Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Covidoví pacienti do tělocvičen? Blatný „operoval“ opatřením, které nedovoluje zákon

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
23. února 2021
05:10

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) varoval, že by pacienti s lehčím průběhem covidu-19 mohli končit i v tělocvičnách. V nemocnicích totiž docházejí lůžka a nakažené už lékaři převážejí mezi regiony. Jenže ukládat nemocné mezi žíněnky zákon nedovoluje. Ministerstvo se ale opět připravuje na variantu, že by jako nemocnice posloužily lázně.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) mluvil v pátek o tom, že by pacienti, pro které by nebyl prostor v nemocnicích, mohli být v náhradních prostorách. 

„Dá se to říct i parafrázovat třeba tím, že by to mohly být i ty tělocvičny,” řekl Blatný pro CNN Prima News. A není první, kdo to navrhuje. Loni na podzim přišel s touto myšlenkou i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Jenže jak tehdy uvedl v rozhovoru pro Blesk Zprávy Roman Prymula, nic podobného není v Česku vůbec možné. Tělocvičny totiž nejsou vhodným prostorem.

„Zatím se k tomu neblížíme a nejde to ani legislativně, my můžeme hospitalizovat případy ve zdravotnickém zařízení, ale získat v krátkém čase status zdravotnického zařízení pro nějakou halu, to bude velmi, velmi složité,” reagoval tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula na konci září na dotaz Blesk Zpráv.

Místo tělocvičen nakonec lázně

Uplynulo necelého půl roku a je tu obdobný výrok znovu, dokonce z úst samotného ministra. Jenže v zákonech, jak samo nepřímo připouští ministerstvo zdravotnictví, žádná změna nenastala.

„Termín „tělocvična“ byl spíše ilustrativní, abychom si uvědomili, že kapacity jsou opravdu závažný problém. Ve chvíli, kdy budou vyčerpány kapacity nemocnic v tom smyslu, že tam budou ležet jenom pacienti na JIP (ať už covid nebo necovid), potom další pacienty, kteří nějakou zdravotní péči rovněž potřebují, bude nutné umístit jinam,“ reagovala pro Blesk Zprávy Blatného mluvčí Barbora Peterová.

Náhradní řešení ministerstvo nyní hledá. „Jednou z možností, o které se nyní jedná, je umisťování těchto pacientů do lázeňských zařízení,“ dodala mluvčí Peterová, podle které by v případě nutnosti končili na lázeňských lůžkách jen lidé s lehčím průběhem nákazy. „Jednalo by se samozřejmě o pacienty, kteří nepotřebují intenzivní péči,“ doplnila.

Video  Vláda o respirátorech, nouzovém stavu i úsporách vedoucích do krematoria. Na co odpovídali ministři?  - ČTK
Video se připravuje ...

Na opakovanou prosbu, zda se chystá změna zákonů, podle kterých by měli pacienti ležet i v tělocvičnách, jak zmiňoval ministr, ale mluvčí neodpověděla. „Nedostatek lůžek intenzivní péče v současné době řešíme především transporty pacientů v rámci Národního dispečinku lůžkové péče a reprofilizací lůžek elektivní péče,“ napsala jen mluvčí v e-mailové odpovědi.

Například v neděli museli být dva pacienti s koronavirem převezeni z Plzeňského kraje do nemocnic mimo kraj. V kraji už nejsou volná lůžka intenzivní péče pro nemocné s koronavirem a další transporty těchto pacientů zřejmě ještě budou muset následovat, řekl v pondělí krajský koordinátor lůžkové péče Jan Beneš.

„V neděli jsme přesouvali dva pacienty vstupující do intenzivní péče mimo kraj. Nebyly letové podmínky. Jeden byl převezen pozemní cestou do Prahy a jeden do Jihlavy. Jsme ve stavu, kdy nejsme schopní postarat se o ty nemocné (v intenzivní péči), budeme je muset předávat dál. Ve standardní péči jsme zatím soběstační,“ konstatoval Beneš.

Nejhorší situace z celé ČR je nyní na Tachovsku, kde za posledních sedm dní přibylo 1349 nemocných na 100 000 obyvatel, absolutně 733 nemocných. V sousedním Chebsku, které je spolu se Sokolovskem a Trutnovskem kvůli šíření nákazy uzavřeno, přibylo za sedm dní 904 případů na 100 000 obyvatel. V celém kraji se dosud nakazilo 11 074 lidí na 100 000 obyvatel, což je sedmé nejvyšší číslo mezi kraji v ČR.

UFO1 ( 24. února 2021 17:23 )

Hamáček svou operaci naplival do obličeje všem pacientům odložených operaci

lubos slovacek ( 23. února 2021 12:52 )

Blatny ty potrebujes abys dostal přes tu svou palici tvarnici.Snad se ti v ní pak uz konečně rozsvítí.

zmroote ( 23. února 2021 07:58 )

Kapacity jsou problém? Když jste zrušili nemocnici v Letňanech, tak kapacity žádný problém nebyly. Teď budou lidi v telocvicnach? To je rozhodně lepší. A samozřejmě to bude stát další prachy.
A ten personál do tělocvičen se shání snáz než do polní nemocnice. To je taky logicky...
Dobře vy!

DanY67 ( 23. února 2021 06:41 )

A co uměle vytvořené nemocnice Praha-Brno?které za těžké peníze vybudovali a platili nájem?proč ty zřídili komu ty peníze z výstavních ploch padli do kapsy?to jsme tak bohatí že si dovolujeme plýtvat penězi nás všech?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa