. března 2021
19:18
Autor: vei, ČTK - 
8. března 2021
18:47

Vláda odvolala hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou. V polovině března ji nahradí zatím jako pověřená řízením dosavadní šéfka hygieniků Moravskoslezského kraje Pavla Svrčinová. Na tiskové konferenci po jednání vlády to oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Důvody odvolání Rážové Blatný ani po opakovaných dotazech neřekl.

Rážovou do funkce jmenovala vláda koncem loňského června. Funkcí byla už předtím pověřena po březnovém odvolání Evy Gottvaldové, která podle kabinetu nezvládla svou práci v počínající epidemii. O jejím odvolání se spekulovalo dva týdny, dnes se tak stalo. Blatný jí jen poděkoval za odvedenou práci v náročném roce, důvody odvolání ani po opakovaných dotazech neřekl. „Je to mé rozhodnutí, které jsem právě okomentoval,“ dodal jen Blatný. 

„Určitě se nejedná o žádné antipatie, ani o nátlak. Je přirozené, že po určité době může mít člověk právo se nadechnout,“ nebyl ani po třetím dotazu příliš konkrétní. V minulosti kritizoval práci Rážové premiér Andrej Babiš (ANO).

Svrčinová v týdnu v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekla, že ji Blatný k důvodu odchodu Rážové řekl, „že jeví známky únavy a má strach o její zdravotní stav“. Argument, že Rážová je unavená, podle ní používal i premiér, který ji přemlouval, aby funkci přijala.

S prací některých vysokých úředníků ministerstva zdravotnictví v době sílící epidemie koronaviru vyjádřil v minulých dnech nespokojenost i premiér Andrej Babiš (ANO). „Kde je hlavní hygienička?“ řekl premiér před časem v CNN Prima News. Později v ČT uvedl, že Svrčinovou považuje v oboru za jednu z nejlepších. Doufá v to, že půjde do médií a bude tváří, které lidé uvěří. „Myslím, že to není pro členy vlády, aby dělali nějaké predikce (epidemie), které potom se nenaplní. To už jsme měli několikrát,“ řekl premiér.

Sedmapadesátiletá Svrčinová vede moravskoslezskou krajskou hygienickou stanici od loňského ledna. Je odbornicí v ochraně a podpoře veřejného zdraví, dlouhá léta se specializovala na hygienu výživy a bezpečnost potravin, jako auditorka i na celoevropské úrovni v Bruselu.

Loni v červenci ji tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vyzval, aby zvážila setrvání ve funkci kvůli podle něj nezvládnuté komunikaci o zpřísnění protiepidemických opatření v Moravskoslezském kraji. „Pan ministr mě vyzvat může, tak ať mě odvolá,“ reagovala tehdy Svrčinová.

Na facebookové stránce Svrčinové byl loni v říjnu sdílen příspěvek, který ve čtvrtek romská organizace Romea na twitteru označila za rasistický. „Nevím, jak se mně to na profilu ocitlo, a proto jsem celý profil zrušila. Já opravdu facebook nepotřebuju,“ řekla k tomu ČTK Svrčinová.

Vtip, který se objevil na facebooku Pavly Svrčinové. Vtip, který se objevil na facebooku Pavly Svrčinové. | reprofoto Facebook

Zdravotnický deník minulý týden psal o tom, že pozici na ministerstvu nemá jistou ani politický náměstek a koordinátor kapacity intenzivní péče v nemocnicích Vladimír Černý.

Video  Vláda o odměnách pro zdravotníky i sociální služby, změnách u daní a nových kompenzačních programech.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 8. března 2021 21:36 )

No alespoň s tím covidem zatočí rázně. Čísla půjdou rapidně dolů.

ingmarie ( 8. března 2021 21:06 )

Paní Svrčinová k Babišovi pasuje. Vypadají spolu jako manželský pár , který doteď provozoval veřejné záchodky na ostravském hlavním nádražím.Takový soulad se hned tak nevidí,

strejda777 ( 8. března 2021 19:57 )

Co to mají obě na hubě? To nemají na respirátory?????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa