Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Praha chce vrátit žáky do lavic. Testování na covid-19 zkouší u dětí ze škol i ze školek

Autor: veef - 
22. února 2021
18:56

Zatímco testy pro školáky na covid-19 objednané vládou se setkávají s kritikou hlavně kvůli netransparentnímu dodavateli, Praha začíná děti testovat po vlastní ose. I kvůli nepřehlednosti vládní strategie požaduje větší autonomii, aby mohla ve svých školských zařízeních testovat podle své strategie. Zkušební testy proběhly na Praze 9, nově i na Praze 3, dnes se zkušebně testuje v Praze 7. O nákupu samotestovacích sad uvažuje i Praha 22. Podle informací Blesku děti i rodiče tuto možnost přijali spíše pozitivně.

Jen co ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) oznámil vítěze tendru na dodání antigenních testů pro děti do škol, snesla se na vítěze i na Hamáčkovu hlavu vlna kritiky. A to jak ze strany veřejnosti, tak i ze strany premiéra Andreje Babiše (ANO), a to především kvůli netransparentnosti vybrané firmy. Nyní hrozí, že celý tendr bude zrušen.

Praha chce ohledně testování autonomii

Zatím tedy není jasné, kdy a jakými testy chce vláda školáky začít testovat. I kvůli průtahům a nejasnostem se do toho Praha a některé městské části pustily na vlastní pěst. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dokonce chce, aby měla Praha v tomto směru jistou formu autonomie. „Po zkušenostech s tím, jakým způsobem pan premiér koordinoval očkování, žádáme větší autonomii pro Prahu v zajištění testování žáků a studentů při jejich návratu do škol. Vítám iniciativu ze strany městských částí v oblasti testování žáků. Tento týden budeme v Praze pokračovat v anonymním testování studentů, data následně vyhodnotíme,” uvedl primátor.

Pilotní testování už proběhlo

Úplně první školy, kde pilotní testování Praha zkoušela, byla v MŠ Veltruská a ZŠ Litvínovská na Praze 9. Jak rodiče z mateřské, tak i ze základní školy, byli testování svých dětí spíše nakloněni. Navíc šlo o neinvazivní testování ze slin.

„V mateřské škole bylo osloveno 140 dětí a šestnáct zaměstnanců. Své děti odmítlo testovat 29 rodičů, s testem souhlasilo 111. Na základní škole v 1. a 2. třídách bylo osloveno 108 rodičů žáků, testy odmítli čtyři,“ řekl radní pro oblast školství Prahy 9 Zdeněk Davídek (TOP 09/STAN).

Podobnou metodu neinvazivního testování vyzkoušela minulý pátek i třetí městská část v základní škole Chmelnice. Tady si prvňáčci vyzkoušeli testování ze slin přímo ve třídě pod vedením paní učitelky. „Z dvaceti rodičů se kladně vyjádřilo osmnáct. Možnosti pokračování prověřujeme především s ohledem na finanční nároky při pravidelném a dlouhodobém využití. Hlavním cílem bylo především vyzkoušet organizaci a realizovatelnost takové akce přímo ve školním prostředí. A to se povedlo," řekl Blesku starosta MČ Praha 3 Jiří Ptáček (TOP 09).

Výsledek testů je znám do deseti minut. V tomto případě byly všechny děti negativní, pokud by došlo k pozitivnímu nálezu, byli by podle informací z radnice kontaktováni rodiče a doporučen PCR test.

Během tohoto týdne spustí pilotní testování i na Praze 6 „Pilotní testování žáků proběhne ve třech školách, jde o ZŠ Antonína Čermáka, ZŠ náměstí Svobody 2 a ZŠ Emy Destinnové. Testováni zde budou žáci prvních a druhých tříd, samozřejmě zcela dobrovolně na základě souhlasu rodičů. V rámci projektu otestujeme i paní učitelky, které o tento test projevily rovněž zájem,“ řekl Blesku mluvčí městské části Jiří Hannich.

Cílem tohoto projektu, který koordinujeme s odborníky, je srovnání dvou metod testování. Jednak jde o PCR test ze slin, kdy si žáci za asistence rodičů u sebe doma odeberou vzorek, který následně donesou do školy. Ten bude následně poslán na vyhodnocení.

Přímo ve škole pak proběhne antigenní testování z okraje nosu, které je neinvazivní a bezbolestné. Chceme tímto zjistit, jak lze testování co nejbezpečněji a nejpříjemněji zorganizovat. Souhrnné výsledky a zpětná vazba od rodičů budou sloužit ministerstvu zdravotnictví i školství k širšímu povědomí o koronavirové nákaze a o možnostech budoucího testování dětí ve školách,“ dodal mluvčí.

Video  Radnice Prahy 9 a magistrát začaly na Proseku testovat žáky prvních a druhých tříd Základní školy Litvínovská. V pilotním projektu jim rozdaly antigenní testy na covid a děti se testují doma.  - CNC/Jan Zázvorka
Video se připravuje ...

Sedmička se zaměřuje na školky, Praha 22 chce také

Od pondělka pilotní testování zkoušejí i na Praze 7. Tam dokonce začali s těmi nejmenšími, s dětmi z mateřských škol. Do pilotního testování se zapojily MŠ U Studánky a MŠ Tusarova. Testování bude probíhat dvakrát týdně při příchodu dětí s rodiči do školky. Bezplatné a dobrovolné testování zajistila Praha 7 ve spolupráci s testovacím místem v Pražské tržnici, které poskytlo jak pracovníky, tak vybavení.

Odběry zde probíhají šetrným stěrem z přední části nosu. „Tuto variantu jsme zvolili z toho důvodu,  že ministerstvo zdravotnictví pro děti mladší pěti let metodu odběrů ze slin nedoporučuje. To musí probíhat na lačno a navíc mají děti školkového věku s odplivnutím problém,“ sdělil mluvčí MČ Praha 7 Martin Vokuš.

„Za první den této možnosti využilo 30 z 62 dětí, 23 rodičů a 12 zaměstnanců v MŠ U Studánky. V MŠ Tusarova byl poměr následující: 30 dětí ze 77, stejný počet rodičů a 14 pracovníků školky. Všechny testy s negativním výsledkem. Rodiče s dětmi, kteří dnes testy nepodstoupili, uvedli, že jsou již přihlášeni na následující termín nebo mají čerstvé negativní výsledky, zrovna dnes velmi pospíchají či si chtějí nechat více času na rozmyšlenou – případně o testy neprojevili zájem,” řekla Blesku radní Prahy 7 pro oblast školství a vzdělávání Hana Šišková (Praha 7 Sobě).

O testech pro školkové děti uvažuje i Praha 22, která v posledních dnech drží smutné prvenství v počtu nakažených z celé Prahy. Podle zjištění radnice jsou některá ohniska i v mateřských školách, proto radnice uvažuje nad nákupem testovacích sad.

„Připravujeme dobrovolné neinvazivní testování v mateřských školách, v současné době vybíráme vhodné testy pro takto malé děti. Důležitým parametrem je jak spolehlivost, tak jednoduchost použití. Svou roli hraje i finanční náročnost, protože tyto testy bude hradit z rozpočtu městská část, nikoliv zdravotní pojišťovny. Zatím nepřistupujeme k plošnému testování všech dětí, jen těch s příznaky nebo po návratu po nemoci bez negativního testu. Za velmi důležité považujeme i přednostní očkování pedagogů jak v mateřských, tak základních školách, aby mohla být zachována kontinuita vzdělávání.“ řekla Blesku mluvčí MČ Praha 22 Petra Vaňková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa