Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Studenti musí nastoupit do nemocnic, rozhodla vláda. Práce z domova povinná nebude

Aktualizováno -
5. března 2021
16:18
Autor: Mii, ČTK - 
5. března 2021
12:00

Vláda schválila pracovní povinnost studentů v nemocnicích. Týká se posledních dvou ročníků středních zdravotnických škol či části mediků. Naopak nenařídila povinnou práci z domova tam, kde je to možné, důrazně na ni ale apeluje. A rozhodla také o povinném testování zaměstnanců ve státní správě od 10. března. Řeč podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nepřišla na hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou, kterou má nahradit šéfka ostravské hygieny Pavla Svrčinová.

Blatný možnost znovu zapojit mediky či studenty zdravotnických škol do práce v nemocnicích v minulých dnech už několikrát zmínil, kvůli jejich studijním povinnostem ale k tomu zatím nepřikročil. To se ale změnilo.

Pracovní povinnost se týká vedle studentů třetích a čtvrtých ročníků středních zdravotnických škol také čtvrtého a pátého ročníku vysokoškolského studia všeobecného lékařství. Vztahuje se rovněž na všechny ročníky vysokých a vyšších odborných škol, které se připravují na nelékařské zdravotnické povolání.

Studenti podle Blatného budou mít nárok na přednostní očkování.

Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že povinný home office vláda nenařídí.  „Naše resorty se ten home office snaží maximálně využít, máme asi 15-20 procent lidí na pracovištích. Zabývali jsme se možností to nařídit, ale myslím si, že to není potřebné a všichni zaměstnavatelé chápou, že je to důležité z hlediska mobility,“ konstatoval premiér. Podle něj je motivací i samotestování, které není doma nutné. 

Povinné testování pro státní zaměstnance by začne od středy od středy 10. března, oznámil ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček. Od 17. března už nebudou moci na pracoviště zaměstnanci bez testu. Na testování se podle Blatného použije část testů, které byly určené původně na testování školáků. „Je tam dostatečná rezerva. Z těch řádově 3,5 milionu jich pro školy zůstane přibližně 2,3 2,4 milionu,“ řekl Havlíček.

Tuto středu začalo povinné testování v podnicích nad 250 zaměstnanců. Firmy ho musejí u všech pracovníků dokončit do 12. března. Společnosti s 50 až 249 zaměstnanci mají testování zahájit dnes a dokončit 15. března. „Dnes se k testování přidaly i podniky a firmy od 49 do 249 zaměstnanců,“ doplnil Havlíček.

„Pro zaměstnavatele do 50 zaměstnanců je testování nepovinné, ale možné. Stejně tak se testování netýká lidí, kteří mají potvrzení o očkování, či průkaz o prodělání covid-19 ne starším 90 dnů,“ shrnul informace o testování ve firmách ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). 

Varoval ale před hromadným nákupem těchto testů, jinak jich podle něj může být nedostatek a budou dražší. „Je lepší si koupit testů o něco méně a pak dokupovat další,“ uvedl Havlíček. 

Babiš: Svrčinová je odborník

Ministři se naopak nezabývali odvoláním hlavní hygieničky Jarmily Rážové. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ji v polovině března vystřídá ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. Babiš o víkendu vyjádřil nespokojenost s prací některých vysokých úředníků ministerstva zdravotnictví v době sílící epidemie koronaviru.

Hlavní hygienička je zároveň náměstkyní ministra zdravotnictví. Sedmapadesátiletá Svrčinová vede moravskoslezskou krajskou hygienickou stanici od loňského ledna. Nabídku na post potvrdila, jen několik hodin poté se jí však podařilo vyvolat kritiku.

Vtip, který se objevil na Facebooku Pavly Svrčinové Vtip, který se objevil na Facebooku Pavly Svrčinové | reprofoto Facebook

Na facebookové stránce Svrčinové byl totiž loni v říjnu sdílen příspěvek, který romská organizace Romea na twitteru označila za rasistický. „Nevím, jak se mně to na profilu ocitlo, a proto jsem celý profil zrušila. Já opravdu facebook nepotřebuju,“ řekla k tomu Svrčinová. „Nic takového není v mém vlastním přesvědčení a rozhodně tyto pocity žádné nemám, že bych byla rasistka,“ uvedla večer v pořadu České televize Události, komentáře. 

Blatný: Nemusím vše komentovat, děkuji

Babiš se odpvědi na sporný facebookový příspěvek vyhnul. „Co se týká paní Svrčinové, já ji považuji za odborníka,“ řekl premiér s tím, že důvěřuje ministrovi Blatnému. Blatný řekl, že ho facebookový příspěvek zarazil a bude o něm se Svrčinovou mluvit. 

Blatný také opakovaně odmítl říct, proč by měla skončit v pozici hlavní hygieničky Jarmila Rážová. „Já si nemyslím, že bych musel všechna svá rozhodnutí nějak komentovat. Je to něco, co se teďka nějakým způsobem děje,“ snažil se Blatný vybruslit z dotazu. Na opakovaný dotaz pak po chvíli odvětil „Děkuji“. 

Video  "Třetí světová", roboti bez emocí a příjemné překvapení: Mluvčí policie o tvrdém lockdownu Česka  - Blesk
Video se připravuje ...

Řeč padla i na očkovací látku z Číny Sinopharm. Babiš odmítl, že by jednal o jejím dovezení do Čech a vyčkává, až bude látka bezpečná, a tedy schválená Evropskou agenturou, či Státním ústavem pro kontrolu léčiv a ministerstvem zdravotnictví. Babiš také vysvětlil, jak to bylo s žádostí o telefonát čínskému prezidentovi. Více se dozvíte zde. 

Babiš dodal, že nyní Česko očekává dodávku 15 tisíc vakcín z Francie. Podle něj by se měla zapojit do klasických dodávek a měla by přijít příští týden. Co se týče datu očkování další skupiny obyvatel - tedy lidí mladších 70 let, na to odmítl Blatný reagovat. 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pohybovenadany ( 5. března 2021 23:55 )

Tady už jde sranda stranou ...

Pohybovenadany ( 5. března 2021 23:48 )

Od kolika hodin je zitra ten oběd na Karlově mostě ?

Anifa ( 5. března 2021 22:56 )

A nebo ty stovky úředníků z ministerstva zdravotnictví. Jejich činnost stojí za ..a očkováni rozhodně už mají

Anifa ( 5. března 2021 22:53 )

Místo studentů , které potřebují na pomocné práce, mohou povolat dospělé- třeba učitele, kteří jsou už rok doma a navíc budou proočkovaní

Pollo ( 5. března 2021 22:05 )

Až se naučíte přidávat komentáře do správného vlákna, můžeme pokecat na téma ironie a sarkasmus. Pak je jeetě možnost, že Vás platí Babišárna. To by odpovídalo úrovni, slovníku a nasazení Máry Prchala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud