Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Průlomový rozsudek nad pražským gymnáziem: Otevírat zatím nemusí, soud vyhověl žádosti školy

Aktualizováno -
26. února 2021
14:23
Autor: ČTK - 
26. února 2021
14:14

Pražské Gymnázium Na Zatlance zatím nemusí v pondělí obnovit prezenční výuku. Nejvyšší správní soud (NNS) vyhověl žádosti gymnázia o odložení účinku úterního rozsudku Městského soudu v Praze, dokud nerozhodne o kasační stížnosti. Soud gymnáziu zakázal distanční výuku. Příslušné krizové opatření vlády vydané kvůli epidemii koronaviru podle něj povstalo z protiústavně vyhlášeného nouzového stavu.

Proti rozsudku podalo gymnázium kasační stížnost, do rozhodnutí o ní tak nyní může výuka pokračovat distančně. Jako důvod pro pozastavení účinků rozsudku městského soudu shledal NSS veřejný zájem na ochraně zdraví studentů i zaměstnanců školy a jejich rodinných příslušníků.

NSS přiznal, že pro důkladné zhodnocení rizika nákazy původcem nemoci covid-19 v případě otevření školy nemá dostatek informací, proto dočasné rozhodnutí vydal s využitím takzvaného principu předběžné opatrnosti.

„Tento právní princip je využíván zejména v ochraně životního prostředí. Zjednodušeně řečeno znamená, že nedostatek důkazů o ohrožení nesmí být důvodem pro neposkytnutí ochrany důležitému veřejnému zájmu, je-li tu reálná hrozba závažných následků,“ uvedl předseda senátu NSS Filip Dienstbier, který ve věci rozhodoval.

Na gymnáziu byly tento týden jarní prázdniny, takže se rozhodnutí soudu výuky ještě nedotklo. Stejně jako všechny veřejné střední školy a gymnázia v metropoli i toto zřizuje pražský magistrát. „Původní verdikt městského soudu byl sice pravomocný, ale v zásadě se jednalo pouze o prvoinstanční rozhodnutí bez dalšího přezkoumání. Je navíc zajímavé, že Krajský soud v Ostravě podobné žaloby proti distančnímu vyučování na školách tento týden zamítl,“ komentoval rozhodnutí NSS mluvčí města Vít Hofman.

Žaloba

Městský soud přikázal gymnáziu obnovit denní formu vzdělávání rozsudkem z úterý tohoto týdne. Gymnázium učí distančně od 5. října loňského roku na základě opatření vlády. Žalobu podal loni v listopadu jeden ze studentů, v žalobě poukazoval na to, že tento způsob výuky školský zákon nezná a že nemůže nahradit výuku prezenční. Zároveň namítal, že distanční vzdělání je v rozporu s rámcovým vzdělávacím programem.

Řízení o kasační stížnosti samotné se podle NSS může protáhnout, protože otázkou, zda za uzavření školy na základě mimořádných opatření vlády či ministerstva zdravotnictví lze žalovat samotnou školu, se zřejmě bude zabývat rozšířený senát Nejvyššího správního soudu.

Psycholožka Galina Jarolímková v Epicentru 15.10.2020 Psycholožka Galina Jarolímková v Epicentru 15.10.2020 | Archiv Blesku

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Omasta ( 26. února 2021 20:00 )

Rozsudek je zásadně špatný. Soudci nás mají za blce a švejkují. Není třeba zjišťovat riziko nákazy ve škole. Jakmile děti nebudou ve škole zvýší se riziko nákazy tam, ke budou přebývat. Mimoto nákaza neznamená žádnou újmu. Je jedno, jestli se nakazí mimo školu nebo ve škole. Je to přirozený proces, není povoleno omezovat práva účastníků soudního řízení. z důvodu, že si to pár zfanatizovaných učitelů přeje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa