Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nevěrohodné a pomalé: Přední vědci se pustili do Číny kvůli vyšetřování pandemie

Autor: Darina Jíchová - 
23. února 2021
12:15

Hned několik světových vědců vystoupilo proti Číně a jejímu „pomalému a nevěrohodnému“ vyšetřování pandemie koronaviru. Jejich protest přišel krátce poté, co se z Wu-chanu, čínského města považovaného za kolébku koronaviru, vrátil vyšetřovací tým Světové zdravotnické organizace (WHO). Výsledky jejich šetření i samotná návštěva v Číně je terčem kritiky, experti WHO totiž nepřinesli žádné přesvědčivé závěry, uvedl list Daily Mail.

WHO vydá novou nezávislou zprávu, ve které uvede, že kontakty u wuchanského pacienta nula nebyly náležitě trasovány, zároveň zpráva vyzve k trasování dodavatelů wuchanského mokrého trhu. Právě městská tržnice s čerstvým masem a rybami je považována za místo, odkud se rozšířil koronavirus způsobující nemoc covid-19.

Expertka: Je nepravděpodné, že to nezkoumali

Skupina nezávislých vědců, mezi nimi i americká epidemioložka Maureen Millerová, se nechala slyšet, že „nechápou, proč čínští experti neprovedli doporučené kroky už před měsíci“. „Je nepravděpodobné, že výzkum, který Číně doporučuje WHO, ještě nebyl proveden. Je to nerealistické, vzhledem k tomu, že Čína má k dispozici vědce světové úrovně a nejvyspělejší technologie,“ podotkla Millerová.

Stanice CNN poskytla Millerové chystaný report WHO ještě před jeho vydáním, odbornice následně objasnila, že pacient nula se ve Wu-chanu objevil 8. prosince 2019, neměl při tom žádný kontakt s wuchanskou tržnicí, to svědčí o tom, že koronavirus se v té době v komunitě už šířil. „Z krátkodobého i dlouhodobého hlediska je pro Čínu neblahé snažit se utajit fakta o počátku koronaviru, to, že začal v jejich zemi a následně se rozšířil všude po světě,“ reagovala Millerová.

„Jsou si vědomi důležitosti těchto informací.“

Jen-čung Chuang, který má na starost komisi pro světové zdraví v rámci neziskové organizace Rada pro mezinárodní vztahy, sdílí názor Millerové. Podle něj je „více než překvapivé“, že Čína ještě nezkoumala „tato dvě důležitá vodítka“. Poukázal na to, že nedávno Čína mobilizovala celý Peking, aby našla zdroj nového epicentra nákazy.

„Mají prvotřídní vědce, kteří o koronaviru vědí více než kdo jiný, jistě jsou si vědomi důležitosti těchto informací,“ uvedl Chuang. Dodal, že zpráva WHO vypovídá o tom, že jejich vědci „věří, že byli na stopě odhalení zajímavých informací v pátrání po původu koronaviru“. Přestože jsou závěry, které nabídl výzkumný tým WHO, hojně kritizovány, expertům se podařilo objevit známky toho, že v prosinci 2019 čelila Čína většímu náporu nákazy, než o jaké informovala svět.

Video  Blatný k Prymulovi: Kdo chce tvrdý lockdown, má jít příkladem. Ředitel Marounek schválil výjimku, pak šel na fotbal  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa