Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš bouřil a odmítal posměšky: „Neselhali jsme!“ Poslanci zamítli prodloužit stav nouze

Aktualizováno -
26. února 2021
20:16
Autor: ČTK, simao, Jakub Veinlich, for - 
26. února 2021
05:30

Ani emotivní projev premiéra Andreje Babiše (ANO) nestačil. Sněmovna v pátek odmítla prodloužení nouzového stavu. Vláda jej chtěla prodloužit do 31. března. Musela následně přistoupit ke kroku, kdy vyhlásila nový nouzový stav - do 28. března. Ani tentokrát nechyběly ve Sněmovně různé útoky. Babiš následně bouřil.

Vláda požádala Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 31. března. Poslanci to však odmítli. Proti se postavila i KSČM.

Andrej Babiš (ANO) v emotivním projevu, kdy burcoval k prodloužení nouzového stavu, zmínil, že bude patrně potřeba, aby vláda vyhlásila nový nouzový stav. To vláda krátce po hlasování také udělala. Nový nouzový stav má platit do 28. března.

Babiš: My jsme neselhali! Nikdo neselhal!

Podle premiéra Babiše se vir změnil, je agresivní a napadá všechny věkové kategorie, jsme proto na hraně kolapsu. „Potřebujeme nouzový stav a potřebujeme, aby lidi omezili kontakty,“ říkal.

Babiš se vrátil i k formulaci „best in covid“, která se mu vrací často jako bumerang.

„Pokud se mi někdo stále posmívá, když jsem v srpnu na konferenci řekl best in covid, tak Češi byli best in covid. Nikdy jsem nemluvil o nás, o naší vládě. Nikdy jsem nemluvil o sobě. Mluvil jsem o tom skvělém videu, co udělal pan Ludvík, které jsem poslal i Trumpovi a všem. A byli jsme v tom příkladem. Ano, nebyli jsme schopni nakoupit zdravotnické prostředky, nebyly, nikdo na světě nebyl. Ale Češi to zvládli. I bez nás. A skvěle! Proto Češi byli best in covid,“ hřímal Babiš a dodal: „Ano, my jsme nesehnali; nikdo nesehnal.“

Chtějí omezit pohyb lidí na tři týdny

V následujících třech týdnech je kvůli epidemii covidu-19 v Česku podle Babiše nutné co nejvíc omezit pohyb lidí. Od pondělí 1. března by kvůli tomu mohl být s výjimkami zakázán pohyb mezi okresy. A právě k takto tvrdému opatření vláda potřebuje nouzový stav.

Debata o prodloužení čí neprodloužení nouzového stavu trvala ve Sněmovně několik hodin. Zatímco vláda trvala na prodloužení stávajícího nouzového stavu, opozice chtěla, aby vláda vyhlásila nový. 

Opozice proti prodlužování

„Prodlužovat nouzový stav, na který jsou podány ústavní žaloby, není podle nás legislativně čisté,“ varoval šéf hnutí STAN Vít Rakušan, jehož hnutí kandiduje ve volbách společně s Piráty. Podobný názor měla i kolice SPOLU složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. 

Video  Hamáček o omezení pohybu Čechů: Kdo bude moci opustit okres? A návrh omezení vycházek na katastr obce 
Video se připravuje ...

Koalice proto chtěla přijmout usnesení, ve kterém dá vládě oprávnění vyhlásit nový nouzový stav v délce 30 dnů. „Tímto bychom se vypořádali s tím, jakým způsobem by mohla vláda legislativně správně postupovat,“ obhajoval společný postoj opozičních stran vyjma SPD a KSČM šéf lidoveckých poslanců Marian Jurečka

Sněmovna nakonec přijala usnesení, ve kterém ruší nouzový stav k 27. únoru, a dávala vládě možnost na vyhlášení nouzového stavu. Babiš si stál za svým, požadoval dál prodloužení.

Babiš: Zrušení roušek? Obrovská chyba

Babiš se přitom ve Sněmovně ohlédl za posledním rokem a tím, jak ovlivnil od loňského března život v Česku. „Ještě si pamatuji, jak jsme řešili biatlon. Byl velký odpor, biatlon musí být! Zpochybňovala se ta opatření a trasovali jsme, až přišel ten taxikář, který nakazil asi 100 lidí a začal komunitní přenos. A to byl ten zlom,“ připomněl Babiš.

„Potom jsme se dostali do tlaku, že budeme rozvolňovat, tak jsme rozvolňovali postupně, neměli jsme žádného psa,“ připomněl Babiš.

Připustil však i chyby. „V červnu byla oslava na Karlově mostě, všichni jsme slavili a těšili se - a to není výčitka, to je konstatování. Všichni jsme slavili, že vir je pryč. Zrušili jsme roušky 1. 7. Obrovská chyba,“ míní premiér.

A všichni šli do Chorvatska. A vrátilo se 100 000 lidí z Chorvatska a my jsme je netestovali. Obrovská nálož viru! Obrovská chyba! Techtle Mechtle, obrovská chyba! Měli jsme zavřít okamžitě všechny bary. My jsme to neudělali! Takže ano, těch chyb se nadělalo strašně moc,“ dodal Babiš.

Prosba občanům

„Já vím, že ta důvěra tady není, že jsme x-krát asi selhali. Ale to neznamená, že jsme do toho nedali maximum, že jsme vlastně od toho února nebo ledna minulého roku pracujeme neustále, stále. Snažíme se, bojujeme,“ přesvědčoval premiér.

„Po vládě vysvětlíme našim spoluobčanům, jak je důležité, abychom ještě tři týdny skutečně omezili naše kontakty. Chápu, že je to těžké, ale je to nesmírně důležité, pokud nechceme totální kolaps našich nemocnic, tak to musíme udělat. Musíme to udělat společně a doufejme, že to všichni pochopí a že nám dají ještě poslední šanci, abychom to zvládli společně, abychom se vrátili do března 2020,“ zakončil Babiš své vystoupení.

Dění ve Sněmovně jsme sledovali v našem online přenosu:

Sněmovna o nouzovém stavu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
20:31
26. 3. 2021

Dnešní online reportáž k jednání Poslanecké sněmovny o žádosti vlády k prodloužení nouzového stavu končí. 

Podle premiéra Andreje Babiše by mělo být nynější prodloužení nouzového stavu do 11. dubna poslední. Vláda chtěla původně nouzový stav dodržet až do konce dubna.

Děkujeme za pozornost. Pro další informace sledujte zpravodajství na Blesk.cz. 

20:27
26. 3. 2021
!

Vláda oficiálně na mimořádném jednání během pár minut během videokonference prodloužila nouzový stav do 11. dubna. Ten trvá nepřetržitě od 5. října. 

20:24
26. 3. 2021

Sněmovnou prošlo také usnesení Pirátů, podle kterého by vláda měla povolit konání farmářských trhů a narovnat tak podmínky mezi trhy a supermarkety. 

20:22
26. 3. 2021

„Všechna usnesení, která byla přijata, bereme vážně, nicméně se budeme rozhodovat podle konkrétní situace,“ řekla k přijatým usnesením Sněmovnou vicepremiérka Alena Schillerová. 

„Pokud bude ta situace přijatelná, tak budeme dělat vše pro to, aby mohla být ta opatření ukončena i dříve,“ dodal ministr zdravotnictví Jan Blatný. 

Šéf zdravotnictví vyloučil, že by se cestování mezi okresy mohlo povolit například před Velikonocemi. 

„Právě minimálně do Velikonoc, včetně, musí podle odborníků ta opatření trvat,“ dodal Blatný.  

20:15
26. 3. 2021

„Jsem nesmírně rád, že zvítězily odborné argumenty a víra toho, že musíme ochránit zdraví našich občanů,“ řekl na tiskové konferenci po jednání Sněmovny ministr zdravotnictví Jan Blatný. 

Ihned po Velikonocích vláda podle Blatného přezkoumá všechna opatření. Zákaz nočního vycházení má podle Blatného skončit nejpozději s nouzovým stavem. 

„Budeme pracovat co nejintenzivněji s ministerstvem školství na návratu dětí do škol. Jako nejpravděpodobnější termín je 12. dubna,“ řekl Blatný. 

O Velikonocích má přestat platit zákaz pořádání bohoslužeb.  

 

20:10
26. 3. 2021

Přes videokonferenci by se dnes měla ještě sejít vláda a formálně potvrdit prodloužení nouzového stavu, tak jak schválila Sněmovna do 11. dubna. 

20:09
26. 3. 2021

Jednání poslanců pro dnešek skončilo. Znovu by se měli sejít na schůzích příští týden ve čtvrtek. 

20:05
26. 3. 2021

Lidé nemohou nadále cestovat na své chaty a chalupy s negativním testem na covid mimo okres, kde mají trvalé bydliště. Návrh Sněmovnou neprošel. 

19:59
26. 3. 2021

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se pozastavil nad tím, proč bude v Česku platit nouzový stav ještě po 6. 4., kdy mají skončit kontroly na hranicích okresů a také zákaz cestování mezi okresy. 

Podle Jurečky bude nouzový stav do 11. dubna upravovat tedy jen zákaz vycházení po 21. hodině a také, aby vláda mohla provádět nákupy bez vypsání veřejných zakázek. 

19:53
26. 3. 2021

Poslanci schválili výzvu vládě, aby otevřela od 12. 4. mateřské školy, 1. stupeň základních škol a další školy. Žáci by měli být testovaní, učitelé a další personál očkovaný. 

19:49
26. 3. 2021

Poslanci neprosadili výzvu vládě, aby zveřejnila všechny smlouvy o nákupech zdravotnického a dalšího materiálu během nouzového stavu. 

19:47
26. 3. 2021

Lidé by měli mít možnost cestovat volně mezi Prahou a Středočeským krajem, schválili poslanci další usnesení. 

19:45
26. 3. 2021

Zákaz cestování by mezi okresy měl skončit nejpozději 6. 4. 2021 - tedy hned po Velikonocích. 

19:44
26. 3. 2021
!

Lidé nebudou muset nosit roušku, pokud půjdou po ulici sami nebo v doprovodu osoby ze společné domácnosti. 

19:42
26. 3. 2021
!

Poslanecká Sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu na návrh KSČM do 11. dubna!

Pro hlasovalo 53 poslanců, proti 34. 

Poslanci schválil prodloužení nouzového stavu do 11. dubna.
19:41
26. 3. 2021
!

Poslanecká sněmovna neschválila prodloužení nouzového stavu do 27. dubna 2021, jak žádala vláda. Pro bylo 45, proti 47 poslanců. 

19:36
26. 3. 2021
!

Jako první se ujal slova po přestávce předseda Sněmovny Radek Vondráček. 

Přečetl stanovisko z roku 2012. Přečetl tehdejší vývoj jednání poslanců, když Kateřina Klasnová (VV) žádala o přestávku na klub. Zbyněk Stanjura (ODS) chtěl tehdy hlasovat o návrhu Klasnové. 

Ve Sněmovně se tehdy podle Vondráčka tleskalo. Přestávka tehdy neprošla. 

I tentokrát poslanci Stanjurovi tleskali. 

Stanjura uvedl kontext jednání - tehdy se jednalo šest dní a šest nocí o církevních restitucích. 

19:29
26. 3. 2021

Jednání Poslanecké sněmovny by mělo pokračovat po dvouhodinové pauze klubu SPD v 19:30. 

17:52
26. 3. 2021
!

Radek Vondráček vzal zpět svůj návrh o tom, že by měla Sněmovna hlasovat o přestávce pro klub SPD. Požádal předsedu klubu Radima Fialu, aby si vzal pausu ale jen hodinu. „Alespoň z humanitárních důvodů,“ prosil Vondráček. 

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip nakonec vyhlásil přestávku do 19:30. Čas na přestávku podle něj začal běžet ve chvíli, kdy o ní poslanci začali diskutovat.  

17:48
26. 3. 2021
!

Marian Jurečka se omluvil Okamurovi za jeho slova, že nemají v klubu žádného Pitomia. „Chtěl jsem oglosovat to, že ten návrh je pitomý,“ omluvil se šéf KDU-ČSL. 

17:47
26. 3. 2021

„Mně velmi vadí ta přestávka. Mám nějaké povinnosti, které jsem měl splnit večer,“ rozesmál Sněmovnu šéf KSČM Vojtěch Filip. „Dodám, že vůči vnoučatům. Já to dořeším a manželce napíšu SMS," dodal Filip.

Sám řekl, že pokud bude i nadále řídit schůzi, sám přestávku vyhlásí. Schůzi ale nakonec převzal Radek Vondráček, na kterého prý vyšla řada. 

Filip vyzval také Mariana Jurečku, aby se omluvil Tomiu Okamurovi za slova na jeho adresu.

17:41
26. 3. 2021

„Děkujeme za tu nabídku se poradit. Ale my to nepotřebujeme,“ vzkázal Okamurovi místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal. Sám chcem, aby se o přestávce o SPD hlasovalo. 

17:38
26. 3. 2021

„V našem klubu není žádný Pitomio, kvůli nám si brát přestávku nemusíte,“ vzkázal Okamurovi šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, který si chce vzít pauzu na klub, aby dal čas ostatním klubům. 

17:36
26. 3. 2021

Předseda Poslanecké sněmvony Radek Vondráček (ANO) řekl, že přestávky nejsou v jednacím řádu nijak zakotvené. „Je to zvyk“ řekl Vondráček, podle kterého také ve Sněmovně platít dohoda, že si kluby neberou přestávky v takové délce. 

Radek Vondráček navrhuje, aby si se o přestávce pro SPD hlasovalo. 

Podle předsedy ODS a místopředsedy Sněmovny Petra Fialy je návrh předsedy Vondráčka chybou. „I když známe stanovisko SPD, tak mi přjide návrh pana předsedy Vondrářka chybný,“ dodal Fiala. 

„Nechtěli jsem se poradit o stanovisku. Chtěli jsem dát šanci vám a chceme najít způsob jak vás přesvědčit,“ rozemál Sněmovnu Okamura. 

17:30
26. 3. 2021

Diskuse v Poslanecké sněmovně skončila. 

Předseda SPD Tomio Okamura požádal o přestávku na jednání klubu v délce dvou hodin. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sasa Trdlo ( 27. února 2021 12:50 )

ne neselhali, jsou nejlepší s touto vládou na věčné časy.....

donypan ( 27. února 2021 10:01 )

Smekám před touto vládou.První vláda od r.89,která má ty peníze zasloužené.Za ten čurbes můžeme poděkovat Csáko­vé,Lan­dovi,­Kluso­vi a všem co je napodobují.Opozice neunesla,že se našel člověk,který se z nich jen tak nepodělá.proto obětovali zdrví lidí jen aby si léčili své ego.Hlavně,že vím koho nevolit.

panda82 ( 27. února 2021 08:59 )

Pořád postrádám jak jsou a budou trestáni ti co tato nařízení porušují, tak jako v Německu, a ne že se vyhrožuje těm co jsou i přes "poslušnost" omezování, tlačeni ke zdi, a "!neposlušní" se smějí , chodí na párty, fotbaly a řehtají se nám do ksichtu,
jsem dost trpělivý ale už je toho moc,

Brichacek ( 27. února 2021 08:29 )

DEJ SI KOBLIHU.

Brichacek ( 27. února 2021 08:28 )

Estébák nemá ani minimum pokory. Místo aby úřiznal že s tousvou bandou *** *** co se dalo a odtáhl na slovač tak je ještě arogantní!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa