Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lockdown: Plzeňané si vydupali nákupy v jiném okresu, z Nové Vsi by museli jezdit lesem

Autor: rv - 
1. března 2021
13:19

Nová vládní opatření, která omezují pohyb občanů, začala platit v pondělí. V Plzeňském kraji na jejich dodržování dohlíží 250 policistů, připojí se k nim i příslušníci armády a celníci. Padla už i ministerská výjimka, v obchodním centru Globus u Plzně mohou nakupovat jak lidé z Plzně-severu, tak i z města.

Právě kvůli možnosti nakupovat v Globusu se strhla velká diskuze na sociálních sítích. Obchod sice leží už v katastru obce Chotíkov z okresu Plzeň-sever, prakticky ale sousedí s plzeňskou částí Košutka, Plzeňané jej hojně navštěvují.

Nakonec se o tom, kdo si v Globusu bude moci nakoupit, rozhodovalo až v Praze. „Ministr vnitra udělil výjimku z omezení pohybu a pobytu osobám s místem trvalého pobytu nebo bydlištěm na území Plzně, mohou tak za účelem nákupu a služeb do katastrálního území obce Chotíkov,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Burešová. Do Globusu nyní mohou zákazníci ze severního Plzeňska i z Plzně.

Odříznutá obec

Zapeklitou situaci řeší i obyvatelé Nové Vsi na jihu Plzeňska. Hlavní příjezdová cesta sem vede z okresu Plzeň-město. Pokud by chtěli dostát vládním nařízením, museli by jet lesem, vyjet v lokalitě Dobré Štěstí a pokračovat na Dobřany. „Tahle cesta je ale od 1. března uzavřená,“ řekl starosta Miroslav Sedlák.

Většina lidí z obce sice dělá v Plzni, má tak potvrzení od zaměstnavatele, ale je třeba zajet si i nakoupit. „Předpokládám, že když policie o té uzávěře ví, že se to obejde bez problémů, ty dosud žádné nebyly,“ dodal starosta.

Pomůže armáda i celníci

Při kontrolách na území celého kraje doplní policejní hlídky od úterního rána i 80 vojáků a 20 celníků. „Nejvíce budou posilovat oblast Plzně. Z toho počtu pak bude polovina příslušníků Celní správy ČR vykonávat činnost na dálnici D5,“ popsala Burešová.

Kontroly mohou lidé očekávat převážně na hlavních silničních tazích na hranicích okresů, zejména v době cest do zaměstnání. „Hlídky budou mít svá pevná stanoviště, ale budou se také flexibilně pohybovat po daném teritoriu. Zaměříme se i na pohyb osob v rámci okresu,“ uvedla Burešová.

Policisté dohlídnou i na místa s vyšší koncentrací osob, vlaková a autobusová nádraží či centra měst. „Na dálnici D5 se budeme soustředit na sjezdy a nájezdy,“ doplnila mluvčí.

Potvrzení s sebou

Při cestě do práce při překročení hranice okresů je třeba předložit policistům písemné potvrzení od zaměstnavatele. „Zařiďte si je tedy v co možná nejkratší době, případně u sebe mějte pracovní smlouvu, průkaz zaměstnance a podobně,“ vyzvala Burešová.

V ostatních případech překročení hranice okresu je třeba předložit písemné čestné prohlášení. To je ke stažení ZDE. „Co se týká pohybu v okrese, kde žijete, stačí nám pouze ústní prohlášení k účelu vaší cesty,“ zakončila Burešová.

VIDEO: Policejní náměstek Vondrášek o lockdownu okresů

Video  Policejní náměstek Vondrášek o lockdownu okresů: Bojujeme o životy a zdraví lidí v Česku.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa