Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš chce na tři týdny umrtvit Česko: Jen do práce a domů! Od 1. 3. uzavřou okresy i školky?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. února 2021
07:45
Autor: ČTK, simao - 
25. února 2021
11:10

Vláda ve čtvrtek pokračovala v jednání o zpřísnění koronavirových opatření v Česku. Premiér Andrej Babiš (ANO) hájil nutnost na tři týdny zavést výrazné omezení pohybu. Vláda navrhuje omezit pohyb lidí v rámci okresů, Babiš vzkázal, ať lidé jezdí jen do práce a domů. Uzavřít se mají školy a školky. V plánu jsou i další novinky - vrací se mj. 14denní karanténa, která se u rodin může prodloužit až na tři týdny, což kabinet vůbec neřekl. A na řadě míst včetně obchodů nebudou stačit již ani dvě chirurgické roušky přes sebe, nutné budou respirátory. Nová opatření mají platit od 1. března. Zásadní však je, aby opozice souhlasila s návrhem vlády na prodloužení nouzového stavu.

Andrej Babiš (ANO) chce opět požádat opozici o podporu s prodloužením nouzového stavu. Vláda žádá stav nouze do 31. března kvůli zhoršující se epidemické situaci.

„Proč potřebujeme nouzový stav? Hlavně proto, abychom radikálně omezili mobilitu obyvatelstva jako základního faktoru šíření epidemie při situaci, kdy skutečně máme dramatický nárůst v nemocnicích,“ uvedl ve čtvrtek večer na tiskovce Babiš.

Babiš: Potřebujeme na tři týdny maximálně omezit mobilitu

Opatření, která vláda navrhuje, mají výrazně umrtvit život v Česku. De facto znamenají to, že by lidé měli jezdit jen do práce a domů. A vyvarovat se dalších kontaktů.

„Doufejme, že si všichni uvědomí, jaká je u nás situace, a my skutečně potřebujeme na tři týdny maximálně omezit mobilitu obyvatelstva, protože ty nové mutace, které máme, ta britská a jihoafrická, jsou skutečně agresivní, chovají se úplně jinak než předtím, a na JIP končí naši spoluobčané všech věkových kategorií. To je situace, kterou musíme řešit omezením pohybu,“ hájil vládní návrhy Babiš.

„Nejpravděpodobnější zahájení těchto striktních opatření bude příští pondělí 1. března,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Co vláda navrhuje?

• Již od 1. března třítýdenní umrtvení Česka a omezení pohybu lidí mezi jednotlivými okresy. Lidé by měli jezdit jen do práce a domů.

Prodloužení nouzového stavu do 31. března.

Uzavření škol, školek a dětských skupin.

Měly by se zavřít některé dosud otevřené obchody.

• Vláda neplánuje omezit běžící profesionální sportovní soutěže.

Co vláda schválila

• Od března se spustí plošné testování ve firmách, stát bude přispívat na testy.

Karanténa a izolace se prodlužují opět na 14 dní, u rodin, kde není možné izolovat nakažené se prodlužuje minimálně na 21 dnů

• Na veřejnosti na určených místech, včetně obchodů a MHD, budou dál povinné respirátory, od 1. března nebudou stačit ani dvě chirurgické roušky přes sebe.

Jen do práce a domů

V Česku je momentálně 7176 hospitalizovaných, od začátku pandemie zemřelo již 19 999 lidí s covidem-19. Rychle pak ubývá počet lůžek na JIP pro covidové i necovidové pacienty.

Vládu to dohnalo k ráznému kroku - návrh na tvrdý, třítýdenní lockdown, který však nezahrnuje vypnutí ekonomiky a zavření firem.

„My chceme požádat všechny, aby tři týdny akceptovali toto rozhodnutí, abychom byli znovu solidární a skutečně si uvědomili, že je to úplně jiná situace než minulý rok. A že to jediné, co funguje, je omezení kontaktů, omezení pohybu. Tři týdny potřebujeme, aby lidi chodili skutečně jenom do práce, aby samozřejmě byli doma, chodili do práce a absolutně omezili kontakt,“ vyzval premiér Babiš.

Omezení cest mezi okresy

Babiš k tvrdým opatřením také řekl: „My jsme o tom diskutovali rámcově, my to máme připravené. A takové to nejpodstatnější opatření, které chceme zavést, je zákaz pohybu mezi okresy s výjimkami - tzn. cesta za prací, péče o osobu blízkou.“

Momentálně jsou v Česku tři zavřené okresy - Cheb, Sokolov a Trutnov. Na jejich hranicích podnikají namátkové kontroly policisté.

„Opakovaně dostáváme obrovské stížnosti občanů, že ta opatření se nedodržují. Běžně vidíme otevřené restaurace, nabídky na instagramu do hotelu, do spa, služby běží,“ postěžoval si Babiš.

Zavřené školky a nákaza mezi dětmi

Plánované zavření školek a škol ovlivní řadu pracujících rodičů. Mateřské školy podle statistik ministerstva školství navštěvuje asi 365 000 dětí, první a druhé třídy základních škol mají zhruba 216 000 žáků.

„Počítá se s uzavřením školek, škol a dětských skupin s tím, že budou otevřené v krajích jenom pro zdravotnický personál a integrovaný záchranný systém,“ potvrdil Babiš. „Shodně s tím, co je patrno z britských ostrovů, nová mutace se velice rychle šíří i mezi dětmi, včetně malých dětí. To je to, co je za uzavřením školek, škol,“ poznamenal Blatný.

Plošné testování ve firmách

V plánu je i povinné nošení ochranných pomůcek ve firmách a zavedení plošného testování.

Proplácet se budou čtyři testy na osobu za měsíc. V první fázi bude systém dobrovolný, později povinný, uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). „Potřebujeme, aby se dostalo maximální množství testů do České republiky, aby se distributoři a dovozci dostatečně zazásobili. A během následujících několika dní, zatím nechceme stanovovat přesné datum, aby jich tady právě bylo dostatek, se přejde na systém povinný,“ řekl dnes ministr.

Karanténa prodloužena na 14 dní

Blatný také uvedl, že se i Česko vrací zpět ke 14 dnům izolace a karantény právě s ohledem na šířící se mutace. „Vracíme se k původní době 14 dnů izolace a karantény,“ uvedl Blatný.

Blatný na noční tiskové konferenci ale neřekl klíčovou změnu pro rodiny, kde se objeví nákaza. Těm se karanténa může prodloužit ještě víc, zjistily Blesk Zprávy. „V případě pozitivity rodinných příslušníků, kdy není možné nakaženou osobu efektivně izolovat od zbytku rodiny, stráví rodinní příslušníci v karanténě nejméně 21 dnů,“ píše vláda na webu.

Jeho ministerstvo se prý připravuje na to, že i přes opatření, která budou přijata, bude dál docházet k nárůstu zátěže nemocnic. Připravuje se proto scénář na pomoc ze zahraničí. „V současné době jednáme zejména se Spolkovou republikou Německo, případně i s Polskou republikou,“ potvrdil Blatný.

Dvě roušky nebudou stačit. A zavřené obchody

Blatný připomněl, že od čtvrtka je nutné nošení respirátorů FFP2 na řadě vybraných míst – nyní je i alternativa dvou běžných roušek, což bude však možné jen do 1. března. Poté již ani dvě chirurgické roušky přes sebe nebudou stačit. Možností jsou však nadále speciální nanoroušky.

„Eliminujeme nejpozději od 1. března nošení neoficiálních, podoma vyrobených ochranných prostředků a zavádíme nošení roušek, které jsou komerčně vyrobené, případně FFP2 respirátorů,“ poznamenal Blatný.

Vláda podle Blatného plánuje uzavřít významnou část obchodů, které nyní fungují. Otevřené budou smět být jen nezbytně nutné provozy.

„Co se týká obchodů, nebudu detailně rozpitvávat seznam, nebylo by to korektní, ale významná část provozoven, které jsou teď otevřené, otevřené nebudou,“ řekl Blatný.

Sportovní soutěže pojedou dál

Profesionální sport by nová opatření neměla zasáhnout. „Sportovci, kteří dělají sport jako svoje zaměstnání a podléhají opakovaným PCR testům, tak tato změna plánována není. Ale v žádném případě se nejedná o žádné další možnosti jakýchkoliv jiných sportovních aktivit, diváků a podobně,“ uvedl ministr Blatný.

Blatný: Hrozí 20 tisíc nakažených denně

Nouzový stav má nyní skončit 27. února. Poslance však vláda žádá, aby jej prodloužili. A Babiš dál vysvětloval, proč je to nutné.

„Jsme nuceni přistoupit k nouzovému stavu, protože ta opatření, která chceme udělat, není možné bez nouzového stavu realizovat. Já vím, že veřejnost je velice skeptická a je ta situace těžká pro nás všechny, ale přece jen bych chtěl apelovat na naše spoluobčany, abychom zkusili ještě, pokud to zavedeme, a my to musíme zavést na ty tři týdny, absolutně minimalizovat kontakty a zkusit společně snížit tu pandemii, která se šíří velice rychle. A ano, u nás je to nejvíc možná z celé Evropy, ale i okolní státy mají a budou mít podobnou situaci,“ řekl Babiš.

Podmínkou navrhovaných opatření je skutečně zavedení nouzového stavu, potvrdil Blatný. „Zejména omezení pohybu není možné bez tohoto právního rámce,“ podotkl.

„I když tato opatření budou nastavena, i když se toto všechno podaří, tak ty nejoptimističtější modely, které máme a které byly sdíleny dnes, jejich tři různé varianty, s opozicí, tak pořád hovoří o tom, že lze předpokládat nárůst až kolem 20 tisíc nově diagnostikovaných osob denně jako kulminační bod, až potom teprve nějaký pokles. V případě, že by se nepodařilo dosáhnout opatření, potom se budeme bavit o číslech daleko vyšších,“ varoval.

Aktuální předpovědi dle Babiše skutečně znamenají „kolaps našeho zdravotnického systému“.

Babiš: Virus skutečně zabíjí lidi

Premiér Babiš na tiskovce děkoval lidem, kteří opatření dodržují. „Potom je tady část občanů, kteří to ignorují a kteří stále nevěří, že ten vir skutečně zabíjí. Zabíjí lidi. Minulý rok zemřelo o 17 tisíc našich spoluobčanů víc, bohužel vidíme, co se děje v Chebu a na dalších místech v nemocnicích. Já už skutečně tomu moc nerozumím, proč se to děje, proč někteří z nás to ignorují,“ uvedl Babiš.

„Vláda asi na základě různých záležitostí nemá důvěru, lidi možná nám nechtějí věřit, samozřejmě jsme dělali různé chyby, ale základ je jasný - ta epidemie se přenáší kontaktem. A já můžu jenom apelovat znovu na to, abychom se vrátili tam, kde jsme byli v březnu, ale minulý rok,“ dodal Babiš.

Video  Tisková konference premiéra Andreje Babiše (ANO) po jednání vlády (24.2.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kedris ( 27. února 2021 04:30 )

mmch. Č-SS-D DÁLE DLUŽÍ ALTENROVI, HODTE MU PŘED OČI!­!(MA­LÁČO­VÉ+HA­PÁČKO­VI)
337MIL. + DROBNÉ!!

krapotkin ( 26. února 2021 22:40 )

Národ by už chtěl umrtvit tebe, Babiši, Bureši, či jak se vlasně jmenuješ. Ne na 3 týdny, ale napořád.

.tg.bb ( 26. února 2021 22:04 )

Už od antických dob byla politika nástrojem správy věcí veřejných. Bez ní se prostě nehnete, neboť někdo musí velet a kontrolovat, ale tak, aby si nedělal, co se mu zlíbí. Systém dělby moci zaručuje, že pravidla života jsou (v ideálním případě) jasná, srozumitelná a prospěšná pro obě strany. Politická reprezentace tvoří zákony, a bez zákonů si například nenakoupíte, nenecháte se zaměstnat, nepořídíte si dům, neoženíte se ani nerozvedete. Verstanden?

.tg.bb ( 26. února 2021 22:00 )

Ty jsi taky z USA, nádhero. Nikdo z vlády nebyl schopen přečíst si správně zprávu CDC (Atlanta, USA) o tom, že namísto respirátoru je možno použít v první vrstvě třívrstvou netkanou roušku a na ni použít látkovou roušku za účelem zajištění těsnosti.

.tg.bb ( 26. února 2021 21:52 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa